Home/food/Najlepsze i najgorsze diety 2024. Ten sam zwyciezca od lat

food

Najlepsze i najgorsze diety 2024. Ten sam zwyciezca od lat

Amerykanski magazyn "U.S. News World Report" co roku publikuje ranking najlepszych i...

August 22, 2024 | food

Coroczny ranking opracowywany jest przez zespół kilkudziesięciu ekspertów z dziedziny żywienia, otyłości, psychodietetyki, cukrzycy oraz chorób serca. Specjaliści analizują różne modele żywieniowe i oceniają je, przyznając im punkty. W corocznym rankingu najlepszych diet według U.S. News & World Report, Dieta ta jest także uznawana za najlepszą dietę dla osób z cukrzycą, najzdrowszą dla serca, najłatwiejszą do przestrzegania, najlepszą dla zdrowia kości i stawów oraz najbardziej przyjazną rodzinom. Dieta śródziemnomorska to przede wszystkim żywność pochodzenia roślinnego z ograniczonymi produktami pochodzenia zwierzęcego. Duża ilość błonnika pokarmowego w warzywach i owocach sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Pektyny zawarte w wielu owocach obniżają natomiast stężenie cholesterolu we krwi i mają korzystny wpływ na poziom glukozy u osób z hiperglikemią. Nie ma diety śródziemnomorskiej bez oliwy z oliwek, która jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Oliwa zawiera również witaminy E i K oraz przeciwutleniacze, które chronią organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Badania wykazały, że już pół łyżki stołowej oliwy dziennie obniża śmiertelność z powodu chorób układu krwionośnego. Z produktów zwierzęcych najczęściej proponowane są ryby, chudy nabiał oraz owoce morza. To, czego unikamy w diecie śródziemnomorskiej, to oczywiście żywność przetworzona, słodycze, a także czerwone mięso. Na drugim miejscu uplasowała się (Dietary Approaches to Stop Hypertension), znana z korzyści dla ciśnienia krwi i ogólnego zdrowia serca. Dieta DASH ma wiele cech wspólnych z dietą śródziemnomorską. Ograniczeniu ulegają natomiast czerwone mięso, szeroko pojęte wyroby cukiernicze (czekolada, batony, ciastka, słodzone napoje itd.), wysoko przetworzone produkty (np. dania typu instant, gotowe sosy), nasycone kwasy tłuszczowe, czy izomery trans. Natomiast zasadniczą różnicą między tymi dietami jest nacisk na ograniczenie spożycia sodu w diecie DASH, ponieważ jej głównym celem jest kontrola ciśnienia tętniczego. Zgodnie z zasadami diety DASH sól najlepiej zredukować w codziennych posiłkach do ok. 4 g soli dziennie (2/3 łyżeczki). Dla porównania, według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), bezpieczny poziom spożycia soli wynosi ok. 5 gramów dziennie. Dlatego tak bardzo zwraca się uwagę na eliminację żywności przetworzonej. Warto wspomnieć, że obecnie dieta DASH jest zalecana przez większość towarzystw na całym świecie, promujących zdrowe żywienie oraz zajmujących się profilaktyką i leczeniem chorób metabolicznych. Podium zamyka , która jest połączeniem dwóch popularnych diet: DASH oraz śródziemnomorskiej. Jednak tym, co ją odróżnia od tych popularnych diet, jest fakt, że skupia się ona na określonych produktach, które mają korzystny wpływ na zdrowie mózgu. . Dieta MIND jest stosunkowo nowym podejściem do żywienia, ale już wykazuje obiecujące rezultaty. W jednym z badań wykazano, że osoby ściśle przestrzegające tej diety miały o 53 proc. mniejsze ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, a u osób stosujących dietę mniej rygorystycznie ryzyko to zmniejszyło się o 35 proc. Ponadto zaobserwowano, że osoby przestrzegające zasad diety MIND doświadczyły wolniejszego pogarszania się funkcji poznawczych. Dieta Mayo Clinic, która zajęła czwarte miejsce w rankingu najlepszych diet 2024 roku koncentruje się na jedzeniu zdrowych posiłków oraz zwiększaniu aktywności fizycznej. Podkreśla, że najlepszym sposobem na trwałą utratę wagi jest zmiana stylu życia i nawyków, które będą możliwe do utrzymania. Program można dostosować do indywidualnych potrzeb i preferencji żywieniowych. Piąte miejsce zajęła . Fleksitarianizm to styl żywienia, który zakłada ograniczenie spożycia mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, ale nie wyklucza ich całkowicie z diety. Określenie "fleksitariańska" powstało z połączenia dwóch słów: "flexible" (elastyczny) oraz "vegetarian" (wegetariański). Dlaczego fleksitarianizm ciągle zyskuje na popularności? Ponieważ tak naprawdę nie eliminuje z diety żadnej grupy produktów, a jedynie niektóre z nich ogranicza. Wskazuje, które produkty warto spożywać jak najczęściej, a po które sięgać jak najrzadziej, aby móc cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem. Wielką zaletą fleksitarianizmu jest także ochrona środowiska. Produkcja mięsa, zwłaszcza czerwonego generuje znaczne ilości gazów cieplarnianych, takich jak metan i dwutlenek węgla. Ograniczenie spożycia mięsa przyczynia się m.in. do zmniejszenia emisji tych gazów, ale także do ograniczenia zużycia wody. W rankingu U.S. News & World Report eksperci wytypowali również najgorsze diety, które są restrykcyjne i eliminują wiele grup żywności, co skutkuje niedoborem niezbędnych substancji odżywczych i witamin. Zamiast skupiać się na trwałych zmianach w stylu życia, plany te obiecują szybkie rezultaty, które zazwyczaj są nietrwałe. Modne diety, które wykluczają całe grupy pokarmów lub wymagają radykalnych zmian nawyków żywieniowych, nie zyskały uznania specjalistów ds. zdrowia. Źródło: https://health.usnews.com/best-diet/best-diets-overall https://health.usnews.com/wellness/food/articles/best-diets-2024

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS