Blogs
Home/health/Dodawany do czekolady margaryny a nawet kosmetykow. Popularny olej z listy produktow szkodliwych

health

Dodawany do czekolady margaryny a nawet kosmetykow. Popularny olej z listy produktow szkodliwych

Jak sam nazwa wskazuje pochodzi on z miazszu owocow palmy oleistej i znalaz swoje zastosowanie nie tylko w produktach spozywczych ale takze kosmetykach czy biopaliwach. Olej palmowy - bo o nim mowa - budzi wiele kontrowersji w kontekscie szeroko pojetego zdrowia ale takze wpywu na srodowisko. Czy olej palmowy faktycznie jest szkodliwy Gdzie znajduje sie go najwiecej i dlaczego jego nadmiar szkodzi Na te wszystkie pytania odpowiadamy ponizej.

Dodawany do czekolady, margaryny, a nawet kosmetyków. Popularny olej z listy produktów szkodliwych
January 31, 2025 | health

Olej palmowy ma wszechstronne zastosowanie, dlatego jego spore ilości pojawiają się nie tylko w produktach spożywczych, ale także w kosmetykach czy środkach czystości. Jest wykorzystywany tak szeroko ze względu na swoją stabilność w bardzo wysokich temperaturach ale także z uwagi na długi termin przydatności. Oprócz jedzenia, . Wykazuje silne działanie nawilżające, dlatego tak chętnie wykorzystywany jest w środkach do pielęgnacji ciała. Warto też wiedzieć, że , w szczególności biodiesla, tym samym stanowi alternatywę dla paliw kopalnianych. Olej palmowy, zwłaszcza nierafinowany, zawiera szereg składników odżywczych. Oznacza to, że jego umiarkowane spożywanie nie tylko nie szkodzi, ale wręcz , które pełnią ważną rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Witamina A wspiera zdrowie wzroku, natomiast witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który może wspomagać zdrowie skóry i układu sercowo-naczyniowego. W oleju palmowym znajdują się także kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Przeprowadzono badania, które wykazały, że spożywanie oleju palmowego w umiarkowanych ilościach nie prowadzi do wzrostu poziomu złego cholesterolu (LDL), jak ma to miejsce w przypadku niektórych innych tłuszczów nasyconych. Jednak jego nadmierne spożywanie o wiele szybciej wpływa negatywnie na poziom cholesterolu. Olej palmowy znalazł się na czarnej liście składników w produktach spożywczych ze względu na niekorzystny wpływ na zdrowie w nadmiernych ilościach. . Dlatego w ostatnich latach kładzie się szczególny nacisk na to, by w trakcie zakupów dokładnie sprawdzać etykiety produktów, które kupujemy. Pozwoli to uniknąć spożywania w nadmiarze produktów szkodliwych. Dlaczego jednak olej palmowy znajduje się na czarnej liście? , które przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i chorób serca. Codzienne spożywanie dużych ilości tych tłuszczów prowadzi do nagłego wzrostu cholerestolu LDL.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS