Blogs
Home/food/Zajadali sie nim monarchowie dzis jest obowiazkowy w swieta. Sledz w oleju

food

Zajadali sie nim monarchowie dzis jest obowiazkowy w swieta. Sledz w oleju

Polacy zajadaja sie sledziami niemal od szesciu wiekow a wiele propozycji ich przygotowania wpisao sie na stae w swiateczny kanon. Kazdy wie ze dobrze przygotowane proste sledzie w oleju sa jedna z najlepszych przekasek podczas Wigilii. Niestety jest wiele bedow ktore mozna popenic robiac nawet tak proste danie. Dzieki naszemu przepisowi mozesz byc pewna ze wigilijne sledziki wyjda "w punkt".

Zajadali się nim monarchowie, dziś jest obowiązkowy w święta. Śledź w oleju
December 12, 2024 | food

Natalia Jabłońska Polacy zajadają się śledziami niemal od sześciu wieków, a wiele propozycji ich przygotowania wpisało się na stałe w świąteczny kanon. Każdy wie, że dobrze przygotowane proste śledzie w oleju są jedną z najlepszych przekąsek podczas Wigilii. Niestety jest wiele błędów, które można popełnić, robiąc nawet tak proste danie. Dzięki naszemu przepisowi możesz być pewna, że wigilijne śledziki wyjdą "w punkt". Jedna z 12. wigilijnych, obowiązkowych potraw Podobno były jednym z ulubionych przysmaków Kazimierza Wielkiego. Na świecie mają swoje pomniki, święta, wydawane są o nich całe książki. Niewiele już zostało osób, które uważają śledzie za "tłustą rybę bez smaku", odkąd znane są ich prozdrowotne właściwości, wysoka zawartość kwasów Omega-3 oraz wspaniałe sposoby na ich przyrządzenie. Nie bez powodu w Polsce weszły w najbardziej wyjątkowe menu - są jednym z obowiązkowych na wigilijnym stole dwunastu dań. Znane powiedzenie brzmi "śledzik lubi pływać" i nie chodzi tu tylko o oczywiste skojarzenia stricte imprezowe, ale także o to, by zapewnić tej rybie możliwość odpowiednio długiej i zapewniającej wspaniałe doznania smakowe, moczenia w marynacie. Dzięki naszemu przepisowi przyrządzicie popisowe śledzie w oleju, które potrafią sprawić trudność nawet doświadczonym kucharzom. Doskonale wyważone proporcje octu i dodatków sprawiają, że te śledzie zachwycą wszystkich gości. Zobacz również: W czym moczyć śledzie? Wypróbuj prosty patent. Będą delikatne i smaczne Po które śledzie powinni sięgać seniorzy? Zwróć uwagę na ten szczegół To prawdopodobnie najlepsza sałatka śledziowa. Idealne połączenie smaków Nie wchłaniają rtęci, nie trącą mułem. Przekąska pełna jodu i witaminy D Najlepszy przepis na śledzie w oleju na Wigilię Składniki: 10 filetów śledziowych - matjasów (śledzie w słonej zalewie) 1/2 szklanki octu 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 cebula pokrojona w kostkę olej roślinny Przygotowanie: Śledzie z beczki (jeśli takich używamy) ze słonej zalewy delikatnie opłukać, następnie włożyć do dużej miski z zimną wodą i wypłukać z soli, zmieniając wodę 3 lub 4 razy w ciągu godziny. Wylewać słoną wodę z moczenia i wlewać nową, aż śledzie będą odpowiednio słone (nie za słone, ale też nie całkowicie wypłukane). Pod koniec moczenia można spróbować kawałeczek filetu jak smakuje, jak mocno jest słony. Jeśli używamy tzw. śledzi gotowych, np. w oleju, nie trzeba płukać. Wystarczy wyjąc i pokroić. Wlać ocet do miski i każdy filet na chwilę zanurzyć w occie. Następnie pokroić na kawałki (każdy filet na 5-6 kawałków). Cebulę pokroić w drobną kostkę i skropić łyżeczką octu. Układać kawałki śledzi w słoiku lub szklanej misce z pokrywą, przekładając cebulą, zielem, listkiem i pieprzem oraz polewając warstwy śledzi olejem. Na koniec polać dodatkowym olejem do przykrycia śledzi. Wstawić do lodówki. Zamiast maczać śledzie w occie, można zrobić zalewę - marynatę z octu i wody oraz przypraw. Śledzie można przechować w takiej zalewie przez 1 dobę. Następnie wyjmujemy śledzie z zalewy i dodajemy cebulę oraz olej z przyprawami jak powyżej. Jest to popularny i tradycyjny sposób na śledzie, nie tylko z cebulą i olejem, ale też do większości innych śledzi, z różnymi dodatkami. Wystarczy wyjąć śledzie z zalewy i dodać dodatki. Zalewa octowa do śledzi: 5 płatów śledzi (500 g) 1/2 filiżanki octu 2 filiżanki wody Do rondelka wlać ocet i wodę, dodać ziele angielskie, listek laurowy i zagotować, następnie gotować przez ok. 2 - 3 minuty i dokładnie ostudzić. Ostudzoną zalewą zalać śledzie wcześniej wymoczone w zimnej wodzie (przez około 40 minut lub jak opisane w powyższym przepisie, 3 razy zmieniając wodę). Osuszyć papierem, pokroić na porcje i włożyć do słoika. Zalać zalewą, zamknąć i trzymać w lodówce. Potem śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć, zalać olejem i odłożyć do lodówki (na ok. 3 - 4 dni). Śledzie będą dłużej stały bez cebuli, więc można ją dodać przez samym podaniem lub 1 dzień wcześniej. Cebulkę pokrojną przelaną wrzątkiem na sitku układamy na śledziach na półmisku i zalewamy świeżym olejem. Przed jedzeniem 2 godziny dodać cebulę a resztę śledzi dalej przechowywać. Smacznego!

SOURCE : interiakobieta

LATEST INSIGHTS