Blogs
Home/food/Wez ze soba na proszona Wigilie. Pysznosci ktore przygotujesz w mig

food

Wez ze soba na proszona Wigilie. Pysznosci ktore przygotujesz w mig

Bycie zaproszonym na Wigilie do bliskich jest bardzo mie ale wiaze sie z niepisana zasada ktora moze przerazac osoby na co dzien niegotujace w dobrym tonie jest przyniesc samodzielnie przygotowana potrawe na proszone przyjecie. Na szczescie mamy dla was az trzy propozycje idealne na taka sytuacje. Przygotujecie je szybko a przepisy nie sa skomplikowane. Z pewnoscia zachwyca gospodarzy jak i pozostaych gosci. A do tego sa atwe w transporcie.

December 20, 2024 | food

Natalia Jabłońska Bycie zaproszonym na Wigilię do bliskich jest bardzo miłe, ale wiąże się z niepisaną zasadą, która może przerażać osoby na co dzień niegotujące: w dobrym tonie jest przynieść samodzielnie przygotowaną potrawę na proszone przyjęcie. Na szczęście mamy dla was aż trzy propozycje idealne na taką sytuację. Przygotujecie je szybko, a przepisy nie są skomplikowane. Z pewnością zachwycą gospodarzy, jak i pozostałych gości. A do tego są łatwe w transporcie. Stara zasada: na proszone przyjęcie nie przychodź z pustymi rękami Wielu z nas w tym roku nie będzie musiało martwić się rozbudowaną i bardzo skomplikowaną organizacją przyjęcia wigilijnego, będąc zaproszonym na kolację do najbliższych. Podobnie z pozostałymi dniami świąt, jeśli otrzymaliśmy zaproszenia na wspólny obiad. Takie rozwiązanie z pewnością jest bardzo wygodne, pozwala uniknąć sporej dawki stresu i daje czas na skupienie się na tym, by wyszykować się, zadbać o wygląd i zapakowanie świątecznych podarków. Warto jednak pamiętać o tym, że w gości nigdy nie powinno się przychodzić z pustymi rękoma. Zwłaszcza jeśli przyjęcie skupia się na wspólnym jedzeniu posiłków, w dobrym tonie jest przyniesienie ze sobą własnoręcznie przygotowanych dań. Jeśli na co dzień rzadko gotujecie, mamy dla was doskonałe propozycje, idealne nawet dla tych, którzy w kuchni mają dwie lewe ręce, ale też dla wszystkich, którym brakuje czasu na spędzanie dużej ilości czasu "przy garach" . Każda z trzech propozycji jest zupełnie inna, ale gwarantujemy, że wszystkie zachwycą gości zarówno smakiem, jak i wyglądem a przygotujecie je dosłownie w kilka chwil. Zobacz również: To prawdopodobnie najlepsza sałatka śledziowa. Idealne połączenie smaków Tak zepsujesz wigilijny barszcz. Pięć błędów, które mogą zrujnować święta Sernik, który zawsze się udaje. Wystarczy twaróg z wiaderka O wiele lepsza od tradycyjnej. Szarlotka z bezą i kruszonką zachwyci gości Ciasto bez pieczenia pachnące piernikiem Składniki: Krem budyniowy 1 litr mleka 2 żółtka 3 pełne łyżki mąki pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 200 g masła (bardzo miękkiego) oraz 400 g herbatników 1 puszka masy krówkowej 150 g powideł śliwkowych 1 łyżka przyprawy piernikowej 60 g orzechów włoskich 60 g wiórków kokosowych żurawina suszona do dekoracji Przygotowanie: Krem budyniowy: Odlać 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem pudrem i wanilią. Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch) - budyń można przygotować wcześniej. Miękkie masło dokładnie ubić mikserem na puszystą masę (ok. 10 min), następnie dodawać po łyżce budyń ciągle ubijając (po 4 - 5 łyżkach dodanego budyniu dodawać go już w krótszych odstępach czasu). Do 1/3 otrzymanej masy budyniowej dodać masę krówkową i zmiksować. Resztę 2/3 masy budyniowej odłożyć.W ten sposób otrzymamy 2 masy - krówkową i budyniową. Formę 21 cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarować połowę otrzymanej masy krówkowej wymieszanej z drobno posiekanymi orzechami. Położyć drugą warstwę herbatników i posmarować ją powidłami, po wierzchu rozsypać połowę przyprawy piernikowej. Następnie wyłożyć połowę masy budyniowej. Ułożyć trzecią warstwę herbatników i rozsmarować pozostałą masę krówkową, posypać resztą przyprawy piernikowej. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i przykryć pozostałą masą budyniową, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Kruchy schab pieczony z morelami (na pierwszy lub drugi dzień świąt) Składniki: 1 kg schabu bez kości (najlepszy od strony karczku, z tłuszczykiem) 2 łyżki soli garść suszonych moreli (najlepiej miękkich) po 1 łyżeczce tymianku, oregano, papryki, pieprzu, soli, 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oliwy 2/3 szklanki bulionu sok z 1 pomarańczy 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Schab umyć, osuszyć, chwilę powygniatać dłońmi, włożyć do garnka, wsypać 2 łyżki soli, zalać zimną wodą do przykrycia, wymieszać aż do rozpuszczenia soli i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Miękkie suszone morele można użyć bez namaczania, natomiast morele twardsze należy zalać małą ilością wrzątku (do przykrycia) i odstawić do namoczenia, na około 2 godziny lub na całą noc. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyjąć mięso z solanki, osuszyć i chwilę powygniatać. Wąskim nożem z ostrym końcem przebić się przez środek mięsa. W powstałą szczelini włożyć morele. Mięso doprawić przyprawami i natrzeć oliwą. Położyć na rozgrzanej patelni i obsmażać z każdej strony po kilka minut. Do większego naczynia żaroodpornego z pokrywą wlać sok z pomarańczy, bulion oraz dodać przepołowione czosnki, wymieszać. Włożyć obsmażone mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i uchylić pokrywę. Ostudzić i schować do lodówki. Lekko pikantne śledzie curry z korniszonami Składniki: 2 filety śledziowe (ze słonej zalewy) 1/2 szklanki pokrojonych ogórków konserwowych 1/4 cebuli (najlepiej podłużnej) lub 1 szalotka, pokrojone w kosteczkę 1 łyżka posiekanego szczypiorku Zalewa: 1/3 szklanki oleju lnianego 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Filety śledziowe opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Zmienić wodę i pomoczyć jeszcze przez pół godziny. Osuszyć i pokroić. Wymieszać składniki zalewy. W salaterce umieścić śledzie, pokrojone ogórki i cebulę, wlać zalewę, wymieszać, włożyć do słoika i wstawić do lodówki na 24 godziny lub na całą noc. Wyłożyć na talerz, posypać szczypiorkiem. Smacznego!

SOURCE : interiakobieta
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS