Blogs
Home/health/Wzmocnij swoj ukad odpornosciowy Farmaceutka wymienia kluczowe skadniki

health

Wzmocnij swoj ukad odpornosciowy Farmaceutka wymienia kluczowe skadniki

Zima nasz ukad odpornosciowy wystawiony jest na trudniejsze warunki. Nizsze temperatury sprawiaja ze rezygnujemy z aktywnosci na swiezym powietrzu wiecej czasu spedzamy w zamknietych pomieszczeniach a to z kolei sprzyja rozprzestrzenianiu sie patogenow. Jestesmy czesciej narazeni na przeziebienia i grype. Specjalistka farmacji mowi co zrobic by skutecznie zadbac o odpornosc w tym sezonie.

Wzmocnij swój układ odpornościowy! Farmaceutka wymienia kluczowe składniki
January 31, 2025 | health

GIS ostrzega: Pięciokrotny wzrost zakażeń w Polsce Ważną rolę w budowaniu odporności odgrywa także witamina C : Pomaga naszemu układowi odpornościowemu poprzez swoje właściwości antyoksydacyjne, chroni komórki przed uszkodzeniem wywołanym przez wolne rodniki, które powstają w większej ilości podczas infekcji lub stresu fizycznego. Bierze również udział w syntezie kolagenu, co pośrednio wspiera regenerację tkanek, w tym błon śluzowych, kluczowych w ochronie przed patogenami. A w razie zachorowania może skrócić czas trwania infekcji i złagodzić jej objawy - wylicza farmaceutka. Cynk natomiast dzięki swoim właściwościom immunomodulacyjnym wspiera reakcje obronne organizmu. Bierze udział w procesie powstawania i dojrzewania kluczowych komórek odpornościowych. Nie daj się przeziębieniu! 10 prostych trików na wzmocnienie odporności Beta-glukan to składnik, który nie tylko odżywia, ale przede wszystkim wspiera zdrowie, co potwierdzają badania naukowe. Jego działanie polega na aktywacji komórek odpornościowych, takich jak makrofagi i limfocyty, co wzmacnia reakcję organizmu na infekcje. Wyciąg z jeżówki purpurowej (Echinacea purp.) od lat stosowany jest jako ziołowe panaceum na odporność, stymuluje aktywność makrofagów, neutrofili i komórek NK (natural killer), które odgrywają kluczową rolę w obronie organizmu przed infekcjami. Colostrum to inaczej siara lub młodziwo, uznawany za najsilniejszy naturalny immunostymulant, produkowany jest zwykle z siary bydlęcej i zawiera wszystkie obecne w niej składniki, m.in. laktoferynę, lizozym, laktoperoksydazę, kazeinę, polipeptyd bogaty w prolinę i alfa-laktoalbuminę, które pobudzają układ immunologiczny przez wzmacnianie mikrobioty jelitowej, stymulowanie naturalnej odporności i odpowiedzi immunologicznej organizmu na patogeny. Z kolei probiotyki poprzez regulację mikrobioty jelitowej (czyli ogół mikroorganizmów zasiedlających organizm człowieka) odgrywają ważną rolę w utrzymaniu silnego układu odpornościowego. Odbudowują mikroflorę jelitową, wspierają odporność i prawidłową pracę jelit. Ich naturalnymi źródłami są kiszonki, fermentowane produkty mleczne, owocowe i warzywne produkty fermentowane, zakwas buraczany, fermentowane kiełbasy, fermentowane produkty sojowe, ciasta na zakwasie i zbożowe produkty fermentowane. Bakterie probiotyczne stymulują odpowiedź immunologiczną organizmu - zarówno poprzez wzmacnianie, jak i wygaszanie nadmiernej reakcji układu odpornościowego. W odpowiedniej suplementacji ważna jest systematyczność oraz trzymanie się zalecanych dawek. Jak przestrzega dr n. farm. Iwona Zubik-Skupień, należy uważać na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), ponieważ istnieje ryzyko ich kumulacji w tkankach. Zdrowe odżywianie stanowi podstawę naszego dobrego samopoczucia i odporności. Oczywiście, oprócz odżywiania ważny jest styl życia i nawyki. Aktywność fizyczna w znacznym stopniu wpływa na samopoczucie i odporność. Według Światowej Organizacji Zdrowia co najmniej 150 minut sportu tygodniowo przyczynia się do lepszego życia i mniejszej zapadalności na choroby, bardzo ważny dla odporności jest także czas spędzany na świeżym powietrzu - podsumowuje specjalistka farmacji.

SOURCE : rmf24
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS