Blogs
Home/food/Inkowie sie zajadali NASA i dietetycy wyliczaja plusy. Mnostwo biaka witamin i wapnia

food

Inkowie sie zajadali NASA i dietetycy wyliczaja plusy. Mnostwo biaka witamin i wapnia

Produkty zbozowe takie jak chleb buki makaron i kasza sa podstawa diety wielu...

Inkowie się zajadali, NASA i dietetycy wyliczają plusy. Mnóstwo białka, witamin i wapnia
February 06, 2025 | food

Zgodnie z informacjami przedstawionymi przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej za bezglutenowe uznaje się także produkty przetworzone z zawartością glutenu nieprzekraczającą 20 ppm (20 mg na kg). Istnieje szereg zaleceń dla osób, które ze względów zdrowotnych muszą opierać swoją dietę na całkowitym wykluczeniu produktów zawierających gluten. Do takich produktów należą m.in. Bezglutenowe są także wszystkie warzywa (świeże i mrożone), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana, owoce i orzechy. Wśród napojów bezpiecznych do spożycia są woda mineralna, nektary i soki owocowe, warzywne, kompoty, herbata, napary ziołowe czy naturalna kawa. Na szczęście istnieje Są to: Co istotne, szczególnie z żywieniowego punktu widzenia, Zboża bezglutenowe (tzw. pseudozboża) zawierają (zwłaszcza kwas linolowy), których zawartość jest znacznie wyższa niż w tradycyjnych zbożach. W ziarnach amarantusa, komosy ryżowej, kaszy gryczanej i jaglanej często stwierdza się to jedna z najstarszych roślin na świecie, która charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych oraz prozdrowotnym działaniem. , znacznie większa niż w większości innych roślin. Co ciekawe, białko to ma unikalny skład aminokwasowy, bogaty w lizynę oraz aminokwasy siarkowe (metioniny i cysteiny), których brakuje w tradycyjnych zbożach. Dodatkowo komosa ryżowa zawiera sporo aminokwasów w formie wolnej, szczególnie w liściach i kiełkach. Profil aminokwasowy komosy ryżowej jest bardzo zbliżony do zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) dotyczących idealnego składu aminokwasowego w diecie. Komosa ryżowa wykazuje również korzystny stosunek tłuszczów do białek i węglowodanów. , takie jak kwas linolenowy, oleinowy i linolowy. Zawartość witamin z grupy B i witaminy C jest podobna jak w innych zbożach, ale , znacznie wyższą niż w pszenicy czy życie. Ponadto ziarna komosy są dobrym źródłem kwasu foliowego oraz wapnia, magnezu, fosforu, manganu, miedzi, cynku, potasu i żelaza. Oprócz substancji odżywczych , takie jak kwasy fenolowe, flawonoidy czy saponiny. Spożycie dużych ilości potraw bogatych w polifenole roślinne jest skorelowane z niższym ryzykiem chorób związanych ze stresem oksydacyjnym, takich jak nowotwory, arterioskleroza, choroby sercowo-naczyniowe, choroby neurodegeneracyjne czy cukrzyca. Co ciekawe, ze względu na wysoką wartość odżywczą, dużą zawartość białka, unikalny profil aminokwasowy, łatwość w przygotowaniu oraz niewielkie wymagania uprawowe w kontrolowanych ekologicznych systemach podtrzymywania życia (CELSS) przeznaczonych do długotrwałych misji załogowych. Według legendy to sam władca Inków co roku inaugurował jej siewy. Ciekawostką jest, że podczas kolonizacji Ameryki Południowej hiszpańscy konkwistadorzy zakazali jej uprawy, zastępując ją kukurydzą w ramach działań mających na celu osłabienie kultury rdzennych mieszkańców. Regularne sięganie po komosę może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi i wspomaga pracę układu trawiennego. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów komosa ryżowa chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. to roślina, która od wieków jest uprawiana w Ameryce Południowej i Środkowej. Podobnie jak komosa ryżowa amarantus jest ceniony za swoje wartości odżywcze i wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jest bogaty w błonnik, witaminy (szczególnie z grupy B i witaminę E), polifenole oraz minerały, w tym w wapń Oprócz tego jest źródłem fosforu, potasu, cynku i magnezu. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Amarantus jest źródłem lizyny, aminokwasu, którego brakuje w większości zbóż. Kasza jaglana niekiedy jest nazywana "królową kasz" oraz "polskim złotem". Cechuje się , przez co nie nadaje się do długiego przechowywania - łatwo traci swoje właściwości i nabiera gorzkiego smaku. Kasza jaglana to wysoka zawartość tłuszczów oraz białka, jednak nie tylko. Jest ona również źródłem cennych witamin, takich jak: , a to właśnie pierwszy posiłek powinien być najbardziej kaloryczny i zapewniać ok. 25-30 proc. energii w całodniowej diecie. Zalecana jest w diecie osób z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi oraz wysokim poziomem "złego" cholesterolu LDL. Kasza gryczana powstaje z gryki. Jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminę B1, witaminę B2, witaminę E oraz witaminę PP. W jej składzie znajdziemy również potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk, bor i jod. 100 g kaszy gryczanej zawierać może nawet 16 g białka. Źródła: Maciej Sułkowki, Urszula Gawlik-Dziki, Jarosław Czyż: Komosa ryżowa - słabo znane pseudozboże o kosmicznych właściwościach. 2011. Kosmos. Przetaczek-Rożnowska I., Bubis E. Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności, Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. 2016. Kosmos.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS