Blogs
Home/food/Jedz garsc "usmiechnietych orzechow" dziennie. Odmadzaja i poprawiaja wzrok

food

Jedz garsc "usmiechnietych orzechow" dziennie. Odmadzaja i poprawiaja wzrok

Uwazane byy kiedys za przysmak krolow. Wierzono ze moga uleczyc watrobe i stosowano...

Jedz garść "uśmiechniętych orzechów" dziennie. Odmładzają i poprawiają wzrok
February 06, 2025 | food

Chociaż orzechy uznawane są za tłuste i tuczące przekąski, są źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Nie inaczej jest z pistacjami, które Oprócz tego są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów omega-3 i omega-6. Pistacje zawierają także beta-karoten i luteinę, które ogrywają ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. 100 g pistacji łuskanych to średnio 560-600 kcal. Orzechy należy spożywać w określonych ilościach, wówczas dostarczą cennych składników, ale unikniemy nadmiernego spożywania tłuszczów. Pistacje zawierają duże ilości białka i błonnika, co przemawia za ich obecnością w diecie nawet u osób, które dążą do redukcji masy ciała. Pistacje zawierają duże ilości γ-tokoferolu (20,4 mg/100 g), który wykazuje Oprócz tego w zielonych orzechach znajdziemy fitosterole oraz niacynę, które wpływają na obniżanie "złego" cholesterolu. Pistacje są dobrym wyborem na przekąskę dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. , a dodatkowo ich regularne spożywanie pozwala obniżyć poziom glukozy na czczo nawet o 16 mg/dl. Zielone orzechy bogate są w przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Regularne jedzenie pistacji sprawia, że skóra wygląda zdrowiej, młodziej, utrzymuje odpowiednie nawilżenie oraz jest mniej skłonna do zmian i przesuszeń. Na skórę pozytywny wpływ ma również beta-karoten - wyrównuje koloryt i zapobiega bladości. Cynk i selen, zawarte w pistacjach, wspierają leczenie chorób skórnych, takich jak np. trądzik. Pistacje powinny znaleźć się w diecie osób z problemami jelitowymi. Zawartość błonnika w orzechach sprawia, że Prebiotyki zawarte w pistacjach mogą pomóc w walce z problemami jelitowymi, takimi jak zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Regularne spożywanie pistacji może pomóc w zapobieganiu zaparciom. W sklepach możemy kupić zarówno orzechy łuskane, jak i niełuskane. Do wyboru są także naturalne, prażone lub solone. Włączając pistacje do diety, warto wiedzieć, że naturalne orzechy zawierają więcej cennych składników, które giną w procesie prażenia. Dodatkowo solenie orzechów sprawia, że niekorzystnie wpływają one na układ krążenia, zwłaszcza u tych osób, które chorują na nadciśnienie tętnicze. , a konieczność obierania ich z łupin sprawi, że... zjemy ich mniej. Pistacje szybko dają uczucie sytości i ustalono, że jesteśmy w stanie zjeść 30 proc. mniej orzechów niełuskanych niż tych, których nie musimy obierać z łupin.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS