Blogs
Home/health/Tajemnice smaku. Dlaczego jedne potrawy lubimy a innych nie znosimy

health

Tajemnice smaku. Dlaczego jedne potrawy lubimy a innych nie znosimy

Zastanawialiscie sie kiedys dlaczego po wizycie na siowni macie ochote na sona przekaske czesto z nostalgia myslicie o domowym rosole gotowanym przez babcie a brukselke wyawiacie z zupy i odkadacie na bok Kazde z tych zachowan zwiazane jest z psychologia smaku fascynujaca dziedzina nauki badajaca w jaki sposob doswiadczamy smaku i jak wpywa on na nasze wybory zywieniowe emocje a nawet zdrowie. Warto blizej przyjrzec sie tym zaleznosciom by swiadomie podchodzic do reakcji naszego organizmu na jedzenie.

November 20, 2024 | health

Na nasze preferencje żywieniowe wpływają złożone uwarunkowania psychologiczne. Duże znaczenie mają m.in. czynniki ewolucyjne i genetyczne, ale także tradycja, doświadczenia z przeszłości, wspomnienia czy przynależność do danej kultury. Zdarza się również, że nagle mamy apetyt na daną potrawę - to sygnał od naszego organizmu, który podpowiada nam, że czas uzupełnić konkretne składniki odżywcze. Jak działa psychologia smaku i dlaczego chętniej sięgamy po niektóre dania, podczas gdy inne omijamy? Smak to jeden z podstawowych mechanizmów przetrwania. To dzięki receptorom smakowym nasi dalecy przodkowie potrafili rozróżnić, które pokarmy nadają się od jedzenia, a których należy bezwzględnie unikać. Współczesna nauka wyróżnia 5 smaków: Przez wieki smaki pozwalały ludziom nie tylko wybierać te produkty żywieniowe, które dostarczą im potrzebnych składników odżywczych, ale także pomagały im unikać niebezpieczeństw, takich jak zatrucia. Z tych ewolucyjnych uwarunkowań korzystamy do dziś. Preferencje żywieniowe oraz wrażliwość na smaki mają często podłoże genetyczne. „Nie mam ochoty na jedzenie...” Skąd bierze się brak apetytu u dorosłych? Geny mogą również powodować nadwrażliwość na smak słodki. Właśnie dlatego niektóre osoby preferują potrawy o niższej zawartości cukru - np. nie słodzą herbaty i kawy. Zasada ta działa również w drugą stronę. Bywa, że receptorów odpowiedzialnych za smak słodki jest mniej niż u reszty populacji, w takiej sytuacji potrzebujemy więcej cukru w jedzeniu, by odczuć jego słodycz. Dziedziczne bywa także odbieranie smaku umami - część z nas bardziej ceni sobie dania bogate w proteiny i glutaminian sodu. Jak zmysł smaku chroni nas przed przejedzeniem? W naszych jadłospisach znajdują się jednak takie potrawy, które mogą zaskoczyć niejednego obcokrajowca. Są to głównie kiszonki, np. kapusta czy ogórki. Ich obecność na polskich stołach jest jak najbardziej zasadna. Dania te - bogate w witaminę C - pozwalały naszym przodkom uniknąć chorób takich jak szkorbut. Z kolei w Szwecji przysmakiem są kiszone śledzie, które w naszym kraju wzbudzają raczej mieszane uczucia. Warto podkreślić, że na naszą psychikę wpływają również liczne mody żywieniowe - np. na jedzenie vege, naturalne czy ze zrównoważonych upraw. To młodzi ludzie częściej wybierają nowe dla siebie potrawy, tylko dlatego, że słyszeli o nich w internecie lub widzieli w mediach społecznościowych. Chętniej spróbują sushi i kaw smakowych niż ich rodzice czy dziadkowie. Jedzenie, które smakuje za bardzo Emocje związane ze smakiem wykształcają się u nas od najmłodszych lat. W dzieciństwie poznajemy różne potrawy w kontekście rodzinnych spotkań, tradycyjnych uczt, ale także codziennych posiłków. Gdy jesteśmy dorośli, te znane smaki oraz zapachy często wywołują u nas liczne wspomnienia oraz nostalgię - możemy nawet przywołać konkretne obrazy z przeszłości. Obiady gotowane przez członków rodziny oraz wspólne ich spożywanie zwykle kojarzą nam się z komfortem, beztroską i bezpieczeństwem. Przyzwyczajenia żywieniowe nabyte w dzieciństwie często zostają z nami na całe życie. Według dietetyczki Aleksandry Grys emocje związane ze smakami mogą wpływać na nasze wybory dotyczące jedzenia, a co za tym idzie - budowanie nawyków. Z drugiej zaś strony przykre doświadczenia z przeszłości, które mamy z jakąś potrawą, mogą sprawić, że będziemy unikać danego dania lub produktu. Nasz organizm będzie go kojarzył z przykrymi przeżyciami, takimi jak ból brzucha lub złe samopoczucie. Ważną funkcją jedzenia, o której często rozmawiam z moimi pacjentami w gabinecie, jest regulacja stresu. Potrawy i przekąski o wysokiej zawartości cukru, tłuszczu i soli, takie jak lody czy chipsy, stymulują produkcję dopaminy w mózgu, dzięki czemu czujemy się lepiej. Ten mechanizm doskonale tłumaczy popularność tzw. "comfort food", czyli jedzenia, które ma poprawić nasz nastój w trudnych chwilach. Dlaczego warto wiedzieć, jak działa psychologia smaku? Zrozumienie mechanizmów rządzących naszymi preferencjami żywieniowymi pomaga przede wszystkim podchodzić do tematu jedzenia z większą świadomością, dzięki czemu możemy lepiej zadbać o nasze zdrowie i samopoczucie. Szybciej zauważymy też chwyty marketingowe producentów gotowych dań, takie jak "pierogi jak u babci" czy "100% naturalne".

SOURCE : rmf24
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS