Blogs
Home/food/Mamy i babcie w chorobie i na odpornosc serwoway roso. Dzis zaczyna krolowac inna zupa

food

Mamy i babcie w chorobie i na odpornosc serwoway roso. Dzis zaczyna krolowac inna zupa

Jest wyjatkowym daniem ktore niemal kazdego dnia gosci na stoach w polskich domach. W...

Mamy i babcie w chorobie i na odporność serwowały rosół. Dziś zaczyna królować inna zupa
February 04, 2025 | food

, która zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Na przykład witamina C, której jest sporo w papryce czy brokułach, wspomaga produkcję białych krwinek, kluczowych w walce z infekcjami. Nie można również zapomnieć o błonniku - to on wspiera zdrowie jelit (prawidłowy skład i proporcje mikrobioty są niezwykle istotne dla właściwego funkcjonowania organizmu, jego odporności i równowagi). Do tego zdrowe tłuszcze, które odgrywają ważną rolę w zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie. Kiedy są podane Nie bez powodu Miska sycącej, ciepłej zupy była najlepszym posiłkiem dla dzieci, które pieszo szły do szkoły, lub mężów udających się do ciężkiej pracy. Szczególnie w okresie jesiennych i zimowych chłodów była to podstawa pożywnego śniadania. Witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i białko - to wszystko może znaleźć się w talerzu pysznej zupy. Jak skomponować zupę, która dostarczy tych wszystkich składników? Mamy dla ciebie kilka inspiracji. Obecność tej zupy na naszej liście na pewno nikogo nie dziwi. Natomiast, kiedy jemy ciepły bulion na co dzień, wspieramy odporność na kilka sposobów. , które wspierają regenerację organizmu i wzmacniają odporność. Dodatek warzyw korzeniowych, takich jak marchew i seler, dostarcza witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy. , który odpowiada za piękny kolor dyni, jest w organizmie przekształcany w witaminę A. To Zupy dyniowe doprawia się przyprawami korzennymi i imbirem, które Zupa z kiszonej kapusty to tradycyjne polskie danie, które nasze prababcie podawały najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Choć nie miały takiej wiedzy jak my dziś, słusznie sugerowały się doświadczeniem. , która odpowiada za odporność organizmu. Do tego W przypadku tej zupy warto dobrać takie przyprawy, które ułatwią trawienie, np. kminek lub majeranek. , w którym znajdziemy m.in. kwas askorbinowy, jeden z najważniejszych sojuszników układu odpornościowego (należy jednak pamiętać, że witamina C jest bardzo wrażliwa na wiele procesów, w tym gotowanie, pieczenie czy smażenie - pod wpływem podwyższonej temperatury w dużym stopniu ulega rozkładowi). Zupa ugotowana na bulionie z kurczaka lub maśle będzie dostarczać tłuszcze, w których rozpuszczą się inne witaminy: K, E i A. Aby wzbogacić zupę o dodatkowe składniki mineralne, Brokuły świetnie komponują się , jego dodatek sprawi, że zupa będzie jeszcze mocniejszym wsparciem dla odporności. Wspierają one produkcję związków takich jak prostaglandyny i cytokiny, które wzmacniają mechanizmy obronne. Dodatkowo omega-3 wspierają zdrowie błon komórkowych, w tym komórek odpornościowych, co zwiększa ich skuteczność w zwalczaniu infekcji. Zupa z łososia czy dorsza to również , kluczowej w utrzymaniu silnej odporności. Miłośników kuchni japońskiej ucieszy fakt, że lubiana przez nich zupa jest również bardzo zdrowa. Podstawowym składnikiem jest Dodatek dostarcza cennego jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, która reguluje wiele procesów metabolicznych. , będące źródłem łatwo przyswajalnego białka, wzbogaca zupę o wapń wspierający zdrowie kości. Często do zupy dorzuca się także , które zawierają polisacharydy wspomagające układ odpornościowy, oraz szczypiorek, który dodaje witaminy C i działa antybakteryjnie. Zupa jest podstawą tradycyjnego, polskiego obiadu. Dlatego w naszej kuchni mamy ich tak szeroki repertuar. To na ogół proste danie na bazie wywaru mięsnego lub warzywnego z dodatkiem tłuszczu. Jednak pierwsze skrzypce grają tutaj warzywa - korzeniowe, strączkowe czy zielone. To one dostarczają witamin, minerałów i błonnika. Dziś przez cały rok mamy dostęp do wszystkich warzyw, wszystkie przyprawy i dodatki białkowe również są na wyciągnięcie ręki. To daje ogromne pole do działania na rzecz zdrowia - a roli codziennych posiłków nie da się tu przecenić.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS