Blogs
Home/food/Leniwe madrzyki i ciastka. Przepisy z twarogiem od Ewy Wachowicz

food

Leniwe madrzyki i ciastka. Przepisy z twarogiem od Ewy Wachowicz

Moze sie wydawac ze twarog to zwyky pospolity produkt ktory kojarzymy gownie z kanapkami czy pierogami. Jednak choc jest on dosc popularny jego kulinarny potencja jest niemal nieograniczony. W kuchni mozna go wykorzystac w wielu nietypowych a zarazem smacznych odsonach. Twarog bedacy zrodem biaka i wapnia sprawdza sie nie tylko w klasycznych przepisach ale zda egzamin rowniez jako podstawa wielu ciekawych dan ktore zaskocza niejednego smakosza.

January 19, 2025 | food

Ewa Wachowicz Może się wydawać, że twaróg to zwykły, pospolity produkt, który kojarzymy głównie z kanapkami czy pierogami. Jednak, choć jest on dość popularny, jego kulinarny potencjał jest (niemal) nieograniczony. W kuchni można go wykorzystać w wielu nietypowych, a zarazem smacznych odsłonach. Twaróg, będący źródłem białka i wapnia, sprawdza się nie tylko w klasycznych przepisach, ale zda egzamin również jako podstawa wielu ciekawych dań, które zaskoczą niejednego smakosza. Na początek proponuję zapoznać się z dwoma tradycyjnymi krakowskimi przysmakami, idealnie podkreślającymi walory tego białego sera. Pierwszym z nich jest pasta liptauer - pyszna, kremowa mieszanka twarogu z dodatkami, znajdująca uznanie zarówno w Polsce, jak i za granicą. Drugim daniem są małdrzyki, czyli malutkie placuszki z sera, które stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych dań mięsnych. Oba przepisy stanowią doskonały przykład na to, jak można wykorzystać twaróg w sposób mniej oczywisty, ale równie smaczny. Zobacz również: W moim domu je się je przez cały karnawał. Wszyscy proszą o przepis Liptauer Składniki: 200 g tłustego twarogu 100 g bryndzy 1 filecik anchois 1⁄2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka kminku 1⁄2 szklanki śmietany sól pieprz Do podania: weka Przygotowanie: Kminek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć na sitku. Twaróg przełożyć do miski, dodać bryndzę i anchois. Przyprawić słodką papryką. Dorzucić wystudzony kminek, dodać śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Podawać jako smarowidło do pieczywa. Zobacz również: Jedz o konkretnej porze. Twaróg korzystnie zadziała na organizm Małdrzyki Składniki: 1⁄2 kg sera białego 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka otarta z cytryny 2 łyżki mąki 3 łyżki masła klarowanego do smażenia cukier puder do dekoracji Sos: 1⁄2 kg suszonych moreli 1 jabłko 1 łyżeczka cynamonu Opis przygotowania: Ser przełożyć do miski. Wybić jajko, dodać żółtko. Zmiksować. Wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Uperfumować skórką otartą z cytryny i cukrem waniliowym. Ponownie zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać. Uformować jak racuchy i usmażyć na maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać z sosem morelowo-jabłkowym, wykonanym w następujący sposób. Suszone owoce namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Wkroić obrane jabłko. Wymieszać, przyprawić cynamonem i dusić, aż owoce się rozpadną. Zmiksować i nałożyć do miseczki. Zobacz również: Co zrobić z białego sera? Trzy pomysły na obiad Leniwe z masłem szałwiowym Co powiecie na kluski z twarogu, tak zwane leniwe, proponuję serwować je z masłem szałwiowym. Składniki: 1⁄2 kg twarogu tłustego lub półtłustego 15 dag mąki mąka do podsypania 3 jajka szczypta soli 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej cukier brązowy Masło szałwiowe: 2 łyżki masła 3 listki szałwii Opis przygotowania: Na zbrązowione masło wrzucić listki szałwii. Zestawić z ognia i zostawić w spokoju, by masło nabrało ziołowego aromatu. Twaróg rozgnieść widelcem w misce. Żółtka oddzielić od białek, dodać do sera, wymieszać dokładnie (cały czas widelcem). Wsypać mąkę. Białka roztrzepać ze szczyptą soli, wymieszać z masą serową. Wyrobić - do powstania jednolitego ciasta (tym razem drewnianą łyżką). Uwaga - ciasto będzie się kleić, lecz postarajcie się nie dodawać więcej mąki. Na stolnicę, albo dużą deskę do krojenia, wysypać dość dużo mąki i łyżką nałożyć trochę masy serowej (tak mniej więcej 2 łyżki), po czym umączonymi rękoma uformować wałek o średnicy 2-3 cm (cały czas podsypywać mąką, by wałek nie przykleił się do deski). Tępą stroną noża zrobić kratkę na górze wałka. Pokroić na 2-centymetrowe romby i wrzucić na osolony wrzątek (wody powinno być dużo i lepiej gotować partiami, by leniwe się nie posklejały). Gdy wypłyną, gotować jeszcze przez minutę, następnie wyjąć łyżką cedzakową do zimnej wody i natychmiast odcedzić. Na maśle zezłocić bułkę tartą i dodać do leniwych. Na końcu polać masłem szałwiowym i posypać brązowym cukrem. Ciasteczka z twarogiem Twaróg to też idealny produkt do przygotowania ciasteczek. Teraz karnawał, więc “jak znalazł"! Składniki: 250 g mąki 250 g masła 250 g twarogu półtłustego 1 jajko mąka do podsypania marmolada wieloowocowa cukier puder do dekoracji Opis przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, dodać twaróg, wybić jajko. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto, podsypując przy tym mąką. Rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wyciąć kwadraty o boku 8-10 cm. Brzeg każdego posmarować marmoladą. Zwinąć tak, by powstały zgrabne ruloniki. Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Jak sami widzicie, twaróg to produkt, który z powodzeniem można “wpleść" w wiele kulinarnych kreacji. Jego wszechstronność sprawia, że sprawdza się nie tylko w tradycyjnych daniach, ale również w bardziej nietypowych przysmakach, które zaskoczą i zachwycą!

SOURCE : interiakobieta

LATEST INSIGHTS