food
Przepyszny Hajnowski Marcinek - Tradycyjny Smakoyk z Oryginalnymi Korzeniami
Natalia Jabonska jest zapisana na Licie Produktw Regionalnych z powodu wyjtkowego ciasta hajnowskiego marcinka. To prawdziwe cudo kulinarne ktre zachwyca nie tylko smakiem ale take histori i tradycj z paacu dworu krlewskiego w Biaowiey. Przygotowanie tego wymienitego dania jest pracochonne ale nieodzowne dla mionikw kremowych kwasnych smakw.
Natalia Jabłońska Nie bez powodu wpisane na Listę Produktów Regionalnych. Ciasto hajnowski marcinek to prawdziwy majstersztyk i to nie tylko jeśli chodzi o unikalny smak, ale także sposób przyrządzenia. Okazały niczym tort, lekko kwaśny, ale bardzo kremowy. Każdy, kto choć raz spróbuje marcinka, będzie wracał pamięcią do tego smaku. Marcinek prosto z dworu królewskiego Historia marcinka związana jest z Pałacem Carskim w Białowieży, w którym bardzo hucznie świętowano obchody św. Marcina. To prawdopodobnie tam narodził się pomysł na pieczenie ciasta , które składa się z kilkudziesięciu cienkich placków przekładanych lekko kwaśnym kremem. Jedną z osób kojarzonych z marcinkiem jest pani Irena Poskrobko z Hajnówki. Jej dziadek przyniósł przepis na ten oryginalny wypiek prosto z dworu królewskiego, po czym receptura ta była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dziś na szczęście przepis na ten przysmak nie stanowi już rodzinnej tajemnicy i każdy może przygotować w domu hajnowskiego marcinka, by przekonać się, że mimo iż pracochłonny, wart jest każdej spędzonej nad nim chwili w kuchni. Zobacz również: Marysieńkę podasz raz, a rodzina będzie zawsze o nią prosić. Hit na święta Turyści wybrali najlepsze polskie dania. Zaskakujący ranking Zwróć uwagę na szczegóły. Taki powinien być prawdziwy rogal świętomarciński Jabłecznik na 10 łyżek. Bez miksera, w kilka chwil. Zawsze wychodzi smaczny Przepis na tradycyjnego marcinka Składniki na ciasto: 200 g śmietany 18 proc. 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody 1 kg mąki 2 jajka 2 żółtka Przygotowanie: Ok. 200 g śmietany 18-procentowej mieszamy z łyżeczką sody. Po kilku minutach śmietana powinna zwiększyć objętość o połowę. Do osobnej miski wbijamy 2 jajka i 2 żółtka. W kolejnej misce ucieramy masło z cukrem na białą masę. Podczas ucierania masła dodajemy na zmianę odrobinę śmietany i jajek, aż zużyjemy wszystkie produkty z miseczek. Następnie do masy wsypujemy mąkę - początkowo pół kilograma, potem wyrabiamy ciasto i dosypujemy mąkę, aż uzyskamy gładką kulę. Ciasto dzielimy na około 70 kuleczek, a każdą rozwałkowujemy na prawie przezroczysty placek o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy na okrągłych blaszkach lub na papierze do pieczenia od 5 do 10 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Z takiej ilości ciasta wyjdą 2 marcinki o średnicy 20 cm. Składniki na krem: 1200 ml słodkiej śmietanki 30 proc. 1 szklanka cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Przygotowanie: Ubijamy śmietanę z kwaskiem cytrynowym i stopniowo dodajemy cukier. Na upieczone wcześniej placki na przemian nakładamy krem, około 2-3 mm. Nie uciskamy placków, pod wpływem własnego ciężaru same się uformują. Gdy wszystkie placki przełożymy ubitą śmietaną, smarujemy nią też boki. Ciasto zostawiamy do odpoczynku na 2 godz. Następnie na 4 godz. wstawiamy do lodówki.
PREV NEWSTo bedzie sodki styczen. Cztery wysmienite przepisy na karnawa. Wyprobuj obowiazkowo
NEXT NEWSWzmocni kosci wesprze ukad nerwowy zastapi mieso. Swietny wybor na kanapke
Wzmocni kosci wesprze ukad nerwowy zastapi mieso. Swietny wybor na kanapke
Jak wiekszosc serow zawiera sporo tuszczu i soli jednak ser prosto z Cypru ma takze...
To bedzie sodki styczen. Cztery wysmienite przepisy na karnawa. Wyprobuj obowiazkowo
Styczen rowna sie karnawa a to oznacza czas spotkan rodzinnych i towarzyskich. Co zaserwowac gosciom w trakcie ich wizyty Wcale nie trzeba szukac wymyslnych przepisow. Oto cztery propozycje na sodko. Oczywiscie na liscie nie mogo zabraknac tradycyjnych serowych oponek. Smacznego
Przepis na wysmienity krupnik. Do wywaru dodaj jeden nietypowy skadnik
Krupnik mozna zrobic na wiele sposobow ale zeby by smaczny trzeba znalezc odpowiedni przepis. Wyprobuj nasz i przekonaj sie jakie pyszne moze byc pierwsze danie.
Krupnik
Krupnik mozna zrobic na wiele sposobow ale zeby by smaczny trzeba znalezc odpowiedni przepis. Wyprobuj nasz i przekonaj sie jakie pyszne moze byc pierwsze danie.
Zrob to przed pieczeniem a schab bedzie soczysty. Inaczej zamieni sie w podeszwe
Schab to jeden z najbardziej popularnych kawakow miesa wieprzowego w polskich kuchniach. Idealnie nadaje sie na pieczen wyczarowac mozna z niego najrozniejsze dania podawane zarowno na zimno jak i na ciepo. Zdarza sie jednak ze po upieczeniu schab staje sie suchy a posiek nie przynosi oczekiwanej przyjemnosci. Przestrzeganie kilku kulinarnych zasad wyeliminuje ryzyko niepowodzenia.
Tak bedziemy sie odzywiac w 2025 roku. Gwarantuje zdrowie odchudzi przy okazji
Ile razy powtarzalismy sobie "od nowego roku koniec z cukrem - tym razem na serio"...