food
Zupenie zapomnielismy o tym oleju. yzeczka dziennie zadziaa na cholesterol cisnienie i zaparcia
To produkt z kategorii zapomnianych ktore wracaja do ask. Wyroznia sie bardzo wysoka...
- jednorocznej rośliny należącej do rodziny astrowatych, spokrewnionej z ostem, która, choć pochodzi z Azji, uprawiana jest praktycznie na całym świecie. Ma ona piękne, żółto-czerwone kwiaty, których - to substancja z grupy flawonoidów, naturalny barwnik. Już w starożytności krokosz barwierski był uprawiany z myślą o barwieniu tkanin (z czasem barwieniu produktów spożywczych) i jako roślina oleista. Niedawno ponownie został odkryty i wrócił do naszych kuchni, a także domowych apteczek i kosmetyczek. Jakie ma właściwości? To wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega-6. Należy do związków egzogennych, co oznacza, że organizm nie wytworzy go sam i musi być dostarczany wraz z dietą. Odpowiednia podaż kwasu linolowego jest bardzo istotna, ważny jest także stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie. Jak zaobserwowano, Można w nim znaleźć również Olej krokoszowy pozyskiwany jest najczęściej z nasion tłoczonych na zimno (tłoczenie na zimno pozwala na zachowanie naturalnych wartości odżywczych). Posiada słomkowy kolor i niedominujący, delikatny smak (choć wiele zależy od partii ziaren). A jakie właściwości się mu przypisuje? Stosowanie oleju z nasion krokosza barwierskiego może pomóc Ma też Olejowi z krokosza przypisuje się także W badaniach zaobserwowano również pozytywny wpływ suplementacji olejem krokoszowym na masę ciała. Olej krokoszowy jest powszechnym składnikiem kosmetyków i produktów do pielęgnacji skóry. Wynika to z obecności m.in. witaminy E nazywanej "witaminą młodości". Niegdyś chętniej sięgano po Miał on stabilizować ciśnienie krwi i obniżać poziom cukru, a poza tym działać oczyszczająco, przeciwbólowo i rozkurczowo. Istnieje ryzyko, że olej szafranowy, a także inne produkty z krokosza barwierskiego mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, dlatego przed rozpoczęciem stosowania warto zapytać o opinię lekarza lub farmaceutę. Można go dodawać do różnych potraw. - do sałatek, surówek, twarogu, jogurtów, owsianki czy do zrobienia domowego majonezu. Sprawdzi się też na kanapki, zamiast masła i margaryny, a także do maczania pieczywa. Nakładaj olej na oczyszczoną skórę twarzy, wmasowując go kolistymi ruchami. Unikaj, jeśli twoja skóra jest tłusta lub masz problem z trądzikiem.
PREV NEWSMaja bonnik i wiecej witaminy C od cytryny. Najzdrowsze o tej porze roku
NEXT NEWSKompot z tymi dodatkami jest lepszy i zdrowszy niz tradycyjny. "Czysci" jelita koi nerwy
Pyszny kremowy sernik na kruchym ciescie. Przepis na Harataniec
Ciasto zachwyca za kazdym razem tak samo. Trudno sie dziwic kremowy sernik na kruchym ciescie nie dosc ze pieknie prezentuje sie na talerzyku to jeszcze wybornie smakuje. Oto przepis na Harataniec. Z pewnoscia zachwyci gosci.
Sposob na uzupenienie wapnia i zelaza. Opozni tez starzenie i pomoze schudnac
Szarat wyniosy zwany inaczej amarantusem by uprawiany na nasiona juz 4 tysiace lat...
Zmagasz sie z wysokim poziomem cukru Naukowcy To superwarzywo ktore zbija glikemie
Najnowsze badania dowodza ze popularne warzywo czesto stosowane w kuchni moze stac...
Rumunskie paczki sa wyjatkowe. To nie tylko swietny smak ale i ciekawa konstrukcja na talerzu
W zaleznosci od kraju paczki moga sie roznic nie tylko ksztatem ale i uzytymi skadnikami rodzajem nadzienia czy wierzchnia posypka. Ciekawa alternatywa dla klasycznych polskich paczkow sa akocie z Rumunii ktore nazywaja sie papanasi. Z czego przygotowuje sie takie paczki jak wygladaja i czy mozna zrobic je w domu
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami. Szybki sposob na pyszny obiad
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami zaskoczy naszych domownikow Ten obiad jest naprawde pyszny i oferuje wspaniae doznania Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami to uniwersalne danie ktore cieszy sie ogromna popularnoscia.
Przepis na nalesniki z 1860 roku. Wychodza puszyste i doskonae w smaku
Kuchnia XIX-wiecznej Polski obfituje w wyjatkowe przepisy ktore do dzis zachwycaja smakiem i pomysowoscia. Jednym z nich jest receptura na nalesniki autorstwa Lucyny Cwierczakiewiczowej pochodzaca z jej kultowej ksiazki "365 obiadow" wydanej w 1860 roku. Ten wyjatkowy przepis rozni sie od wspoczesnych wersji jednym kluczowym skadnikiem ktory wpywa nie tylko na ich delikatnosc ale i tez smak.