Blogs
Home/food/Zmagasz sie z wysokim poziomem cukru Naukowcy To superwarzywo ktore zbija glikemie

food

Zmagasz sie z wysokim poziomem cukru Naukowcy To superwarzywo ktore zbija glikemie

Najnowsze badania dowodza ze popularne warzywo czesto stosowane w kuchni moze stac...

Zmagasz się z wysokim poziomem cukru? Naukowcy: To superwarzywo, które zbija glikemię
January 23, 2025 | food

Badania opublikowane w czasopiśmie "Clinical and Translational Science" wskazują, że marchew może znacznie przyczynić się do poprawy mikroflory, a tym samym do zdrowia jelit. Główny autor tych badań, profesor Lars Porskjær Christensen, chemik z Uniwersytetu Południowej Danii, podkreśla, że wynika to z produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych przez bakterie jelitowe, które Warzywo to jest bogate w bioaktywne acetylenowe oksylipiny, które naśladują przeciwcukrzycowe działanie TZD (tiazolidynodiony) bez żadnych działań niepożądanych. TZD działają poprzez regulację mikrobioty jelitowej, produkującej krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które Udowodniono też, że marchew zawiera falcarinol i falcarindiol, czyli związki bioaktywne, które . To istotne w kontekście zwalczania i leczenia cukrzycy. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe nie tylko regulują poziom cukru, ale wpływają też na układ odpornościowy oraz Badania przeprowadzono na myszach z potwierdzoną cukrzycą typu 2, które były karmione dietą wysokotłuszczową. Do ich diety wprowadzono marchew w proszku, a następnie poddano je ponownym badaniom. Okazało się, że u myszy karmionych sproszkowanym warzywem . Sugeruje to, że marchew nie tylko obniża poziom cukru we krwi, ale także poprawia zdrowie przewodu pokarmowego. Chociaż potrzeba dalszych badań do potwierdzenia wpływu jedzenia marchewki przez ludzi na poziom glikemii, duńscy naukowcy nie mają wątpliwości, że najnowsze odkrycie powinno być motywacją do zmiany diety przez osoby z cukrzycą oraz stanem przedcukrzycowym. Profesor Christensen podkreśla, że Należy przypomnieć, że cukrzyca typu 2. jest chorobą cywilizacyjną, na rozwój której szczególny wpływ ma styl życia oraz codzienna dieta. Aktualnie na całym świecie , jednak nie wiadomo ile osób ma stan przedcukrzycowy, a ile wciąż nie ma postawionej diagnozy. Wśród najczęstszych czynników sprzyjających rozwojowi choroby, wymienia się: Ponadto osoby palące tytoń, narażone na nadmierny stres oraz zmagające się z przewlekłymi stanami zapalnymi, mają większe ryzyko zachorowania na cukrzycę.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS