Blogs
Home/health/W Chinach i Korei pija zima i latem. Zastepuje im kawe ma wspierac jelita

health

W Chinach i Korei pija zima i latem. Zastepuje im kawe ma wspierac jelita

W Chinach Japonii czy Korei Poudniowej jest jedna z czesciej spozywanych herbat. Czesto siega sie po nia w okresie zimowym choc ma tez letnia odsone. Jest wyjatkowa w przeciwienstwie do kawy czy herbaty nie zawiera kofeiny a dla obu stanowi swietna alternatywe. Przypisuje sie jej pewne zdrowotne wasciwosci. Jakie Jak picie herbaty z jeczmienia moze wpywac na organizm

W Chinach i Korei piją zimą i latem. Zastępuje im kawę, ma wspierać jelita
January 29, 2025 | health

- był znany i uprawiany już 7000 lat p.n.e. Obecnie wyróżnia się wiele gatunków jęczmienia, jednorocznych i wieloletnich, które rosną w strefach klimatu umiarkowanego, zwrotnikowego i równikowego, przy czym niektóre gatunki są roślinami ozdobnymi lub chwastami. Jęczmień znajduje zastosowanie w browarnictwie, do produkcji słodu, z jęczmienia produkuje się m.in. kasze, a także napoje będące alternatywą dla kawy i herbaty. Poza tym to też roślina paszowa. Ziarno jęczmienia w 80 proc. składa się z węglowodanów, z czego ok. 45-65 proc. zajmuje skrobia. Wysoką wartością odżywczą charakteryzuje się białko jęczmienia. Jęczmień to też lipidy (tłuszcze), a także tokoferole i tokotrienole, fitosterole czy karotenoidy. Warto zapamiętać, że Jęczmień to, jak wspomnieliśmy, m.in. błonnik pokarmowy, a szczególnie beta-glukany. Beta-glukany mają jednak korzystny wpływ nie tylko na redukcję stężenia cholesterolu we krwi. Związki te skutecznie (poprzez wydłużenie działania hormonu i neuroprzekaźnika - cholecystokininy, który hamuje apetyt i zapewnia dłuższe uczucie sytości), Jak dowodzą badania, błonnik pokarmowy, a szczególnie beta-glukany jęczmienia wykazują korzystne oddziaływanie zarówno Różne składniki odżywcze w jęczmieniu Dietetycy zauważają, że niskoprzetworzone, wysokobłonnikowe produkty zbożowe, głównie owsiane i jęczmienne, są szczególnie cenne w żywieniu człowieka, i dlatego powinniśmy uwzględniać je w swojej diecie. Podkreśla się też, że stosowanie produktów z jęczmienia (ekstrakt z jęczmienia, woda jęczmienna, proszek jęczmienny) , m.in. ze względu na jego właściwości przeciwutleniające i nawilżające. Taki napój pija się m.in. w Chinach, Japonii czy Korei Południowej. Charakteryzuje się on orzechowym, słodko-gorzkim smakiem. W porównaniu do herbaty, jaką znamy i pijemy na co dzień, jest klasyfikowany jako mniej cierpki (niektórzy producenci łączą jęczmień z ziarnem kukurydzy, aby zwiększyć słodycz). W okresie jesienno-zimowym podawana jest na gorąco, czasem z dodatkiem miodu, a latem mocno schłodzona, z lodem. Herbacie jęczmiennej przypisuje się wiele zdrowotnych właściwości, jednak należy zaznaczyć, że do tej pory przeprowadzono niewiele badań dotyczących jej wpływu na organizm. Zwraca się jednak uwagę, że Nadmiar wolnych rodników przyczynia się do podwyższenia ryzyka wielu różnych chorób, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca, choroby neurodegeneracyjne czy nowotwory (przeciwutleniacze, regularnie dostarczane do organizmu, obniżają to ryzyko). Niektórzy wskazują, że Herbata jęczmienna ma (choć wiele z tych właściwości może tyczyć się samych ziaren, a nie otrzymywanego z nich napoju). Wskazuje się również, że może zawierać niewielkie ilości akrylamidu, potencjalnie rakotwórczego. Herbatę jęczmienną można dostać m.in. w sklepach z produktami azjatyckimi czy z kategorii kuchnie świata. Instrukcje parzenia są różne. Najczęściej jednak jedną torebkę herbaty wrzuca się do gorącej wody o temperaturze 90-100 st. i parzy przez 10 minut. Jeśli herbata ma być na zimno, do dzbanka wypełnionego 1 l wody wrzuca się jedną torebkę herbaty i cały dzbanek przechowuje się w lodówce 1-2 godz. 3/4 szklanki prażonych ziaren jęczmienia należy przepłukać, umieścić w garnku i zalać 2 l wody. Następnie całość trzeba doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez 20 minut. Po odcedzeniu i wystudzeniu napar jest gotowy do spożycia. Tradycyjnie herbata jęczmienna nie jest słodzona, czasem dodaje się do niej mleko lub śmietankę.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS