food
Ocet z "polskiej cytryny" usprawnia trawienie i odmadza. Pij rano lub przed posikami
Pigwa znana tez jako polska cytryna jest owocem bogatym w witaminy i mineray. Rob z...
jest przydatny nie tylko w kuchni, ale też wspiera nasze zdrowie. Wykazuje wiele właściwości, którymi może wzmocnić nasz organizm i rozwiązać wiele dokuczających nam problemów. , która ma działanie antyoksydacyjne. , pomaga zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników oraz spowalnia proces starzenia się organizmu. m.in. ze względu na obecność beta-karotenu. Ale to też zasługa witaminy C, która wspiera produkcję kolagenu, który jest potrzebny do utrzymania elastyczności oraz jędrności skóry. Stymuluje apetyt i ułatwia trawienie, zwłaszcza po obfitych posiłkach. Pomaga również a jego regularne spożywanie może zapobiec jego nagłym skokom. Może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych organizmu, a także przyspieszyć proces kurowania się z przeziębienia czy innej infekcji. Owoce pigwy dokładnie myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do sporego słoika. Zalewamy wodą, aby były całkowicie przykryte, i dodajemy cukier. Możemy również Przykrywamy słoik ręcznikiem papierowym albo bawełnianą szmatką i zabezpieczamy gumką recepturką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. dwóch tygodniach na powierzchni powinna wytworzyć się naturalna warstwa przypominająca kożuch. Wtedy przestajemy mieszać i przenosimy słoik do chłodniejszego pomieszczenia na ok. sześć tygodni. Po tym czasie ocet powinien być gotowy do spożycia. Odcedzamy go i przelewamy do butelek. Porządnie zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu, aby zatrzymać proces fermentacji. Używamy, kiedy tylko mamy ochotę. , przez co w kuchni jest uniwersalnym składnikiem, który może być stosowany do polepszania smaku potraw. Ze względu na właściwości odkażające , w celu usunięcia z nich zanieczyszczeń i pestycydów. Ocet z pigwy ma jednak właściwości zdrowotne, dzięki którym wiele osób docenia go jako Przywraca naturalne pH żołądka, stymuluje produkcję kwasu solnego oraz enzymów trawiennych. Niektórzy korzystają z jego właściwości Z dodatkiem octu można przygotować prostą Przywraca ona kosmykom blask, przywraca odpowiednie pH skóry oraz zmniejsza problemy z łupieżem czy nadmierną produkcją sebum.
PREV NEWSWez ze soba na proszona Wigilie. Pysznosci ktore przygotujesz w mig
NEXT NEWSZupa grzybowa zyska geboki smak i aromat. Warunek jest jeden
Faworki jak u babci. Jeden trik a beda kruche i nie opija sie tuszczu
Faworki nieodmiennie kojarza sie nam z tustym czwartkiem ktory dla asuchow jest jednym z najbardziej wyczekiwanych swiat. W tym roku ten dzien sodkosci przypada 27 lutego. We wszystkich domach i cukierniach kroluja wtedy paczki oponki gniazdka ale rowniez inne sodkosci takie jak faworki znane tez jako chrusciki czy tez chrust. Te delikatne kruche ciastka maja duga historie i sa czescia naszej kulinarnej tradycji od wiekow. Nasze babcie miay swoje sposoby na to by faworki wyszy kruche i nie piy tuszczu.
To dzieje sie z ciaem gdy czesto jesz pizze. Wosi robia inaczej i nie tyja
Pizza to woskie danie znane na caym swiecie. Amerykanie zjadaja 3 miliardy "plackow"...
Najlepszy i najgorszy dla zdrowia rodzaj pizzy. Przytyjesz ale nie tylko
Pizza to woskie danie znane na caym swiecie. Amerykanie zjadaja 3 miliardy "plackow"...
Leniwe madrzyki i ciastka. Przepisy z twarogiem od Ewy Wachowicz
Moze sie wydawac ze twarog to zwyky pospolity produkt ktory kojarzymy gownie z kanapkami czy pierogami. Jednak choc jest on dosc popularny jego kulinarny potencja jest niemal nieograniczony. W kuchni mozna go wykorzystac w wielu nietypowych a zarazem smacznych odsonach. Twarog bedacy zrodem biaka i wapnia sprawdza sie nie tylko w klasycznych przepisach ale zda egzamin rowniez jako podstawa wielu ciekawych dan ktore zaskocza niejednego smakosza.
Spowalnia proces starzenia i wspiera metabolizm. Ma wiecej witaminy C niz cytrusy
Egzotyczny owoc pochodzacy z regionow Filipin Wietnamu i Kambodzy w Polsce kupimy juz...
Wspiera sluzowke jelit agodzi tez nerwy i bole. Przyprawe zalej i pij jak herbate.
Herbata gozdzikowa to naturalny napoj ktory moze wspierac zdrowie sluzowki jelit...