Blogs
Home/food/Chorwaci maja swoje paczki. Zdecydowanie roznia sie od naszych

food

Chorwaci maja swoje paczki. Zdecydowanie roznia sie od naszych

Bedac w Chorwacji nie sposob ich nie dostrzec w sklepach i cukierniach. Choc sa niewielkiego rozmiaru to w srodku maja mnostwo smaku z charakterystyczna orzezwiajaca cytrusowa nuta. Fritule to tradycyjne chorwackie paczki ktore roznia sie od polskich akoci.

Chorwaci mają swoje pączki. Zdecydowanie różnią się od naszych
February 04, 2025 | food

Natalia Jabłońska Będąc w Chorwacji, nie sposób ich nie dostrzec w sklepach i cukierniach. Choć są niewielkiego rozmiaru, to w środku mają mnóstwo smaku z charakterystyczną, orzeźwiającą, cytrusową nutą. Fritule, to tradycyjne, chorwackie pączki, które różnią się od polskich łakoci. Czym są chorwackie fritule? Fritule to tradycyjne, chorwackie pączki , które smaży się na głębokim tłuszczu. Podobno oryginalnie wywodzą się z Dalmacji , ale popularne są w całym kraju, zwłaszcza w okresie karnawału i świąt. Fritule są zdecydowanie mniejsze od klasycznych pączków, ale tak jak i nasze łakocie - wyśmienicie smakują . Choć chorwackie pączki mogą zawierać różne dodatki, to najczęściej występują w wersji ze startym jabłkiem i startą skórką z cytryny , a po usmażeniu okrasza się je cukrem pudrem . Czytaj także: Rumuńskie pączki są wyjątkowe. To nie tylko świetny smak, ale i ciekawa konstrukcja na talerzu Fritule - składniki Do przygotowania chorwackich pączków potrzebujemy następujących składników: 2 jajka, 2 łyżki cukru, 150 ml jogurtu naturalnego, 500 g mąki pszennej, 150 g proszku do pieczenia, kwaśne jabłko, cytryna, kieliszek ulubionego likieru (opcjonalnie), cukier puder, olej do smażenia. Fritule - przepis Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę . Cytrynę dokładnie myjemy (opcjonalnie można ją sparzyć) i na tarce o małych oczkach ścieramy z niej skórkę, którą dodajemy do naczynia z jajkami i cukrem. Dodajemy również dwie łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny . Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt , przesianą mąkę, proszek do pieczenia, opcjonalnie odrobinę ulubionego likieru i starte na tarce o małych oczkach jabłko , które wcześniej obieramy ze skórki. Całość mieszamy do momentu, aż nasza masa zrobi się gęsta, i odstawiamy na kwadrans. W garnku rozgrzewamy olej, z masy formujemy niewielkie kulki , które następnie smażymy ok. jedną minutę z każdej strony. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Nasze pączki posypujemy cukrem pudrem . Warto wiedzieć: Nietypowy składnik pączków. Ciasto jest puszyste i nie wchłania tłuszczu

SOURCE : interiakobieta

LATEST INSIGHTS