food
Sprobujesz raz i sie zakochasz. Sernik chawowy bije na gowe tradycyjny
Idealnie kremowy wywazony w smaku nie za sodki a jednoczesnie bardzo intensywny. Sernik chawowy to prawdziwy krol wsrod sernikow koniecznie wyprobujcie przepis bo jest banalnie prosty.
Natalia Jabłońska Idealnie kremowy, wyważony w smaku, nie za słodki, a jednocześnie bardzo intensywny. Sernik chałwowy to prawdziwy król wśród serników, koniecznie wypróbujcie przepis, bo jest banalnie prosty. Turecki przysmak pełen zdrowia Chałwa to słodka przekąska rodem z Turcji. Jest symbolem gościnności i dobrobytu, a jej historia sięga aż czasów starożytnych. Wytwarzana z ziaren sezamu z dodatkiem cukru stanowi niebanalny deser o smaku, którego nie sposób z niczym porównać. Krucha, a jednocześnie rozpływająca się w ustach stanowi prawdziwy ewenement w świecie słodyczy. Fanów chałwy nie brakuje, ale warto wiedzieć, że chałwa zaspokaja nie tylko naszą ochotę na słodkie. Ma również bogate działanie prozdrowotne. Sezam, będący jej głównym składnikiem, to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Chałwa bogata jest w zdrowe tłuszcze, przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie serca. Sezam jest także doskonałym źródłem białka roślinnego i zawiera całą gamę witamin oraz minerałów: wapń - dla mocnych i zdrowych kości, a także dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni, magnez - który odgrywa ważną rolę w produkcji energii, regulacji ciśnienia krwi oraz wspomaganiu funkcji mięśni i nerwów, a także żelazo - niezbędne dla prawidłowego transportu tlenu w organizmie i produkcji czerwonych krwinek. Regularne spożywanie niewielkich ilości chałwy może zdecydowanie pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. A gdyby tak dodać chałwy do ulubionego wypieku, czyli sernika? Spróbujcie absolutnego hitu, który jest banalnie prosty do przygotowania, czyli sernika chałwowego - z pewnością zachwyci smakiem i będzie częstym gościem na waszym stole . Zobacz również: Chałwa jest zdrowa, ale pod pewnym warunkiem. Koniecznie przestrzegaj Sernik, który zawsze się udaje. Wystarczy twaróg z wiaderka Zawiera mniej soli niż feta, a smakuje wybornie. Jest łagodny dla żołądka Sernik królewski, który zawsze wychodzi. Kluczowe otwarcie piekarnika Sernik chałwowy - przepis Składniki: Spód: 250 g kakaowych herbatników (można również użyć naturalnych) 90-100 g masła - roztopionego, ostudzonego Masa serowa: 1 kg sera mielonego w wiaderku 180 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 4 duże jajka 200g jogurtu typu greckiego 4 łyżki mąki ziemniaczanej (około 65g) 300g pokruszonej chałwy waniliowej Polewa: 1 szklanka śmietanki kremówki 36% 300 g pokruszonej chałwy troszkę chałwy do posypania Przygotowanie: 1. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, wlać roztopione masło, wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć (tortownica o śr. 25cm lub 24cm, ale z brzegiem 8 cm) 2. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, jogurt i pokruszoną chałwę, wymieszać mikserem do połączenia składników. 3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Gotową masę serową wylać na spód w blaszce i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra - dół przez około 30 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze przez około 40 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić go na około 2-3 godziny do ostudzenia. 5. Do rondelka wlać śmietankę, dodać pokruszoną chałwę, postawić na ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa trochę zgęstnieje i zrobi się jednolita. 6. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Sernik odstawić, aż polewa ostygnie. Następnie wstawić go do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam go na całą noc. 7. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i zdjąć obręcz. Sernik można posypać odrobiną chałwy. Smacznego!
PREV NEWSMinimum rteci i najwiecej omega-3. Naukowcy wytypowali najzdrowsze ryby
NEXT NEWSDziaa przeciwstarzeniowo sprzyja zdrowiu jelit i serca. Swietny dla osob 50 plus
Mamy i babcie w chorobie i na odpornosc serwoway roso. Dzis zaczyna krolowac inna zupa
Jest wyjatkowym daniem ktore niemal kazdego dnia gosci na stoach w polskich domach. W...
Chorwaci maja swoje paczki. Zdecydowanie roznia sie od naszych
Bedac w Chorwacji nie sposob ich nie dostrzec w sklepach i cukierniach. Choc sa niewielkiego rozmiaru to w srodku maja mnostwo smaku z charakterystyczna orzezwiajaca cytrusowa nuta. Fritule to tradycyjne chorwackie paczki ktore roznia sie od polskich akoci.
Dziaa przeciwstarzeniowo sprzyja zdrowiu jelit i serca. Swietny dla osob 50 plus
Nie tylko pomarancze mandarynki i grejpfruty. Z owocow cytrusowych warto siegac tez po...
Zmniejszaja ryzyko raka nawet o 62 procent. Dodawaj do kazdego posiku
Skoro tyle sie mowi o tym ze za dieta powoduje raka naturalne jest odwracanie tej...
Dodaj yzke do owsianki jogurtu koktajlu. Kluczowy dodatek jesli chcesz zrzucic kilogramy
Warto dodawac je do posikow poniewaz sa zrodem bonnika pokarmowego. Otreby przede...
Dodaj yzke do owsianki jogurtu koktajlu. Kluczowe jesli chcesz zrzucic kilogramy
Warto dodawac je do posikow poniewaz sa zrodem bonnika pokarmowego. Otreby przede...