Blogs
Home/food/Jest zrodem wapnia i biaka wspiera jelita i odchudzanie. Dlaczego warto jesc ser feta

food

Jest zrodem wapnia i biaka wspiera jelita i odchudzanie. Dlaczego warto jesc ser feta

To jeden z najlepszych serow saatkowych po jaki chetnie siegaja Polacy. Jest...

Jest źródłem wapnia i białka, wspiera jelita i odchudzanie. Dlaczego warto jeść ser feta?
January 28, 2025 | food

Ser feta to mieszanka mleka owczego i koziego w proporcji 80 do 20, który następnie podlega konserwacji w solance, trwającej około trzech miesięcy. Ser po wyjęciu z solanki szybko kwaśnieje, dlatego sprzedawany jest właśnie w zalewie, by nie tracił swoich właściwości zarówno smakowych jak i odżywczych. A jakie wartości odżywcze ma ser feta? Jest źródłem Zasługuje zatem na szczególną uwagę w codziennej diecie. Do diety warto włączyć ser feta, ponieważ jest on doskonałym . Jej dobra kondycja pozwala na utrzymanie prawidłowego metabolizmu, zmniejsza ryzyko chorób przewodu pokarmowego a także zapobiega występowaniu problemów trawiennych, takich jak zaparcia, biegunki czy wzdęcia. Ryboflawina, czyli witamina B2 uznawana jest za substancję, która Feta to dobre źródło ryboflawiny, dlatego osoby cierpiące na migrenę powinny włączyć ten produkt spożywczy do codziennej diety. To jednak nie wszystko, bo witamina B2 wykazuje również działanie chroniące wzrok, zapobiegając czy . W serze znajduje się białko alfa-laktalbumina, która po połączeniu z i - których nie może zabraknąć w diecie - wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwbakteryjne. W trakcie wielu badań wykazano, że a także chronią przed ich występowaniem. Do tej pory udowodniono, że ten witaminowy duet może ochronić przed rakiem piersi, rakiem jelita grubego oraz prostaty. Ser feta ma intensywny smak i aromat, a także jest bardzo słony. Można dodawać go do potraw na ciepło, wówczas należy Feta nadaje się także jako dodatek do sałatek, można nią faszerować warzywa, takie jak bakłażan czy paprykę. Ser można zjeść z pieczywem, oliwkami i pomidorami. Przede wszystkim osoby, które nie tolerują laktozy lub nie powinny zbyt często sięgać po ser feta. W przypadku nadciśnieniowców również należy zachować ostrożność ze względu na duże ilości soli zawarte w produkcie, któr Kobiety w ciąży powinny uważać, ponieważ wybierając oryginalny, niepasteryzowany ser Należy jednak wiedzieć, że sery feta (sery typu greckiego) sprzedawane w polskich marketach najczęściej są produkowane z pasteryzowanego mleka krowiego, a więc nie ma zagrożenia, że będą one źródłem niebezpiecznej bakterii.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS