Blogs
Home/health/"The Economist" Nigdy nie oceniaj tofu po jego politycznej reputacji

health

"The Economist" Nigdy nie oceniaj tofu po jego politycznej reputacji

Na caym Zachodzie jedzenie tofu postrzega sie jako lewicowe sabe i w jakis sposob niemeskie. Drodzy miesozercy myslmy nieszablonowo. Oto kilka faktow o tofu ktore moga was zaskoczyc.

"The Economist": Nigdy nie oceniaj tofu po jego politycznej reputacji
January 31, 2025 | health

Zmień miejscowość Popularne miejscowości Na całym Zachodzie jedzenie tofu postrzega się jako lewicowe, słabe i w jakiś sposób niemęskie. Drodzy mięsożercy, myślmy nieszablonowo. Oto kilka faktów o tofu, które mogą was zaskoczyć. Interia współpracuje z czołowymi redakcjami na świecie. W naszym cotygodniowym cyklu "Interia Bliżej Świata" publikujemy najciekawsze teksty najważniejszych zagranicznych gazet. Brytyjski "The Economist", z którego pochodzi poniższy artykuł, ukazuje się nieprzerwanie od 1843 r. i należy do najpopularniejszych na świecie magazynów poświęconych tematyce politycznej i biznesowej. Ma opinię jednego z bardziej wpływowych tytułów prasowych na świecie. Tygodnik od samego początku niezmiennie trzyma się liberalnego kursu. Suella Braverman , była minister spraw wewnętrznych Wielkiej Brytanii , oskarżyła niegdyś " czytających Guardiana i jedzących tofu wokerati " o protest, który doprowadził do zamknięcia pewnego ważnego mostu. Z kolei Ted Cruz , konserwatywny amerykański senator, skarżył się, że demokraci chcą, aby Teksas "stał się niczym obfitująca w tofu Kalifornia ". Na całym Zachodzie jedzenie tofu postrzega się jako lewicowe , słabe i w jakiś sposób niemęskie. Ten pogląd jest jednak głupi, a mięsożercy, którzy go podzielają, pozbawiają się zdrowego i pysznego źródła białka . Bogate w wapń , białko i różnorodne minerały tofu pozostawało na Zachodzie nieznane aż do lat 60. XX wieku, kiedy to rodzima kontrkultura postanowiła skierować swój wzrok na Wschód. Azjaci jedzą tofu od tysiącleci. Czas odczarować tofu. Nie tylko dla lewicy, wegan i wegetarian W niektórych azjatyckich językach istnieje uderzające podobieństwo między słowami oznaczającymi " tofu " i " ser ". W dodatku oba produkty powstają w uderzająco podobny sposób: zarówno mleko zwierzęce, jak i mleko sojowe są podgrzewane, zaszczepiane koagulantem, prasowane i formowane w postać stałą. Podobnie jak sery , które różnią się znacznie smakiem i konsystencją, tak i tofu przybiera różne formy: od delikatnego jedwabistego tofu - idealnego jako deser polany słodkim syropem - po neutralną bazę do różnych potraw , przechowywaną w lodówce w prostokątnym pudełku wypełnionym wodą. Krytycy twierdzą, że tym, co łączy wszystkie formy tofu, jest ich nijakość . Ich argumenty brzmią mniej więcej tak: "Tofu jest bez smaku , a ludzie jedzą je tylko z pobudek ideologicznych , dla których odrzucają mięso ". Nie dajmy się zmylić. Sojowy twaróg to nie substytut mięsa W nowej książce "Tofu: A Culinary History" dziennikarz Russell Thomas wskazuje jednak, że sojowy twaróg zasługuje na "coś więcej". Pierwszym krokiem do cieszenia się tofu jest wyrzucenie polityki z kuchni i docenienie jego wszechstronnych właściwości. Miłośnicy tofu nie wyświadczają mu żadnej przysługi, nazywając je " substytutem mięsa " - generalnie tak nie jest. Nikt bowiem nie pomyli prasowanego sojowego twarogu ze smażonym stekiem . Jednak dla mięsożerców, którzy chcą ograniczyć spożycie zwierząt, tofu może okazać się zaskakująco pysznym zamiennikiem . Twarde, pokrojone na małe kawałeczki tofu, podsmażone na patelni i dobrze doprawione, to idealne nadzienie do taco przypominające meksykańskie chorizo . Pokryte skrobią kukurydzianą , płytko smażone, chrupiące i polane sosem nada się do stir-fry . Z kolei rozmrożone tofu jest sprężyste i świetnie wchłania sos, dzięki czemu sprawdzi się w potrawach duszonych i gulaszu . Tofu w azjatyckiej kuchni. Wiele zdrowych przepisów i możliwości Ale tofu nie musi zastępować mięsa. W całej Azji ludzie nie widzą sprzeczności w jedzeniu zarówno mięsa , jak i tofu - nawet w tym samym daniu. W mapo tofu - ulubionej potrawie mieszkańców Syczuanu - ciągnące się kawałki mielonej wołowiny lub wieprzowiny pływające w ognistym sosie uzupełnia właśnie jedwabista delikatność tofu. Miękkie pokrojone w kwadraty tofu stanowi również bazę dla gotowanej na parze ryby skąpanej w chilli i czosnku . Wędzone lub prasowane tofu o jędrnej, mięsistej konsystencji, smażone z wieprzowiną i selerem , podane z ryżem to szybki sposób na lunch . I chociaż błyszczące kostki tofu przypominają nieco produkty przemysłowe, to w połączeniu z kawałkami boczku , podane w pikantnym bulionie , mogą oczarować nawet najbardziej żarliwych tofu-fobów, przypominając, aby nigdy nie oceniać jedzenia na podstawie jego politycznej reputacji. Tekst przetłumaczony z "The Economist" © The Economist Newspaper Limited, London, 2025 Tłumaczenie: Nina Nowakowska Tytuł, śródtytuły, lead oraz skróty pochodzą od redakcji ----- Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

SOURCE : interiawydarzenia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS