food
Ocet z "polskiej cytryny" usprawnia trawienie i odmadza. Pij rano lub przed posikami
Pigwa znana tez jako polska cytryna jest owocem bogatym w witaminy i mineray. Rob z...
jest przydatny nie tylko w kuchni, ale też wspiera nasze zdrowie. Wykazuje wiele właściwości, którymi może wzmocnić nasz organizm i rozwiązać wiele dokuczających nam problemów. , która ma działanie antyoksydacyjne. , pomaga zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników oraz spowalnia proces starzenia się organizmu. m.in. ze względu na obecność beta-karotenu. Ale to też zasługa witaminy C, która wspiera produkcję kolagenu, który jest potrzebny do utrzymania elastyczności oraz jędrności skóry. Stymuluje apetyt i ułatwia trawienie, zwłaszcza po obfitych posiłkach. Pomaga również a jego regularne spożywanie może zapobiec jego nagłym skokom. Może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych organizmu, a także przyspieszyć proces kurowania się z przeziębienia czy innej infekcji. Owoce pigwy dokładnie myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do sporego słoika. Zalewamy wodą, aby były całkowicie przykryte, i dodajemy cukier. Możemy również Przykrywamy słoik ręcznikiem papierowym albo bawełnianą szmatką i zabezpieczamy gumką recepturką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. dwóch tygodniach na powierzchni powinna wytworzyć się naturalna warstwa przypominająca kożuch. Wtedy przestajemy mieszać i przenosimy słoik do chłodniejszego pomieszczenia na ok. sześć tygodni. Po tym czasie ocet powinien być gotowy do spożycia. Odcedzamy go i przelewamy do butelek. Porządnie zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu, aby zatrzymać proces fermentacji. Używamy, kiedy tylko mamy ochotę. , przez co w kuchni jest uniwersalnym składnikiem, który może być stosowany do polepszania smaku potraw. Ze względu na właściwości odkażające , w celu usunięcia z nich zanieczyszczeń i pestycydów. Ocet z pigwy ma jednak właściwości zdrowotne, dzięki którym wiele osób docenia go jako Przywraca naturalne pH żołądka, stymuluje produkcję kwasu solnego oraz enzymów trawiennych. Niektórzy korzystają z jego właściwości Z dodatkiem octu można przygotować prostą Przywraca ona kosmykom blask, przywraca odpowiednie pH skóry oraz zmniejsza problemy z łupieżem czy nadmierną produkcją sebum.
PREV NEWSWez ze soba na proszona Wigilie. Pysznosci ktore przygotujesz w mig
NEXT NEWSZupa grzybowa zyska geboki smak i aromat. Warunek jest jeden
Pyszny kremowy sernik na kruchym ciescie. Przepis na Harataniec
Ciasto zachwyca za kazdym razem tak samo. Trudno sie dziwic kremowy sernik na kruchym ciescie nie dosc ze pieknie prezentuje sie na talerzyku to jeszcze wybornie smakuje. Oto przepis na Harataniec. Z pewnoscia zachwyci gosci.
Sposob na uzupenienie wapnia i zelaza. Opozni tez starzenie i pomoze schudnac
Szarat wyniosy zwany inaczej amarantusem by uprawiany na nasiona juz 4 tysiace lat...
Zmagasz sie z wysokim poziomem cukru Naukowcy To superwarzywo ktore zbija glikemie
Najnowsze badania dowodza ze popularne warzywo czesto stosowane w kuchni moze stac...
Rumunskie paczki sa wyjatkowe. To nie tylko swietny smak ale i ciekawa konstrukcja na talerzu
W zaleznosci od kraju paczki moga sie roznic nie tylko ksztatem ale i uzytymi skadnikami rodzajem nadzienia czy wierzchnia posypka. Ciekawa alternatywa dla klasycznych polskich paczkow sa akocie z Rumunii ktore nazywaja sie papanasi. Z czego przygotowuje sie takie paczki jak wygladaja i czy mozna zrobic je w domu
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami. Szybki sposob na pyszny obiad
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami zaskoczy naszych domownikow Ten obiad jest naprawde pyszny i oferuje wspaniae doznania Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami to uniwersalne danie ktore cieszy sie ogromna popularnoscia.
Przepis na nalesniki z 1860 roku. Wychodza puszyste i doskonae w smaku
Kuchnia XIX-wiecznej Polski obfituje w wyjatkowe przepisy ktore do dzis zachwycaja smakiem i pomysowoscia. Jednym z nich jest receptura na nalesniki autorstwa Lucyny Cwierczakiewiczowej pochodzaca z jej kultowej ksiazki "365 obiadow" wydanej w 1860 roku. Ten wyjatkowy przepis rozni sie od wspoczesnych wersji jednym kluczowym skadnikiem ktory wpywa nie tylko na ich delikatnosc ale i tez smak.