food
Wspiera sluzowke jelit agodzi tez nerwy i bole. Przyprawe zalej i pij jak herbate.
Herbata gozdzikowa to naturalny napoj ktory moze wspierac zdrowie sluzowki jelit...
Goździki to wysuszone ), które są cenioną przyprawą o intensywnym, korzennym zapachu i smaku, łączącym słodycz z delikatną pikantnością. Szeroko stosuje się je w kuchni do przyprawiania ciast, pierników, kompotów, grzanego wina, potraw mięsnych oraz marynat. Stanowią także składnik wielu mieszanek przyprawowych, takich jak curry czy garam masala. Poza kulinariami goździki , a napary z goździków mogą wspomagać trawienie i działać przeciwzapalnie. W aromaterapii i kosmetyce olejek goździkowy wykorzystuje się w świecach zapachowych, mydłach oraz produktach do pielęgnacji ciała. prosty w przygotowaniu napój, który może wspierać zdrowie na wielu poziomach. Sięgaj po nią regularnie, by cieszyć się jej prozdrowotnymi właściwościami i aromatycznym smakiem. Oto dlaczego warto ją pić i jak stosować ją prozdrowotnie. Składniki na jedną szklankę: Przygotowanie: W moździerzu lub dłoni lekko rozgnieć goździki, aby uwolnić ich olejki eteryczne. Wrzuć goździki do filiżanki lub dzbanka. Zalej wrzątkiem i przykryj spodkiem lub pokrywką, aby napar zachował swoje aromaty i właściwości. Odczekaj 10-15 minut, aż herbata się zaparzy, następnie przecedź napój przez sitko i, jeśli chcesz, dodaj miód lub inne dodatki. Profilaktycznie aby możesz pić 1-2 filiżanki niezbyt mocnego naparu z goździków dziennie. W przypadku stresu lub bólu napięciowego f i zmniejszyć dyskomfort. i pomoże na problemy trawienne. Regularne picie przez tydzień , pomaga regulować wydzielanie soków trawiennych, wspiera regenerację śluzówki narządów układów pokarmowego. Chociaż herbata goździkowa ma wiele zalet, należy stosować ją z umiarem. Kobiety w ciąży oraz osoby z nadciśnieniem powinny skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem tego naparu do swojej diety.
Leniwe madrzyki i ciastka. Przepisy z twarogiem od Ewy Wachowicz
Moze sie wydawac ze twarog to zwyky pospolity produkt ktory kojarzymy gownie z kanapkami czy pierogami. Jednak choc jest on dosc popularny jego kulinarny potencja jest niemal nieograniczony. W kuchni mozna go wykorzystac w wielu nietypowych a zarazem smacznych odsonach. Twarog bedacy zrodem biaka i wapnia sprawdza sie nie tylko w klasycznych przepisach ale zda egzamin rowniez jako podstawa wielu ciekawych dan ktore zaskocza niejednego smakosza.
Spowalnia proces starzenia i wspiera metabolizm. Ma wiecej witaminy C niz cytrusy
Egzotyczny owoc pochodzacy z regionow Filipin Wietnamu i Kambodzy w Polsce kupimy juz...
Wzmocni kosci wesprze ukad nerwowy zastapi mieso. Swietny wybor na kanapke
Jak wiekszosc serow zawiera sporo tuszczu i soli jednak ser prosto z Cypru ma takze...
To bedzie sodki styczen. Cztery wysmienite przepisy na karnawa. Wyprobuj obowiazkowo
Styczen rowna sie karnawa a to oznacza czas spotkan rodzinnych i towarzyskich. Co zaserwowac gosciom w trakcie ich wizyty Wcale nie trzeba szukac wymyslnych przepisow. Oto cztery propozycje na sodko. Oczywiscie na liscie nie mogo zabraknac tradycyjnych serowych oponek. Smacznego
Przypomina tort urzeka nazwa. Marcinek rozkocha w sobie wszystkich
Nie bez powodu wpisane na Liste Produktow Regionalnych. Ciasto hajnowski marcinek to prawdziwy majstersztyk i to nie tylko jesli chodzi o unikalny smak ale takze sposob przyrzadzenia. Okazay niczym tort lekko kwasny ale bardzo kremowy. Kazdy kto choc raz sprobuje marcinka bedzie wraca pamiecia do tego smaku.
Przepis na wysmienity krupnik. Do wywaru dodaj jeden nietypowy skadnik
Krupnik mozna zrobic na wiele sposobow ale zeby by smaczny trzeba znalezc odpowiedni przepis. Wyprobuj nasz i przekonaj sie jakie pyszne moze byc pierwsze danie.