Blogs
Home/food/Albo kochasz albo nienawidzisz. W kazdym kesie porcja magnezu i potasu

food

Albo kochasz albo nienawidzisz. W kazdym kesie porcja magnezu i potasu

Marcepan to sodka masa migdaowa ktora przez stulecia bya towarem luksusowym. Dzis...

Albo kochasz, albo nienawidzisz. W każdym kęsie porcja magnezu i potasu
December 13, 2024 | food

W podstawowej wersji jest to , która od wieków cieszy podniebienia. Ciekawostką jest, że Obecnie marcepan jest popularnym składnikiem deserów, a figurki marcepanowe zdobią świąteczne stoły. Najsłynniejszy na świecie marcepan pochodzi z niemieckiego miasta Lubeka. A w Polsce doczekał się nawet muzeum - mieści się ono w Piotrkowie Trybunalskim. , które są następnie mielone na gładką pastę. Proces ten wymaga precyzji, aby zachować delikatny smak migdałów. Często, aby go uwydatnić, dodaje się odrobinę amaretto lub aromatu migdałowego. Masa cukiernicza może być produkowana również z innych orzechów lub nasion zmielonych z cukrem. Smakują podobnie, ale ich skład jest inny: Głównym składnikiem marcepanu są migdały. Dzięki temu ta słodka przekąska dostarcza kilku wartościowych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Jednym z najważniejszych składników jest , wspierająca ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, a także korzystnie wpływająca na kondycję skóry i funkcjonowanie układu odpornościowego. Marcepan zawiera również , która wspomaga metabolizm energetyczny oraz zdrowie skóry i błon śluzowych. Ważna jest także , szczególnie istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i syntezy neuroprzekaźników. W marcepanie znajdziesz również kilka cennych minerałów. Jest źródłem , który odgrywa kluczową rolę w pracy mięśni, układu nerwowego oraz w procesach energetycznych organizmu. Dostarcza również , niezbędnego dla mocnych kości i zdrowych zębów, oraz , który wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i równowagi wodno-elektrolitowej. Dodatkowo migdały w marcepanie zawierają , kluczowy dla wzmacniania kości i regeneracji komórek, oraz niewielkie ilości żelaza, ważnego dla produkcji hemoglobiny. Dzięki tym właściwościom marcepan może być nie tylko smaczną przekąską, ale również źródłem cennych składników odżywczych. , choć dokładna wartość zależy od proporcji składników oraz sposobu przygotowania. Kalorie pochodzą głównie z tłuszczów zawartych w migdałach, które są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, oraz z węglowodanów, wynikających z obecności cukru. Dzięki temu , szczególnie w małych porcjach. Na marcepan powinny uważać również osoby z zaburzeniami metabolicznymi, np. insulinoopornością. Migdały i orzechy to silne alergeny, więc Ze względu na zawartość tłuszczów (choć zdrowych) marcepan może być Produkty zawierające duże ilości orzechów mogą obciążać ich delikatny układ pokarmowy. Zawsze czytaj skład produktu, który chcesz kupić. Jak wspomnieliśmy wyżej, Masa może zawierać też naturalne dodatki takie jak: kakao, cynamon, suszone lub liofilizowane owoce. Niestety często skład marcepanu jest znacznie dłuższy - zawiera utwardzone tłuszcze roślinne, konserwanty. Możesz tam znaleźć również przeciwutleniacze, ale uwaga - nie są to te naturalne, dobroczynne antyoksydanty. Producenci nader często sięgają po przeciwutleniacze syntetyczne. Choć skuteczne w ochronie żywności przed utlenianiem, budzą pewne kontrowersje dotyczące ich potencjalnego wpływu na zdrowie. Większość stosowanych w przemyśle spożywczym związków, takich jak BHA, BHT czy TBHQ, jest uznawana za bezpieczną w dopuszczalnych ilościach określonych przez organizacje regulacyjne, takie jak EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) czy FDA (Amerykańska Agencja Żywności i Leków). Jednak niektóre badania wskazują na możliwe zagrożenia wynikające z ich nadmiernego spożycia, np. potencjalne działanie rakotwórcze, niekorzystny wpływ na gospodarkę hormonalną, podrażnienia układu pokarmowego i reakcje alergiczne. Dlatego Możesz do tego z powodzeniem wykorzystać domowy blender.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS