food
Leniwe madrzyki i ciastka. Przepisy z twarogiem od Ewy Wachowicz
Moze sie wydawac ze twarog to zwyky pospolity produkt ktory kojarzymy gownie z kanapkami czy pierogami. Jednak choc jest on dosc popularny jego kulinarny potencja jest niemal nieograniczony. W kuchni mozna go wykorzystac w wielu nietypowych a zarazem smacznych odsonach. Twarog bedacy zrodem biaka i wapnia sprawdza sie nie tylko w klasycznych przepisach ale zda egzamin rowniez jako podstawa wielu ciekawych dan ktore zaskocza niejednego smakosza.
Ewa Wachowicz Może się wydawać, że twaróg to zwykły, pospolity produkt, który kojarzymy głównie z kanapkami czy pierogami. Jednak, choć jest on dość popularny, jego kulinarny potencjał jest (niemal) nieograniczony. W kuchni można go wykorzystać w wielu nietypowych, a zarazem smacznych odsłonach. Twaróg, będący źródłem białka i wapnia, sprawdza się nie tylko w klasycznych przepisach, ale zda egzamin również jako podstawa wielu ciekawych dań, które zaskoczą niejednego smakosza. Na początek proponuję zapoznać się z dwoma tradycyjnymi krakowskimi przysmakami, idealnie podkreślającymi walory tego białego sera. Pierwszym z nich jest pasta liptauer - pyszna, kremowa mieszanka twarogu z dodatkami, znajdująca uznanie zarówno w Polsce, jak i za granicą. Drugim daniem są małdrzyki, czyli malutkie placuszki z sera, które stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych dań mięsnych. Oba przepisy stanowią doskonały przykład na to, jak można wykorzystać twaróg w sposób mniej oczywisty, ale równie smaczny. Zobacz również: W moim domu je się je przez cały karnawał. Wszyscy proszą o przepis Liptauer Składniki: 200 g tłustego twarogu 100 g bryndzy 1 filecik anchois 1⁄2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka kminku 1⁄2 szklanki śmietany sól pieprz Do podania: weka Przygotowanie: Kminek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć na sitku. Twaróg przełożyć do miski, dodać bryndzę i anchois. Przyprawić słodką papryką. Dorzucić wystudzony kminek, dodać śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Podawać jako smarowidło do pieczywa. Zobacz również: Jedz o konkretnej porze. Twaróg korzystnie zadziała na organizm Małdrzyki Składniki: 1⁄2 kg sera białego 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka otarta z cytryny 2 łyżki mąki 3 łyżki masła klarowanego do smażenia cukier puder do dekoracji Sos: 1⁄2 kg suszonych moreli 1 jabłko 1 łyżeczka cynamonu Opis przygotowania: Ser przełożyć do miski. Wybić jajko, dodać żółtko. Zmiksować. Wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Uperfumować skórką otartą z cytryny i cukrem waniliowym. Ponownie zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać. Uformować jak racuchy i usmażyć na maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać z sosem morelowo-jabłkowym, wykonanym w następujący sposób. Suszone owoce namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Wkroić obrane jabłko. Wymieszać, przyprawić cynamonem i dusić, aż owoce się rozpadną. Zmiksować i nałożyć do miseczki. Zobacz również: Co zrobić z białego sera? Trzy pomysły na obiad Leniwe z masłem szałwiowym Co powiecie na kluski z twarogu, tak zwane leniwe, proponuję serwować je z masłem szałwiowym. Składniki: 1⁄2 kg twarogu tłustego lub półtłustego 15 dag mąki mąka do podsypania 3 jajka szczypta soli 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej cukier brązowy Masło szałwiowe: 2 łyżki masła 3 listki szałwii Opis przygotowania: Na zbrązowione masło wrzucić listki szałwii. Zestawić z ognia i zostawić w spokoju, by masło nabrało ziołowego aromatu. Twaróg rozgnieść widelcem w misce. Żółtka oddzielić od białek, dodać do sera, wymieszać dokładnie (cały czas widelcem). Wsypać mąkę. Białka roztrzepać ze szczyptą soli, wymieszać z masą serową. Wyrobić - do powstania jednolitego ciasta (tym razem drewnianą łyżką). Uwaga - ciasto będzie się kleić, lecz postarajcie się nie dodawać więcej mąki. Na stolnicę, albo dużą deskę do krojenia, wysypać dość dużo mąki i łyżką nałożyć trochę masy serowej (tak mniej więcej 2 łyżki), po czym umączonymi rękoma uformować wałek o średnicy 2-3 cm (cały czas podsypywać mąką, by wałek nie przykleił się do deski). Tępą stroną noża zrobić kratkę na górze wałka. Pokroić na 2-centymetrowe romby i wrzucić na osolony wrzątek (wody powinno być dużo i lepiej gotować partiami, by leniwe się nie posklejały). Gdy wypłyną, gotować jeszcze przez minutę, następnie wyjąć łyżką cedzakową do zimnej wody i natychmiast odcedzić. Na maśle zezłocić bułkę tartą i dodać do leniwych. Na końcu polać masłem szałwiowym i posypać brązowym cukrem. Ciasteczka z twarogiem Twaróg to też idealny produkt do przygotowania ciasteczek. Teraz karnawał, więc “jak znalazł"! Składniki: 250 g mąki 250 g masła 250 g twarogu półtłustego 1 jajko mąka do podsypania marmolada wieloowocowa cukier puder do dekoracji Opis przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, dodać twaróg, wybić jajko. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto, podsypując przy tym mąką. Rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wyciąć kwadraty o boku 8-10 cm. Brzeg każdego posmarować marmoladą. Zwinąć tak, by powstały zgrabne ruloniki. Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Jak sami widzicie, twaróg to produkt, który z powodzeniem można “wpleść" w wiele kulinarnych kreacji. Jego wszechstronność sprawia, że sprawdza się nie tylko w tradycyjnych daniach, ale również w bardziej nietypowych przysmakach, które zaskoczą i zachwycą!
PREV NEWSWzmocni kosci wesprze ukad nerwowy zastapi mieso. Swietny wybor na kanapke
NEXT NEWSSpowalnia proces starzenia i wspiera metabolizm. Ma wiecej witaminy C niz cytrusy
Spowalnia proces starzenia i wspiera metabolizm. Ma wiecej witaminy C niz cytrusy
Egzotyczny owoc pochodzacy z regionow Filipin Wietnamu i Kambodzy w Polsce kupimy juz...
Wspiera sluzowke jelit agodzi tez nerwy i bole. Przyprawe zalej i pij jak herbate.
Herbata gozdzikowa to naturalny napoj ktory moze wspierac zdrowie sluzowki jelit...
Wzmocni kosci wesprze ukad nerwowy zastapi mieso. Swietny wybor na kanapke
Jak wiekszosc serow zawiera sporo tuszczu i soli jednak ser prosto z Cypru ma takze...
To bedzie sodki styczen. Cztery wysmienite przepisy na karnawa. Wyprobuj obowiazkowo
Styczen rowna sie karnawa a to oznacza czas spotkan rodzinnych i towarzyskich. Co zaserwowac gosciom w trakcie ich wizyty Wcale nie trzeba szukac wymyslnych przepisow. Oto cztery propozycje na sodko. Oczywiscie na liscie nie mogo zabraknac tradycyjnych serowych oponek. Smacznego
Przypomina tort urzeka nazwa. Marcinek rozkocha w sobie wszystkich
Nie bez powodu wpisane na Liste Produktow Regionalnych. Ciasto hajnowski marcinek to prawdziwy majstersztyk i to nie tylko jesli chodzi o unikalny smak ale takze sposob przyrzadzenia. Okazay niczym tort lekko kwasny ale bardzo kremowy. Kazdy kto choc raz sprobuje marcinka bedzie wraca pamiecia do tego smaku.
Przepis na wysmienity krupnik. Do wywaru dodaj jeden nietypowy skadnik
Krupnik mozna zrobic na wiele sposobow ale zeby by smaczny trzeba znalezc odpowiedni przepis. Wyprobuj nasz i przekonaj sie jakie pyszne moze byc pierwsze danie.