Blogs
Home/food/Pyszne jak tradycyjne ale przyrzadzisz duzo szybciej. Goabki po cygansku

food

Pyszne jak tradycyjne ale przyrzadzisz duzo szybciej. Goabki po cygansku

Ile razy ty lub twoja rodzina mieliscie ochote na goabki ale rezygnowaliscie z powodu braku czasu na dugotrwae gotowanie i czasochonne przygotowywanie Od teraz nie musisz zmieniac planow bo peny smak klasycznych goabkow uzyskasz spedzajac w kuchni zaledwie kilka chwil. Wyprobuj nasz niezawodny sposob na goabki po cygansku.

Pyszne jak tradycyjne, ale przyrządzisz dużo szybciej. Gołąbki po cygańsku
February 06, 2025 | food

Natalia Jabłońska Ile razy ty lub twoja rodzina mieliście ochotę na gołąbki, ale rezygnowaliście z powodu braku czasu na długotrwałe gotowanie i czasochłonne przygotowywanie? Od teraz nie musisz zmieniać planów, bo pełny smak klasycznych gołąbków uzyskasz spędzając w kuchni zaledwie kilka chwil. Wypróbuj nasz niezawodny sposób na gołąbki po cygańsku. Jedno z ulubionych dań Polaków Tradycyjne gołąbki , czyli soczysty farsz z mięsa mielonego i ryżu zawinięty w liście kapusty, zna chyba każdy. Nie bez powodu uchodzi on - obok pierogów ruskich czy żurku - za ukochane danie Polaków. Pyszne, pożywne danie smakuje niemal wszystkim, a receptur, sposobów doprawiania i "patentów" na sos pomidorowy jest tyle, ile pań domu w naszym kraju. A czy wiecie, skąd wzięła się nazwa "gołąbek"? Nie jest to co prawda do końca ustalone, ale przyjmuje się, że nazwa ta może pochodzić od ukraińskiej nazwy tego dania, czyli "hołubci" (gołąbek) . Inne źródła podają, że dawnej w liście kapusty zawijano mięso gołębi. Tak czy inaczej, te pyszne zawijasy podbiły niejedno podniebienie i nie ma co się temu dziwić. Niestety tradycyjna wersja gołąbków wymaga sporo pracy i czasu spędzonego w kuchni. Samo przygotowanie farszu jest dość czasochłonne, ale to przygotowywanie kapusty i zawijanie gołąbków "pożera" najwięcej cennego czasu . Jeśli ty i twoi bliscy przepadacie za połączeniem smakowym kapusty, mięsa mielonego i ryżu, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na ekspresowe gołąbki po cygańsku, które zachowują ten oryginalny smak potrawy, ale można je przygotować znacznie szybciej. Zobacz również: Moi bliscy wolą te gołąbki od tradycyjnych. Holiszki podbiły serca rodziny Obiady jak u babci. Kwintesencja polskiej kuchni, pełnej smaku i prostoty Na Dolnym Śląsku przepadają za tym daniem. Sekret doskonałego smaku kryje się w farszu Turecki przysmak podbija serca Polaków. Doskonały na obiad i na kolację Gołąbki po cygańsku - przepis Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego, 1 kg białej kapusty, ok. 100-120 g ryżu, 4 jaja, 5 ząbków czosnku, 2 średnie cebule, garść kaszy manny lub bułki tartej, oleju do smażenia przyprawy: pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa Zobacz także: Dwie łyżki dziennie wspomogą utratę wagi. Naukowcy potwierdzają Przygotowanie: Kapustę zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnij przy użyciu szatkownicy, posyp solą i zagnieć, żeby puściła nadmiar wody. Ugotuj ryż, a cebulę poszatkuj i przesmaż razem z mielonym mięsem. Połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku. Z powstałej masy formuj owalne kotlety i podsmaż je ze wszystkich stron do zrumienienia. Gołąbki po cygańsku przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem pomidorowym i piecz do miękkości. Podawaj z ziemniakami, chlebem lub solo. Smacznego! Zobacz także: Najlepszy sposób na pastę jajeczną. Wystarczy dodać łyżeczkę, wyjdzie idealnie kremowa

SOURCE : interiakobieta
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS