Blogs
Home/food/Bezkonkurencyjny wsrod produktow na serce. Sprawia ze staje sie mocniejsze

food

Bezkonkurencyjny wsrod produktow na serce. Sprawia ze staje sie mocniejsze

Choroby serca stanowia jedna z gownych przyczyn problemow zdrowotnych Polakow. Na...

Bezkonkurencyjny wśród produktów na serce. Sprawia, że staje się mocniejsze
January 22, 2025 | food

Na początku należy uświadomić sobie, że To ono pompuje krew i warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wszystkich innych narządów. Serce pracuje cały czas, pompując krew w dzień i w nocy. W układzie krwionośnym cały czas krąży ok. 5 litrów krwi. Serce dostarcza ją do każdej komórki organizmu. Rozwój chorób układu krążenia najczęściej wynika z połączenia indywidualnych predyspozycji z niezdrowym stylem życia i szkodliwymi nawykami. Czynniki ryzyka można podzielić na dwie kategorie: modyfikowalne, na które pacjent może wpłynąć, oraz niemodyfikowalne, które są od niego niezależne. Z wielu badań wynika, że Jednocześnie należy ograniczyć spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa, rafinowanych węglowodanów, żywności i napojów z dodatkiem cukru, sodu oraz produktów zawierających tłuszcze trans. Osoby przestrzegające takiego modelu żywieniowego zmniejszyły ryzyko chorób serca o 31 proc., ryzyko cukrzycy o 33 proc., a udaru o 20 proc. i są zalecane przez środowiska medyczne. Minimalizują one czynniki typowe dla standardowej diety amerykańskiej, które sprzyjają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, takie jak tłuszcze nasycone, wysoko przetworzone zboża rafinowane, cukry oraz czerwone mięso. Do tego diety bogate w warzywa i owoce dostarczają przeciwutleniaczy, zmniejszają stan zapalny naczyń, wpływają na mikrobiom jelitowy oraz poprawiają profil lipidowy. Ocena tych diet opiera się na zawartości warzyw, jednak nie zawsze uwzględnia poziom cukru, tłuszczu czy sodu, które mogą osłabiać ich kardioprotekcyjne działanie. Warto pamiętać, że niezdrowa dieta roślinna, bogata w rafinowane zboża, słodzone napoje czy słodycze, może stanowić podobne zagrożenie dla zdrowia serca jak diety bazujące na produktach zwierzęcych. przy ograniczonej częstotliwości i ilości spożywania produktów zwierzęcych. Dieta roślinna charakteryzuje się niską gęstością energetyczną, małą zawartością tłuszczów nasyconych oraz dużą zawartością błonnika, co sprzyja wczesnemu odczuwaniu sytości, wspomaga trawienie poprzez opóźnienie opróżniania żołądka oraz wywołuje umiarkowaną odpowiedź insulinową i glikemiczną. Ponadto , co jest wynikiem zwiększonego spożycia błonnika, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu. Warto, by w diecie na zdrowe serce uwzględniać głóg. Badania przeprowadzone przez Holusbarscha i współpracowników sugerują Chociaż analiza dotychczasowych danych jest obiecująca, wskazuje się na konieczność bardziej precyzyjnego podejścia do dawkowania, zależnego od stopnia zaawansowania choroby. Możliwe, że w przypadku pacjentów w cięższym stanie korzyści z leczenia byłyby mniejsze, jednak Wysoki profil bezpieczeństwa, w połączeniu z brakiem wykrytych interakcji z lekami w dotychczasowych badaniach klinicznych, dodatkowo przemawia za jego włączeniem do terapii chorób sercowo-naczyniowych, szczególnie na wczesnym etapie rozwoju choroby. Podkreśla się, że zaletą tego surowca jest długotrwałe i łagodne działanie. Naukowcy zaobserwowali, że podaż głogu przyczyniała się do Jednocześnie zaobserwowano wzrost poziomu cholesterolu HDL, czyli tego "dobrego". Uważa się, że ekstrakty z głogu mogą przyspieszać przemiany cholesterolu w kierunku kwasów żółciowych, usuwając tym samym jego nadmiar z organizmu. U pacjentów cierpiących na łagodne nadciśnienie tętnicze odnotowywano Sugeruje się również, że ekstrakt z głogu wykazuje aktywność antyarytmiczną. Głóg jest ceniony ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. - to najczęściej spotykane suplementy. Zawierają standaryzowany wyciąg z kwiatów, liści i owoców głogu, które bogate są w proantocyjanidyny oraz flawonoidy wspierające zdrowie serca. Dawkowanie: należy przestrzegać zaleceń producenta zawartych na opakowaniu. - liście, kwiaty i owoce głogu są dostępne w postaci suszonej, do zaparzania. Herbatę z głogu można pić codziennie. Dawkowanie: zwykle przygotowuje się ją w proporcji 1-2 łyżeczki produktu na filiżankę wrzącej wody. Parzy się przez 5-10 minut. Można pić 1-2 filiżanki dziennie. - zaleca się przyjmowanie soku w celu wzmocnienia organizmu oraz układu sercowo-naczyniowego. Dawkowanie: zazwyczaj zaleca się przyjmowanie 25 ml soku na 30 minut przed jedzeniem. Pij dwa razy dziennie. - proszek z owoców głogu to alternatywa dla kapsułek i tabletek. Można go dodawać do koktajli, soków lub jogurtów. Dawkowanie: zwykle stosuje się 1-2 łyżeczki proszku dziennie, najlepiej rozpuszczone w płynach. Przed rozpoczęciem stosowania suplementów z głogiem, zwłaszcza w przypadku chorób serca, najlepiej skonsultować się z lekarzem, szczególnie jeśli pacjent stosuje inne leki (np. na ciśnienie). W przypadku przyjmowania preparatów z głogiem należy przestrzegać zaleceń producenta dotyczących dawkowania, ponieważ nadmiar głogu może prowadzić m.in. do obniżenia ciśnienia krwi. Źródła: https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/serce-lubi-zdrowe-jedzenie. https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/11/E-book-Dieta-dla-Zdrowia-i-ukladu-krazenia.pdf. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3249900/.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS