food
Wez ze soba na proszona Wigilie. Pysznosci ktore przygotujesz w mig
Bycie zaproszonym na Wigilie do bliskich jest bardzo mie ale wiaze sie z niepisana zasada ktora moze przerazac osoby na co dzien niegotujace w dobrym tonie jest przyniesc samodzielnie przygotowana potrawe na proszone przyjecie. Na szczescie mamy dla was az trzy propozycje idealne na taka sytuacje. Przygotujecie je szybko a przepisy nie sa skomplikowane. Z pewnoscia zachwyca gospodarzy jak i pozostaych gosci. A do tego sa atwe w transporcie.
Natalia Jabłońska Bycie zaproszonym na Wigilię do bliskich jest bardzo miłe, ale wiąże się z niepisaną zasadą, która może przerażać osoby na co dzień niegotujące: w dobrym tonie jest przynieść samodzielnie przygotowaną potrawę na proszone przyjęcie. Na szczęście mamy dla was aż trzy propozycje idealne na taką sytuację. Przygotujecie je szybko, a przepisy nie są skomplikowane. Z pewnością zachwycą gospodarzy, jak i pozostałych gości. A do tego są łatwe w transporcie. Stara zasada: na proszone przyjęcie nie przychodź z pustymi rękami Wielu z nas w tym roku nie będzie musiało martwić się rozbudowaną i bardzo skomplikowaną organizacją przyjęcia wigilijnego, będąc zaproszonym na kolację do najbliższych. Podobnie z pozostałymi dniami świąt, jeśli otrzymaliśmy zaproszenia na wspólny obiad. Takie rozwiązanie z pewnością jest bardzo wygodne, pozwala uniknąć sporej dawki stresu i daje czas na skupienie się na tym, by wyszykować się, zadbać o wygląd i zapakowanie świątecznych podarków. Warto jednak pamiętać o tym, że w gości nigdy nie powinno się przychodzić z pustymi rękoma. Zwłaszcza jeśli przyjęcie skupia się na wspólnym jedzeniu posiłków, w dobrym tonie jest przyniesienie ze sobą własnoręcznie przygotowanych dań. Jeśli na co dzień rzadko gotujecie, mamy dla was doskonałe propozycje, idealne nawet dla tych, którzy w kuchni mają dwie lewe ręce, ale też dla wszystkich, którym brakuje czasu na spędzanie dużej ilości czasu "przy garach" . Każda z trzech propozycji jest zupełnie inna, ale gwarantujemy, że wszystkie zachwycą gości zarówno smakiem, jak i wyglądem a przygotujecie je dosłownie w kilka chwil. Zobacz również: To prawdopodobnie najlepsza sałatka śledziowa. Idealne połączenie smaków Tak zepsujesz wigilijny barszcz. Pięć błędów, które mogą zrujnować święta Sernik, który zawsze się udaje. Wystarczy twaróg z wiaderka O wiele lepsza od tradycyjnej. Szarlotka z bezą i kruszonką zachwyci gości Ciasto bez pieczenia pachnące piernikiem Składniki: Krem budyniowy 1 litr mleka 2 żółtka 3 pełne łyżki mąki pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 200 g masła (bardzo miękkiego) oraz 400 g herbatników 1 puszka masy krówkowej 150 g powideł śliwkowych 1 łyżka przyprawy piernikowej 60 g orzechów włoskich 60 g wiórków kokosowych żurawina suszona do dekoracji Przygotowanie: Krem budyniowy: Odlać 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem pudrem i wanilią. Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch) - budyń można przygotować wcześniej. Miękkie masło dokładnie ubić mikserem na puszystą masę (ok. 10 min), następnie dodawać po łyżce budyń ciągle ubijając (po 4 - 5 łyżkach dodanego budyniu dodawać go już w krótszych odstępach czasu). Do 1/3 otrzymanej masy budyniowej dodać masę krówkową i zmiksować. Resztę 2/3 masy budyniowej odłożyć.W ten sposób otrzymamy 2 masy - krówkową i budyniową. Formę 21 cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarować połowę otrzymanej masy krówkowej wymieszanej z drobno posiekanymi orzechami. Położyć drugą warstwę herbatników i posmarować ją powidłami, po wierzchu rozsypać połowę przyprawy piernikowej. Następnie wyłożyć połowę masy budyniowej. Ułożyć trzecią warstwę herbatników i rozsmarować pozostałą masę krówkową, posypać resztą przyprawy piernikowej. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i przykryć pozostałą masą budyniową, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Kruchy schab pieczony z morelami (na pierwszy lub drugi dzień świąt) Składniki: 1 kg schabu bez kości (najlepszy od strony karczku, z tłuszczykiem) 2 łyżki soli garść suszonych moreli (najlepiej miękkich) po 1 łyżeczce tymianku, oregano, papryki, pieprzu, soli, 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oliwy 2/3 szklanki bulionu sok z 1 pomarańczy 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Schab umyć, osuszyć, chwilę powygniatać dłońmi, włożyć do garnka, wsypać 2 łyżki soli, zalać zimną wodą do przykrycia, wymieszać aż do rozpuszczenia soli i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Miękkie suszone morele można użyć bez namaczania, natomiast morele twardsze należy zalać małą ilością wrzątku (do przykrycia) i odstawić do namoczenia, na około 2 godziny lub na całą noc. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyjąć mięso z solanki, osuszyć i chwilę powygniatać. Wąskim nożem z ostrym końcem przebić się przez środek mięsa. W powstałą szczelini włożyć morele. Mięso doprawić przyprawami i natrzeć oliwą. Położyć na rozgrzanej patelni i obsmażać z każdej strony po kilka minut. Do większego naczynia żaroodpornego z pokrywą wlać sok z pomarańczy, bulion oraz dodać przepołowione czosnki, wymieszać. Włożyć obsmażone mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i uchylić pokrywę. Ostudzić i schować do lodówki. Lekko pikantne śledzie curry z korniszonami Składniki: 2 filety śledziowe (ze słonej zalewy) 1/2 szklanki pokrojonych ogórków konserwowych 1/4 cebuli (najlepiej podłużnej) lub 1 szalotka, pokrojone w kosteczkę 1 łyżka posiekanego szczypiorku Zalewa: 1/3 szklanki oleju lnianego 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Filety śledziowe opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Zmienić wodę i pomoczyć jeszcze przez pół godziny. Osuszyć i pokroić. Wymieszać składniki zalewy. W salaterce umieścić śledzie, pokrojone ogórki i cebulę, wlać zalewę, wymieszać, włożyć do słoika i wstawić do lodówki na 24 godziny lub na całą noc. Wyłożyć na talerz, posypać szczypiorkiem. Smacznego!
PREV NEWSTajemniczy owoc "oko smoka". Straznik zgrabnej sylwetki i spokojnego snu
NEXT NEWSOcet z "polskiej cytryny" usprawnia trawienie i odmadza. Pij rano lub przed posikami
Pyszny kremowy sernik na kruchym ciescie. Przepis na Harataniec
Ciasto zachwyca za kazdym razem tak samo. Trudno sie dziwic kremowy sernik na kruchym ciescie nie dosc ze pieknie prezentuje sie na talerzyku to jeszcze wybornie smakuje. Oto przepis na Harataniec. Z pewnoscia zachwyci gosci.
Sposob na uzupenienie wapnia i zelaza. Opozni tez starzenie i pomoze schudnac
Szarat wyniosy zwany inaczej amarantusem by uprawiany na nasiona juz 4 tysiace lat...
Zmagasz sie z wysokim poziomem cukru Naukowcy To superwarzywo ktore zbija glikemie
Najnowsze badania dowodza ze popularne warzywo czesto stosowane w kuchni moze stac...
Rumunskie paczki sa wyjatkowe. To nie tylko swietny smak ale i ciekawa konstrukcja na talerzu
W zaleznosci od kraju paczki moga sie roznic nie tylko ksztatem ale i uzytymi skadnikami rodzajem nadzienia czy wierzchnia posypka. Ciekawa alternatywa dla klasycznych polskich paczkow sa akocie z Rumunii ktore nazywaja sie papanasi. Z czego przygotowuje sie takie paczki jak wygladaja i czy mozna zrobic je w domu
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami. Szybki sposob na pyszny obiad
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami zaskoczy naszych domownikow Ten obiad jest naprawde pyszny i oferuje wspaniae doznania Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami to uniwersalne danie ktore cieszy sie ogromna popularnoscia.
Przepis na nalesniki z 1860 roku. Wychodza puszyste i doskonae w smaku
Kuchnia XIX-wiecznej Polski obfituje w wyjatkowe przepisy ktore do dzis zachwycaja smakiem i pomysowoscia. Jednym z nich jest receptura na nalesniki autorstwa Lucyny Cwierczakiewiczowej pochodzaca z jej kultowej ksiazki "365 obiadow" wydanej w 1860 roku. Ten wyjatkowy przepis rozni sie od wspoczesnych wersji jednym kluczowym skadnikiem ktory wpywa nie tylko na ich delikatnosc ale i tez smak.