Blogs
Home/food/Dodajesz do nich grzyby i kapuste. W sam raz na wigilijna kolacje

food

Dodajesz do nich grzyby i kapuste. W sam raz na wigilijna kolacje

Kapusta grzyby makaron i kilka zio tak niewiele skadnikow potrzeba do przygotowania pysznego sycacego i aromatycznego posiku ktory z powodzeniem mozemy serwowac podczas wigilijnej kolacji. Mowa o popularnych i lubianych w Polsce azankach. Co istotne korzystajac z tego przepisu ze zrobieniem azanek poradzi sobie nawet amator gotowania.

Dodajesz do nich grzyby i kapustę. W sam raz na wigilijną kolację
December 17, 2024 | food

Natalia Jabłońska Kapusta, grzyby, makaron i kilka ziół – tak niewiele składników potrzeba do przygotowania pysznego, sycącego i aromatycznego posiłku, który z powodzeniem możemy serwować podczas wigilijnej kolacji. Mowa o popularnych i lubianych w Polsce łazankach. Co istotne – korzystając z tego przepisu, ze zrobieniem łazanek poradzi sobie nawet amator gotowania. Łazanki to tak naprawdę rodzaj makaronu w kształcie niewielkich kwadratów , ale nazwą tą określa się również kompletne danie, które składa się również z grzybów i kapusty . W wersji niewegetariańskiej łazanki mogą być również serwowane z różnego rodzaju mięsem i kiełbasą . Łazanki z kapustą i grzybami możemy podawać podczas wigilijnej kolacji . Jak je przygotować, by oczarowały podniebienia gości wyrazistym smakiem i pięknym zapachem? Czytaj także: Obowiązkowy w świątecznym menu. Sprawdzony przepis na karpia po żydowsku Wigilijne łazanki z grzybami i z kapustą - składniki Do przygotowania łazanek z grzybami i kapustą potrzebujemy następujących składników: 300 g makaronu łazanki, 600 g kapusty kiszonej, 100 g suszonych grzybów, 500 g cebuli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1⁄2 szklanki wody, olej do smażenia, sól, pieprz. Wigilijne łazanki z grzybami i z kapustą - przepis Grzyby przekładamy do naczynia, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc . Po tym czasie wodę z moczenia grzybów przelewamy do innego naczynia, a odsączone grzyby kroimy w małą kostkę . Kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru zalewy (ale zalewy nie wylewamy), a jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych potraw, kapustę należy przepłukać pod bieżącą wodą. Kapustę dokładnie siekamy i przekładamy do garnka. Wlewamy pół szklanki wody (opcjonalnie może być to woda z moczenia grzybów, o ile nie jest zbyt gorzka) i zagotowujemy przez 40 minut na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając kapustę. Zobacz również: W PRL-u był hitem świątecznych spotkań. Wystarczy kilka składników, zawsze się udaje Cebulę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni wraz z grzybami . Podsmażoną cebulę i grzyby dodajemy do garnka z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe . Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 20 minut. Jeśli z garnka ubyło wody, powinniśmy ją uzupełnić. Opcjonalnie możemy dolać odrobinę zalewy z kapusty kiszonej , jeśli potrawa jest niewystarczająco kwaśna. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta, odcedzamy, dodajemy do garnka z kapustą i grzybami . Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowe! Warto wiedzieć: Nie tylko śledź pod pierzynką. Jak jadano ryby w czasach PRL-u?

SOURCE : interiakobieta
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS