food
Chorwaci maja swoje paczki. Zdecydowanie roznia sie od naszych
Bedac w Chorwacji nie sposob ich nie dostrzec w sklepach i cukierniach. Choc sa niewielkiego rozmiaru to w srodku maja mnostwo smaku z charakterystyczna orzezwiajaca cytrusowa nuta. Fritule to tradycyjne chorwackie paczki ktore roznia sie od polskich akoci.
Natalia Jabłońska Będąc w Chorwacji, nie sposób ich nie dostrzec w sklepach i cukierniach. Choć są niewielkiego rozmiaru, to w środku mają mnóstwo smaku z charakterystyczną, orzeźwiającą, cytrusową nutą. Fritule, to tradycyjne, chorwackie pączki, które różnią się od polskich łakoci. Czym są chorwackie fritule? Fritule to tradycyjne, chorwackie pączki , które smaży się na głębokim tłuszczu. Podobno oryginalnie wywodzą się z Dalmacji , ale popularne są w całym kraju, zwłaszcza w okresie karnawału i świąt. Fritule są zdecydowanie mniejsze od klasycznych pączków, ale tak jak i nasze łakocie - wyśmienicie smakują . Choć chorwackie pączki mogą zawierać różne dodatki, to najczęściej występują w wersji ze startym jabłkiem i startą skórką z cytryny , a po usmażeniu okrasza się je cukrem pudrem . Czytaj także: Rumuńskie pączki są wyjątkowe. To nie tylko świetny smak, ale i ciekawa konstrukcja na talerzu Fritule - składniki Do przygotowania chorwackich pączków potrzebujemy następujących składników: 2 jajka, 2 łyżki cukru, 150 ml jogurtu naturalnego, 500 g mąki pszennej, 150 g proszku do pieczenia, kwaśne jabłko, cytryna, kieliszek ulubionego likieru (opcjonalnie), cukier puder, olej do smażenia. Fritule - przepis Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę . Cytrynę dokładnie myjemy (opcjonalnie można ją sparzyć) i na tarce o małych oczkach ścieramy z niej skórkę, którą dodajemy do naczynia z jajkami i cukrem. Dodajemy również dwie łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny . Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt , przesianą mąkę, proszek do pieczenia, opcjonalnie odrobinę ulubionego likieru i starte na tarce o małych oczkach jabłko , które wcześniej obieramy ze skórki. Całość mieszamy do momentu, aż nasza masa zrobi się gęsta, i odstawiamy na kwadrans. W garnku rozgrzewamy olej, z masy formujemy niewielkie kulki , które następnie smażymy ok. jedną minutę z każdej strony. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Nasze pączki posypujemy cukrem pudrem . Warto wiedzieć: Nietypowy składnik pączków. Ciasto jest puszyste i nie wchłania tłuszczu
PREV NEWSZmniejszaja ryzyko raka nawet o 62 procent. Dodawaj do kazdego posiku
NEXT NEWSMamy i babcie w chorobie i na odpornosc serwoway roso. Dzis zaczyna krolowac inna zupa
Mamy i babcie w chorobie i na odpornosc serwoway roso. Dzis zaczyna krolowac inna zupa
Jest wyjatkowym daniem ktore niemal kazdego dnia gosci na stoach w polskich domach. W...
Sprobujesz raz i sie zakochasz. Sernik chawowy bije na gowe tradycyjny
Idealnie kremowy wywazony w smaku nie za sodki a jednoczesnie bardzo intensywny. Sernik chawowy to prawdziwy krol wsrod sernikow koniecznie wyprobujcie przepis bo jest banalnie prosty.
Dziaa przeciwstarzeniowo sprzyja zdrowiu jelit i serca. Swietny dla osob 50 plus
Nie tylko pomarancze mandarynki i grejpfruty. Z owocow cytrusowych warto siegac tez po...
Zmniejszaja ryzyko raka nawet o 62 procent. Dodawaj do kazdego posiku
Skoro tyle sie mowi o tym ze za dieta powoduje raka naturalne jest odwracanie tej...
Dodaj yzke do owsianki jogurtu koktajlu. Kluczowy dodatek jesli chcesz zrzucic kilogramy
Warto dodawac je do posikow poniewaz sa zrodem bonnika pokarmowego. Otreby przede...
Dodaj yzke do owsianki jogurtu koktajlu. Kluczowe jesli chcesz zrzucic kilogramy
Warto dodawac je do posikow poniewaz sa zrodem bonnika pokarmowego. Otreby przede...