Blogs
Home/food/Przypomina tort urzeka nazwa. Marcinek rozkocha w sobie wszystkich

food

Przepyszny Hajnowski Marcinek - Tradycyjny Smakoyk z Oryginalnymi Korzeniami

Natalia Jabonska jest zapisana na Licie Produktw Regionalnych z powodu wyjtkowego ciasta hajnowskiego marcinka. To prawdziwe cudo kulinarne ktre zachwyca nie tylko smakiem ale take histori i tradycj z paacu dworu krlewskiego w Biaowiey. Przygotowanie tego wymienitego dania jest pracochonne ale nieodzowne dla mionikw kremowych kwasnych smakw.

January 08, 2025 | food

Natalia Jabłońska Nie bez powodu wpisane na Listę Produktów Regionalnych. Ciasto hajnowski marcinek to prawdziwy majstersztyk i to nie tylko jeśli chodzi o unikalny smak, ale także sposób przyrządzenia. Okazały niczym tort, lekko kwaśny, ale bardzo kremowy. Każdy, kto choć raz spróbuje marcinka, będzie wracał pamięcią do tego smaku. Marcinek prosto z dworu królewskiego Historia marcinka związana jest z Pałacem Carskim w Białowieży, w którym bardzo hucznie świętowano obchody św. Marcina. To prawdopodobnie tam narodził się pomysł na pieczenie ciasta , które składa się z kilkudziesięciu cienkich placków przekładanych lekko kwaśnym kremem. Jedną z osób kojarzonych z marcinkiem jest pani Irena Poskrobko z Hajnówki. Jej dziadek przyniósł przepis na ten oryginalny wypiek prosto z dworu królewskiego, po czym receptura ta była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dziś na szczęście przepis na ten przysmak nie stanowi już rodzinnej tajemnicy i każdy może przygotować w domu hajnowskiego marcinka, by przekonać się, że mimo iż pracochłonny, wart jest każdej spędzonej nad nim chwili w kuchni. Zobacz również: Marysieńkę podasz raz, a rodzina będzie zawsze o nią prosić. Hit na święta Turyści wybrali najlepsze polskie dania. Zaskakujący ranking Zwróć uwagę na szczegóły. Taki powinien być prawdziwy rogal świętomarciński Jabłecznik na 10 łyżek. Bez miksera, w kilka chwil. Zawsze wychodzi smaczny Przepis na tradycyjnego marcinka Składniki na ciasto: 200 g śmietany 18 proc. 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody 1 kg mąki 2 jajka 2 żółtka Przygotowanie: Ok. 200 g śmietany 18-procentowej mieszamy z łyżeczką sody. Po kilku minutach śmietana powinna zwiększyć objętość o połowę. Do osobnej miski wbijamy 2 jajka i 2 żółtka. W kolejnej misce ucieramy masło z cukrem na białą masę. Podczas ucierania masła dodajemy na zmianę odrobinę śmietany i jajek, aż zużyjemy wszystkie produkty z miseczek. Następnie do masy wsypujemy mąkę - początkowo pół kilograma, potem wyrabiamy ciasto i dosypujemy mąkę, aż uzyskamy gładką kulę. Ciasto dzielimy na około 70 kuleczek, a każdą rozwałkowujemy na prawie przezroczysty placek o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy na okrągłych blaszkach lub na papierze do pieczenia od 5 do 10 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Z takiej ilości ciasta wyjdą 2 marcinki o średnicy 20 cm. Składniki na krem: 1200 ml słodkiej śmietanki 30 proc. 1 szklanka cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Przygotowanie: Ubijamy śmietanę z kwaskiem cytrynowym i stopniowo dodajemy cukier. Na upieczone wcześniej placki na przemian nakładamy krem, około 2-3 mm. Nie uciskamy placków, pod wpływem własnego ciężaru same się uformują. Gdy wszystkie placki przełożymy ubitą śmietaną, smarujemy nią też boki. Ciasto zostawiamy do odpoczynku na 2 godz. Następnie na 4 godz. wstawiamy do lodówki.

SOURCE : interiakobieta
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS