Blogs
Home/health/Gotowe do spozycia. Czy na pewno

health

Gotowe do spozycia. Czy na pewno

Zima - zwaszcza jezeli ma sie ku wiosnie - szukamy zieleni na talerzu. Czestym zakupem sa torebki z mieszankami saat i szczelnie zapakowane kieki. Uspokojeni informacja ze produkt jest umyty i gotowy do spozycia - przekadamy go bezposrednio na przykad na kanapke. Zdaniem specjalistow to bad.

Gotowe do spożycia. Czy na pewno?
January 27, 2025 | health

W szczelnie zamkniętych workach foliowych - w takich, w jakich gotowe mieszanki sałat są sprzedawane - mogą rozwijać się groźne bakterie. Mają idealne środowisko - wilgotne i beztlenowe. Takie badania prowadzili naukowcy z Wielkiej Brytanii, którzy odtworzyli warunki panujące w woreczkach z sałatą i obserwowali, w jakim tempie namnażają się w nich bakterie Salmonella . Po pięciu dniach ich liczba wzrosła ze 100 do 100 tysięcy. Trzeba przypomnieć, że mowa o jednej z najczęstszych przyczyn bakteryjnych zatruć pokarmowych. Można ją nabyć drogą pokarmową z zakażonego pożywienia. Inne badania przeprowadził zespół z Instytutu im. Juliusa Kuehna w Brunszwiku w Niemczech. Do ich celu zakupiono 24 produkty w supermarketach - we wszystkich próbkach stwierdzono obecność bakterii kałowych (Escherichia coli) z genami odporności na antybiotyk tetracyklinę. Lekarze i eksperci ds. żywienia przestrzegają, aby sałatę "gotową do spożycia" - dla pewności odpowiednio przygotować jeszcze samemu i dokładnie ją umyć. Jeżeli natomiast w opakowaniu są już przegniłe, spleśniałe fragmenty - należy wszystko wyrzucić, bo istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że bakterie wniknęły już w pozostałe, zdrowo wyglądające liście. Salmonella w mieszance sałat. GIS ostrzega Kiełki to po prostu rośliny we wczesnej fazie wzrostu. Najczęściej wybieramy pędy : brokułów, lucerny, rzodkiewki, koniczyny, soczewicy i fasoli mung. To źródło: Wzmacniają układ odpornościowy , mają działanie: obniżające cholesterol i zmniejszające ryzyko chorób serca, a także przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Samo zdrowie - o ile będziemy pamiętali o jednej ważnej zasadzie: trzeba je umyć przed zjedzeniem. Kiełki wzrastają w ciepłych i wilgotnych warunkach, które sprzyjają namnażaniu się różnych patogenów . Dlatego surowe rośliny mogą zawierać niebezpieczne bakterie, takie jak: Salmonella czy E. coli. Spożywanie zanieczyszczonych pędów może prowadzić do zatrucia: bólu brzucha, gorączki, biegunki i wymiotów. Szczególnie narażone są: osoby z osłabionym układem odpornościowym, kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze - dlatego warto je wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć na sitku. Warto pamiętać też o kilku zasadach, które minimalizują zagrożenie: Trzeba zaznaczyć, że korzyści związane ze spożywaniem kiełków są większe niż ewentualne niebezpieczeństwo - dlatego nie warto z nich rezygnować.

SOURCE : rmf24
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS