Blogs
Home/science/Zadziwiajace wasciwosci migdaow. Moga zdziaac cuda dla miesni. "Intensywnosc bolu o 37 proc. mniejsza"

science

Zadziwiajace wasciwosci migdaow. Moga zdziaac cuda dla miesni. "Intensywnosc bolu o 37 proc. mniejsza"

O tym ze jedzenie migdaow ma korzystne wasciwosci dla zdrowia wie niemal kazdy kto dba o zbilansowana diete. Chetnie siegaja po nie takze sportowcy z uwagi na wysoka zawartosc biaka. Ostatnie badania dowodza jednak ze migday maja dodatkowa "super moc" moga pomoc nie tylko w budowaniu miesni ale takze w agodzeniu bolu po intensywnym treningu. A to nie wszystkie powody dla ktorych warto regularnie je podjadac.

Zadziwiające właściwości migdałów. Mogą zdziałać cuda dla mięśni. "Intensywność bólu o 37 proc. mniejsza"
January 23, 2025 | science

Migdały od lat uznawane są za superfood z uwagi na cenne walory odżywcze. Są szczególnie bogate w witaminy E i B3, a także minerały, takie jak magnez czy potas. Są też źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu . Migdały mają również korzystny wpływ na mięśnie — ze względu na wysoką zawartość białka dostarczają im ważnych aminokwasów. To jednak nie wszystko. Naukowcy odkryli niedawno kolejną zaletę jedzenia migdałów , która może zainteresować szczególnie osoby aktywne fizycznie. Naukowcy z San Diego State University przeprowadzili badanie randomizowane w układzie krzyżowym [projekt mający na celu porównanie różnych metod lub strategii]. Jego uczestnikami było 26 zdrowych osób dorosłych z lekką nadwagą o średniej wieku 37 lat. Celem było zbadanie wpływu spożycia migdałów na osoby ćwiczące . W szczególności naukowcy chcieli przeanalizować, czy jedzenie tych przekąsek oddziałuje w jakiś sposób na ból, siłę mięśni i markery biochemiczne uszkodzenia mięśni i stanu zapalnego po treningu ekscentrycznym [specyficznej formie treningu oporowego]. W badaniu porównali efekty spożywania migdałów (57 g dziennie) z efektami spożywania innych przekąsek (np. precli). Uczestnicy spożywali przypisane pokarmy codziennie bezpośrednio po ćwiczeniach i podczas trzydniowego okresu regeneracji. Niedoceniany napój pomaga chronić przed demencją. Naukowcy zaskoczeni Przed treningiem i podczas 72-godzinnego okresu regeneracji naukowcy pobrali od badanych próbki krwi, zrobili im testy mięśni i ocenili poziom bólu w celu przeanalizowania różnic między dwoma warunkami testowymi. Wpływ migdałów na regenerację Wyniki badania pokazują, że migdały mogą pozytywnie wpływać na regenerację po treningu ekscentrycznym. W obu grupach w ciągu 24 godzin po treningu wzrosła kinaza kreatynowa (CK), marker uszkodzenia mięśni. Jej spadek po 72 godzinach był jednak znacznie wyraźniejszy w grupie spożywającej migdały (50 proc. od wartości szczytowej w porównaniu z zaledwie 33 proc. w grupie kontrolnej). Wynika z tego, że spożywanie migdałów może zapobiegać bolesności mięśni lub przynajmniej skracać czas jej trwania oraz zmniejszać intensywność bólu. Jeśli chodzi o siłę mięśni, to również lepsze wartości zaobserwowano w grupie, która jadła migdały. Maksymalny moment obrotowy podczas zginania (na przykład ramienia) był u niej o 12 proc. wyższy po 24 godzinach i o dziewięć proc. wyższy po 72 godzinach niż w grupie kontrolnej. Z kolei intensywność bólu podczas maksymalnych skurczów mięśni była o 37 proc. mniejsza po 24 godzinach i o 33 proc. mniejsza po 48 godzinach w grupie jedzącej migdały. Co ciekawe, nie stwierdzono znaczących różnic w innych parametrach, takich jak siła skoku pionowego, stężenie białka c-reaktywnego (markera stanu zapalnego), mioglobiny (markera uszkodzenia mięśni) lub całkowitej pojemności antyoksydacyjnej krwi. Kiedy ćwiczyć? Rano czy wieczorem? Naukowcy wyjaśniają Badanie ma jednak również pewne ograniczenia. Zostało ono przeprowadzone na niewielkiej grupie zdrowych osób dorosłych z lekką nadwagą, co może ograniczać możliwość przeniesienia wyników na inne grupy, takie jak zawodowi sportowcy lub osoby starsze. Ponadto nie jest jasne, czy długotrwałe spożywanie migdałów oferuje podobne korzyści. Podobne wyniki dało badanie z 2023 r. W 2023 r. naukowcy z Appalachian State University w Karolinie Północnej doszli do podobnych ustaleń. Ich randomizowane badanie kliniczne również wykazało, że codzienne spożywanie migdałów może pomóc w poprawie regeneracji i zapobieganiu bolesności mięśni. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie "Frontiers in Nutrition". Należy jednak zauważyć, że badanie zostało sfinansowane przez Almond Board of California [organizację reprezentującą interesy przemysłu migdałowego]. Zdaniem naukowców nie miało to jednak wpływu na kształt badania, gromadzenie danych i wyniki. Naukowcy przebadali wówczas łącznie 69 osób (38 mężczyzn, 26 kobiet) w wieku od 30 do 65 lat przez okres czterech tygodni. Wszyscy uczestnicy badania byli zdrowi i nie mieli nadwagi, choć nie ćwiczyli regularnie. Można było zatem założyć, że doświadczą bolesności mięśni po pierwszych sesjach treningowych. Najlepsze sposoby na ból po treningu. Jeden jest skuteczny, ale trudny Uczestnicy zostali losowo podzieleni na dwie grupy: jedna grupa codziennie przez cztery tygodnie jadła batona musli, podczas gdy druga spożywała zamiast tego 57 g migdałów. Poza tym uczestnikom nie wolno było przyjmować żadnych suplementów białkowych, witamin i minerałów ani leków przeciwzapalnych w czasie trwającego kilka tygodni badania, gdyż mogło to zafałszować jego wyniki. Migdały mogą chronić przed bólem mięśni Po czterech tygodniach codziennego spożywania migdałów wszyscy uczestnicy badania musieli wykonać 90-minutowy trening. Składał się on z 17 różnych ćwiczeń. Przed i po intensywnym treningu od badanych kilkakrotnie pobrano próbki krwi i moczu. Uczestnicy zostali również poproszeni o ocenę swojej kondycji fizycznej w ciągu czterech dni po intensywnym treningu. Trening doprowadził do wzrostu poziomu cytokin prozapalnych we krwi u osób niećwiczących w obu grupach. Przejawiało się to w postaci bolesności mięśni. Jednak u grupy, która spożywała migdały, zaobserwowano znacznie wyższy poziom korzystnego kwasu tłuszczowego, tzw. kwasu 12,13-dihydroksy-9Z-oktadecenowego (12, 13-DiHOME) w porównaniu z grupą jedzącą batoniki musli. Rezultat: osoby spożywające migdały miały mniejsze uszkodzenia mięśni i więcej siły po treningu . Zgłaszały również lepszy nastrój. Składniki odżywcze, które dostarczamy organizmowi, jedząc migdały, mają zatem pozytywne, a przede wszystkim przeciwzapalne działanie — podsumowują autorzy badania. Przeniknęły one do jelita grubego badanych i chroniły przed stresem oksydacyjnym we krwi i komórkach. Dzięki temu uczestnicy, którzy spożywali ok. 60 g migdałów dziennie, wykazywali mniej oznak zmęczenia i bólu mięśni po ciężkim treningu. Ponadto ich mięśnie były bardziej wydajne niż grupy porównawczej, nawet w fazie regeneracji następnego dnia. Jak spalać kalorie po ćwiczeniach. Efekt może się utrzymywać przez 24 godz Naukowcy doszli zatem do wniosku, że migdały nie tylko dostarczają sportowcom zdrowych tłuszczów i dużej ilości białka, ale mogą również pomóc w regeneracji po ciężkim treningu, a tym samym zapobiegać bolesności mięśni. Ponieważ drugie badanie zostało przeprowadzone na niewielkiej grupie badanych i dotyczyło tylko krótkiego okresu, nie jest jasne, czy — podobnie jak w pierwszym przypadku — można je przenieść na inne grupy populacji oraz czy spożywanie migdałów ma długoterminowy wpływ na mięśnie i regenerację. Wyniki obu badań dostarczają jednak interesujących wskazówek, na których można oprzeć dalsze badania.

SOURCE : wiadomosci
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS