Blogs
Home/food/Pyszny kremowy sernik na kruchym ciescie. Przepis na Harataniec

food

Pyszny kremowy sernik na kruchym ciescie. Przepis na Harataniec

Ciasto zachwyca za kazdym razem tak samo. Trudno sie dziwic kremowy sernik na kruchym ciescie nie dosc ze pieknie prezentuje sie na talerzyku to jeszcze wybornie smakuje. Oto przepis na Harataniec. Z pewnoscia zachwyci gosci.

Pyszny, kremowy sernik na kruchym cieście. Przepis na Harataniec
January 24, 2025 | food

Natalia Jabłońska Ciasto zachwyca za każdym razem tak samo. Trudno się dziwić – kremowy sernik na kruchym cieście nie dość, że pięknie prezentuje się na talerzyku, to jeszcze wybornie smakuje. Oto przepis na Harataniec. Z pewnością zachwyci gości. Wyśmienity i prosty w przygotowaniu. Tak w skrócie można określić sernik na kruchym cieście z pianką, czyli Harataniec. Ciasto z pewnością podbije serca gości i w mig zniknie z talerzyków. Przepis na Harataniec: kremowy sernik na kruchym cieście Składniki Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujesz: 2 szklanki mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 200 g zimnego masła, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany 18 proc., 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Do masy serowej potrzebujesz: 1 kg sera do sernika, 100 g cukru, 40 g mąki ziemniaczanej, 4 żółtka. Piankę przygotujesz z: 6 białek, 150 g cukru, 1 kisielu wiśniowego (wersja bez cukru). Dodatkowo potrzebujesz: 7 łyżek powideł śliwkowych. Sposób przygotowania: Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm. Mąkę przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w małe kawałki, żółtka i łyżkę śmietany. Wszystkie składniki posiekaj nożem. Gdy zaczną się łączyć, wyrób ciasto dłońmi. Następnie uformuj w kulę i podziel na dwie części. Jedną z nich zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki. Drugą rozwałkuj (dopasuj do wielkości foremki), a następnie ponakłuwaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kwadrans. Teraz kolej na masę serową. Do miski włóż ser, dodaj cukier i zacznij miksować składniki. W trakcie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i miksuj przez kolejną minutę. Kolejny krok to pianka. Ubijaj białka - gdy zaczną gęstnieć, dodaj cukier i kontynuuj miksowanie. Gdy cukier się rozpuści, wsyp kisiel i ubijaj jeszcze przez moment. Na podpieczony i wystudzony spód równomiernie nałóż powidła. Potem wyłóż masę serową i wygładź. Na wierzch rozprowadź piankę. Wyjmij drugą połowę ciasta z lodówki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Najlepiej, by pokrywały całą warstwę pianki. Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Zobacz też: Przepis na naleśniki z 1860 roku. Wychodzą puszyste i doskonałe w smaku Miękkie, z idealnie chrupiącą skórką. Świetny przepis na domowe pączki z 1 kg mąki Tort makowo-brzoskwiniowy. Sprawdzi się nawet na wyjątkowe okazje

SOURCE : interiakobieta

LATEST INSIGHTS