Blogs
Home/food/Dla zdrowia serca i jelit. Popularny suplement znajdziesz w jedzeniu

food

Dla zdrowia serca i jelit. Popularny suplement znajdziesz w jedzeniu

Choc najpopularniejsza jest wsrod sportowcow i osob ktore intensywnie trenuja to...

Dla zdrowia serca i jelit. Popularny suplement znajdziesz w jedzeniu
February 02, 2025 | food

Glutamina to najważniejszy aminokwas w ludzkim organizmie, który jest źródłem energii dla wszystkich komórek, w szczególności tych, które odpowiadają za odporność. Ponadto glutamina zwalcza stany zapalne oraz chroni komórki przed uszkodzeniami. L-glutamina cieszy się popularnością wśród sportowców, ponieważ jest substancją, która Chociaż glutamina kojarzyć się może z suplementem dedykowanym przede wszystkim dla osób, które regularnie uprawiają sport czy intensywnie trenują, to jest aminokwasem niezbędnym dla wszystkich. Udowodniono, że l-glutamina zmniejsza ryzyko chorób serca. Jest aminokwasem, który wzmacnia komórki śródbłonka i chroni je przed stresem oksydacyjnym. Ponadto organizm wykorzystuje glutaminę do produkcji glutationu, który jest . Ma swój udział w regulowaniu poziomu lipidów, chroni komórki przed insulinoopornością, . Jedno z badań wykazało, że osoby, które zażywały suplementy z l-glutaminą, mają mniejsze ryzyko zgonu z przyczyn sercowych. W badaniu wzięło udział ponad 15 tys. osób. Glutamina jest aminokwasem wykorzystywanym przez układ immunologiczny, a dokładnie przez limfocyty. Jest niezbędna do wzrostu białek krwinek, które L-glutamina reguluje także poziom cytokin, białek, które odpowiadają za stany zapalne. Zmniejszenie cytokin powoduje ograniczenie tych stanów w całym organizmie. Glutamina wykorzystywana jest także jako wsparcie w pozostałych funkcjach odpornościowych. L-glutamina jest zaliczana do aminokwasów "warunkowo niezbędnych" - udowodniono, że jej L-glutamina wspomaga zdrowie jelit, pomagając utrzymać zrównoważony mikrobiom, zmniejszając tym samym stany zapalne w jelitach i chroniąc komórki jelitowe przed uszkodzeniami L-glutamina reguluje również połączenia ścisłe, skupiska białek, które regulują sposób, w jaki woda i składniki odżywcze dostają się do jelit. Zapobiegają one przedostawaniu się potencjalnie szkodliwych związków, takich jak bakterie i toksyny, do jelit. Niektóre badania wykazały, że ze względu na ochronne działanie L-glutaminy na jelita, osoby, które mają wyższy poziom glutaminy we krwi, Glutamina w jedzeniu jest obecna w postaci wolnej lub związanej w białkach, które organizm przetwarza, aby uwolnić aminokwas. W diecie opartej na białku zwierzęcym i roślinnym można zatem dostarczać odpowiednią ilość glutaminy. Produkty, w których znajduje się ten aminokwas, to przede wszystkim:

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS