Blogs
Home/food/Pij szklanke dziennie by zmniejszyc ryzyko raka. Odkryto wazne dziaanie

food

Pij szklanke dziennie by zmniejszyc ryzyko raka. Odkryto wazne dziaanie

Okazuje sie ze picie jednej szklanki mleka dziennie korzystnie wpywa nie tylko na...

Pij szklankę dziennie, by zmniejszyć ryzyko raka. Odkryto ważne działanie
January 22, 2025 | food

Najnowsze badania opublikowano w magazynie Nature Communications i wskazują one, że "Odkryto, że wapń ma podobny efekt ochronny zarówno w produktach mlecznych, jak i niemlecznych " - powiedziała dr Keren Papier, starsza epidemiolog żywieniowa na Uniwersytecie Oksfordzkim, która kierowała badaniami. Dodała również, że nie są znane efekty po przyjmowaniu wapnia w postaci suplementów diety. Największe badania, jakie do tej pory przeprowadzono nad związkiem między dietą, a nowotworem jelita grubego, zostało przeprowadzone na ponad 540 tys. kobiet w Wielkiej Brytanii. Badanie to, The Million Women Study, stało się największym badaniem nad zdrowiem kobiet, a jego początek miał miejsce w 1996 roku. W ramach The Million Women Study badano kobiety pod kątem diety, stylu życia, danych demograficznych. W trakcie badań oceniano aż 97 czynników dietetycznych. Brano pod uwagę m.in. spożywanie czerwonego mięsa oraz nabiału. W nowym badaniu próbowano ujawnić związek przyczynowo-skutkowy przez połączenie danych z kwestionariusza z wariantami genetycznymi. Metodę nazwano Mendelian Randomization i skupiono się w niej na produktach mlecznych. W trakcie prowadzonych badań odkryto, że To dawka, która znajduje się w jednej szklance mleka, w 50 g sera edamskiego czy w 100 g sardynek. "Uważamy, że wapń może chronić przed rakiem jelita grubego, wiążąc się z kwasami żółciowymi i wolnymi kwasami tłuszczowymi w jelicie grubym, co pomaga zmniejszyć ich potencjał rakotwórczy" - powiedziała Papier. Produkowane przez wątrobę kwasy żółciowe magazynowane są w pęcherzyku. Odpowiadają one za trawienie tłuszczów, jednak Wapń zmniejsza dostępność kwasów wątrobowych w przewodzie pokarmowym, w którym bakterie przekształcają pierwotne kwasy żółciowe w wtórne, które wpływają na rozwój raka jelita grubego. Wiązanie ich przez wapń może zmniejszyć to ryzyko. Wiele badań prowadzonych nad nowotworem jelita grubego wykazało, że aby zmniejszyć ryzyko choroby, "Chociaż wapń odgrywa rolę ochronną, skupienie się wyłącznie na zwiększeniu spożycia wapnia bez uwzględnienia innych czynników dietetycznych i stylu życia może nie wystarczyć, aby znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego u danej osoby" - powiedziała Veronika Fedirko, molekularna epidemiolog raka w University of Texas MD Anderson Cancer Center. Aby uchronić się przed zmianami nowotworowymi, należy stosować zdrową i zbilansowaną dietę, ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa i alkoholu, a także zadbać o regularną aktywność fizyczną. Rak jelita grubego może rozwijać się bezobjawowo przez wiele miesięcy, co utrudnia jego wczesne wykrycie. W miarę postępu choroby mogą pojawiać się pewne objawy, na które należy zwrócić uwagę i niezwłocznie udać się do lekarza.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS