Blogs
Home/food/Nazywaja ja zupa biedakow. Niech nazwa cie nie zmyli

food

Nazywaja ja zupa biedakow. Niech nazwa cie nie zmyli

Talerz smacznej pozywnej aromatycznej i ciepej zupy moze doskonale zaspokoic nasz god i pozwolic cieszyc sie kulinarnymi doznaniami. Wcale nie trzeba byc mistrzem gotowania by taki posiek ugotowac z zaledwie kilku skadnikow. Wasnie tak robiy przeciez nasze babcie i serwoway doskonae i wyjatkowe zupy.

Nazywają ją zupą biedaków. Niech nazwa cię nie zmyli
February 02, 2025 | food

Natalia Jabłońska Talerz smacznej, pożywnej, aromatycznej i ciepłej zupy może doskonale zaspokoić nasz głód i pozwolić cieszyć się kulinarnymi doznaniami. Wcale nie trzeba być mistrzem gotowania, by taki posiłek ugotować z zaledwie kilku składników. Właśnie tak robiły przecież nasze babcie i serwowały doskonałe i wyjątkowe zupy. Czym jest scypa? Zupa ugotowana z kilku podstawowych składników wcale nie musi być "biedna". Chyba że mowa o nazwie takiej zupy . Nie dajmy się jednak zwieść pozorom, bowiem scypa , czyli tzw. zupa dla biedaków to pełnowartościowy, smaczny posiłek , który w dodatku jest tani i szybki w przygotowaniu. Scypa zawiera pewien zaskakujący składnik, który przeważnie nie występuje w większości dobrze nam znanych zup. Mowa o mleku , które nadaje posiłkowi wyjątkowego smaku i konsystencji. Do scypy dodaje się także kapustę , która sprawia, że zupa jest sycąca . Czytaj także: Pyszny serowy smak, szybkie wykonanie. Pożywna propozycja na zimowe dni Scypa - składniki Do przygotowania scypy potrzebujemy następujących składników: 2 litry mleka, 1 litr wody, pół główki kapusty, 500 g ziemniaków, 3 łyżki masła sól i pieprz do smaku. Scypa - przepis Kapustę dokładnie myjemy i obieramy z wierzchnich liści. Kapustę siekamy i przekładamy do garnka, następnie wlewamy jeden litr mleka i jeden litr wody. Całość gotujemy na średniej mocy palnika. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osobnym garnku w posolonej wodzie. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, ponownie wlewamy litr mleka i nadal gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka . Pod koniec gotowania dodajemy masło i doprawiamy solą oraz pieprzem . Ugotowane ziemniaki przekładamy do talerza i dodajemy ugotowaną zupę . Gotowe! Zobacz również: Trafiła na listę produktów tradycyjnych. Do jej przygotowania potrzebny jest nietypowy składnik

SOURCE : interiakobieta

LATEST INSIGHTS