Blogs
Home/food/Najlepszy i najgorszy dla zdrowia rodzaj pizzy. Przytyjesz ale nie tylko

food

Najlepszy i najgorszy dla zdrowia rodzaj pizzy. Przytyjesz ale nie tylko

Pizza to woskie danie znane na caym swiecie. Amerykanie zjadaja 3 miliardy "plackow"...

January 21, 2025 | food

Tradycyjna włoska pizza i ta podawana w renomowanych restauracjach w żadnym wypadku nie powinna być tak określana. Ciasto drożdżowe jest troskliwie przygotowywane, podobnie jak pomidorowy sos. Do tego dobrej jakości dodatki i obróbka cieplna w piecu opalanym drewnem (bądź innym). Tu Niestety ze względu na swoją popularność Mrożone ciasto i słabej jakości dodatki stawiają włoski specjał w jednym szeregu z nafaszerowanymi cukrem i tłuszczem daniami fast food. Połączenie drożdżowego ciasta, rozpływającej się w ustach mozzarelli i słodkiego sosu pomidorowego jest uzależniające. Wybieramy pizzę też dlatego, że dostępna jest z różnymi zestawami dodatków, więc każdy może znaleźć ulubiony smak. Jest podzielna i stosunkowo niedroga, dlatego zamówienie jej, np. na kolację czy imprezę, to zawsze trafiony pomysł. Ale jak zareaguje organizm, gdy będziesz jadać ją często? Diabeł tkwi w szczegółach, a Zacznijmy od Kaloryczność takich dań niekoniecznie będzie wyższa od przygotowanych w domu czy z dobrej włoskiej restauracji, jednak, gdy porównamy choćby zastosowane tłuszcze, okaże się, że fani szybkich dań mają się czego obawiać. Czy to samo grozi miłośnikom dobrej jakości pizzy? Jeśli pizza przygotowywana jest ze świeżego ciasta drożdżowego, naturalnego sosu, mozzarelli bez chemii i znajduje się na niej duża ilość dodatków warzywnych, to otrzymujemy całkiem zdrowe, choć kaloryczne danie. Szczególnie gdy, zgodnie z włoskim zwyczajem, grube krawędzie zjemy z oliwą. Oczywiście nawet taki posiłek, Zastanawiałeś się kiedyś nad tym, , nad którym włoscy pizzaiolo pracują nawet kilka dni. - ciasto dojrzewa nawet 72 godziny, najpierw w cieple, a potem w chłodzie. Taki sposób przygotowania wpływa nie tylko na smak i strukturę ciasta, ale nadaje mu też określone właściwości zdrowotne. Co prawda fermentacja nie zmniejsza kaloryczności ciasta, ale znacząco wpływa na przyswajanie go przez układ pokarmowy. , który częściowo się rozkłada. Niestety nie na tyle, by osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu mogły bez obaw sięgać po pizzę. Za to dla pozostałych To związki, które nie tylko powodują uczucie ciężkości na żołądku, ale mogą utrudniać przyswajanie substancji odżywczych (żelaza, cynku czy wapnia). Kalorie pozostają bez zmian, za to Długa fermentacja to sposób, by drożdżowe ciasto nie powodowało nagłych skoków poziomu cukru we krwi. Jeśli masz zaburzenia metaboliczne, doskonale wiesz, o czym mowa - po spożyciu prostych węglowodanów natychmiast chce ci spać. Pizza na fermentowanym cieście nie powoduje nagłych skoków i spadków poziomu glukozy. Warto też nadmienić, że podczas dojrzewania ciasta w chłodzie podnosząc zdrowotną wartość dania. Do tego produktem fermentacji jest kwas mlekowy, czyli źródło bakterii probiotycznych. Ciasto przygotowuje się na bazie zaczynu z drożdży, a następnie stosuje dwuetapową fermentację. Po pierwszej fermentacji ciasto jest ponownie zagniatane, a następnie dzielone na porcje i poddawane drugiej fermentacji. Ten etap Jeśli chcesz jeść dobrze i zdrowo, to wybór pomiędzy cienkim i grubym ciastem właśnie stał się drugorzędny. Teraz będziesz szukać wyłącznie tej na fermentowanym. Chociaż - dobry sos pomidorowy to źródło potasu i antyoksydantów. Mięso i mozzarella to źródła białka, a warzywa dostarczą witamin. Przygotowujesz pizzę samodzielnie? Wybieraj tylko dobrej jakości produkty. Jesz na mieście lub zamawiasz? Rób to tylko w sprawdzonych miejscach. Dzięki temu twoja miłość do pizzy nie wpłynie niekorzystnie na zdrowie.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS