Blogs
Home/food/Spowalnia proces starzenia i wspiera metabolizm. Ma wiecej witaminy C niz cytrusy

food

Spowalnia proces starzenia i wspiera metabolizm. Ma wiecej witaminy C niz cytrusy

Egzotyczny owoc pochodzacy z regionow Filipin Wietnamu i Kambodzy w Polsce kupimy juz...

January 19, 2025 | food

, który rośnie na drzewach występujących w krajach o ciepłym klimacie. Owoce dojrzewają tylko na drzewach, więc zbieranie są w momencie, gdy są już słodkie i gotowe do zjedzenia. W związku z tym wymagają szybkiego transportu, gdyż bardzo szybko się psują. Wiele z nich od razu trafia też do konserw. posiada chropowatą, różową skórkę, a pod nią białoperłowy miąższ, przypominający ten w winogronach. W środku owocu liczi tkwi duża, brązowa . , dokładniej cukry proste. Oczywiście w składzie tj. C, E, K, B6. Liczi jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C - 100 owoców dostarcza aż 71,5 mg tej witaminy, co stanowi niemalże 100 proc. dziennego zapotrzebowania. Oznacza to, że liczi ma więcej witaminy C niż cytrusy, w tym cytryna (która zawiera 53 mg/100 g) czy pomarańcze (50 mg/100 g). W składzie liczi znajdziemy również : cynk, potas, sód, fosfor, wapń, żelazo, magnez. Warto dodać, że , a najważniejszą rolę w zdrowiu odgrywają . . Jego właściwości powodują i wytwarzanie tego potrzebnego. . Zaleca się , gdzie najbardziej jesteśmy narażeni na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Oprócz tego . Dzięki roślinnym antyoksydantom l , a raczej zapobiegające degeneracji. , a więc wszelkie procesy związane z wydolnością serca. . Wszystko za sprawą występowania flawonoidów - wspommnianych już antyoksydantów pochodzenia roślinnego . . Owoce liczi sprawdzą się idealnie na zaparcia, lepsze trawienie, a nawet do niwelowania różnych stanów zapalnych. . Dla przykładu jabłko ma 52 kcal, a banan aż 88 kcal. Liczi jest więc owocem o średniej k . Oczywiście . Indeks glikmemiczny świeżego liczi wynosi 50, diabetycy i osoby z insulinoopornością nie powinny zbyt często po nie sięgać. Owoce świeżego liczi dostępne były dotąd tylko w dużych supermarketach, ale od niedawna zaczęły pojawiać się w warzywniakach oraz w lokalnych bazarach. Warto wdrożyć je do swojej diety, oczywiście w zgodzie z liczonymi . . Chodzi tutaj głównie o ich smak, ale również twardość. Polecamy zjadać jedynie miąższ tego egzotycznego owocu. . , która w dużej ilości może czasem doprowadzić do . Zjawisko to zaobserwowano w Indiach . . Pamiętajmy również, że , ponieważ skórka bardzo mocno przylega do miąższu. . Zjadamy zawartość miąższu, oczywiście bez pestki. Tak jak wspomnieliśmy - nie nadaje się ona do konsumpcji. . Należy jednak pamiętać, że bardzo szybko ulega psuciu. Warto zjeść go jak najszybciej od daty zakupu, maksymalnie do trzech dni. . Może stanowić dodatek lodów, ciast, deserów. Ciekawie skomponuje się także z mięsem, rybami, a nawet z owocami morza. Możemy również ususzyć owoc liczi i robić z niego , które z pewnością zaskoczą swoim nietypowym smakiem.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS