Blogs
Home/food/Na przekaske wybieraj czekolade. Mozesz uchronic sie przed cukrzyca

food

Na przekaske wybieraj czekolade. Mozesz uchronic sie przed cukrzyca

Spozywanie duzych ilosci cukru prowadzi do wzrostu masy ciaa a nadwaga z kolei to...

Na przekąskę wybieraj czekoladę. Możesz uchronić się przed cukrzycą
December 11, 2024 | food

Szacuje się, że do 2045 roku Już teraz choroba jest ogromnym wyzwaniem dla medycyny. Liczba cukrzyków na całym świecie wynosi prawie 500 milionów. Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną, w której dochodzi do rozregulowania procesów związanych z utrzymaniem prawidłowego poziomu glikemii. Spada wrażliwość komórek organizmu na działanie insuliny, aż w końcu dochodzi do zaburzeń w produkowaniu tego hormonu przez trzustkę. Najistotniejsza jest profilaktyka - utrzymanie regularnej aktywności fizycznej, zdrowa, zbilansowana dieta uboga w cukry oraz produkty przetworzone oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę. Spożywanie niektórych produktów również przyczynia się do regulowania poziomu glikemii we krwi. Jednym z nich jest gorzka czekolada. Co udało się ustalić badaczom? W brytyjskim czasopiśmie medycznym "The BMJ" 4 grudnia opublikowano wyniki najnowszych badań naukowych dotyczących zmniejszenia ryzyka cukrzycy. Badacze sprawdzali, jak jedzenie gorzkiej czekolady wpływa na poziom glikemii we krwi i czy może przyczynić się lub zapobiec zachorowaniu na cukrzycę typu 2. Kierownikiem badania jest Binkai Liu, doktorantka w Szkole Zdrowia Publicznego na Uniwersytecie Harvarda (Harvard T.H. Chan School of Public Health). Zespół prowadzący badania przeanalizował kwestionariusze okresowo wypełniane przez pracowników ochrony zdrowia na przestrzeni aż 25 lat. Pod uwagę brano personel, który wcześniej nie miał zdiagnozowanej cukrzycy typu 2., chorób nowotworowych ani stwierdzonych chorób układu krążenia. Dodatkowo u 111 654 osób zbadano ten związek i rozróżniono spożywanie czekolady gorzkiej i mlecznej. Odkryto, że cukrzyca typu 2 rozwinęła się w przypadku pierwszej badanej grupy u 18 862 osób, a w przypadku drugiej tylko u 4 771 osób. Zdaniem naukowców W przeprowadzonych badaniach naukowcom udało się także ustalić, jaka dawka czekolady ma korzystny wpływ na chorobę metaboliczną. Zjadanie co najmniej pięciu porcji dowolnej czekolady . w porównaniu do osób, które nie jadły czekolady wcale lub jadły ją rzadko. Lepsze efekty odnotowano Za jedną porcję uznano 28 g czekolady. Dlaczego zatem to właśnie gorzka czekolada jest zdrowsza? Wyższe spożycie całkowitych flawonoidów w diecie, jak również określonych podklas flawonoidów, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. . Opóźniają także wchłanianie glukozy z jelit, co spowalnia wzrost poziomu glikemii we krwi. Polifenole mogą wpływać na regulację masy ciała, ponieważ hamują one różnicowanie komórek tłuszczowych i promują utlenianie tłuszczów. Polifenolom przypisuje się także działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Chociaż kakao jest produktem o bardzo wysokiej zawartości tych związków, to w innych produktach także ich nie brakuje. By dostarczyć organizmowi tych cennych składników,

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS