Home/food/Orientalna przyprawa wpywa na cholesterol cisnienie i cukier. Jak dziaa sumak

food

Orientalna przyprawa wpywa na cholesterol cisnienie i cukier. Jak dziaa sumak

To ciekawa przyprawa jedna z podstawowych przypraw w kuchni arabskiej uzywana tez w...

September 18, 2024 | food

- krzewu z rodziny nanerczowatych występującego w krajach obszaru śródziemnomorskiego oraz w Azji Południowo-Zachodniej. Dojrzałe owoce, o brązowoczerwonym kolorze, są zbierane, suszone, a następnie rozdrabniane na proszek. W takiej postaci stanowią Może przypominać Osoby, które stosują go w kuchni na co dzień, twierdzą, że wydobywa i podkreśla smaki innych składników potrawy. Ale sumak to nie tylko kuchnia - od dawna wykorzystywany jest w ziołolecznictwie. Badania sugerują, że owoce sumaka garbarskiego zawierają wiele korzystnych składników odżywczych. Należą do nich m.in. błonnik, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Ma zawierać również , w tym garbniki, antocyjany i flawonoidy. Eksperci wskazują, że to jeden z głównych powodów jego szerokiego potencjału terapeutycznego. Sumak jest bogaty w wiele związków antyoksydacyjnych. Mają one Odgrywają ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, w tym chorób układu krążenia, chorób stawów, nowotworów czy cukrzycy. W badaniach wykazano, że niektóre związki obecne w sumaku działają hamująco na wzrost komórek nowotworowych. Istnieją również dowody na to, że przeciwutleniacze obecne w sumaku mogą odgrywać rolę w zmniejszaniu stanu zapalnego. Z badań wynika, że Co więcej, może poprawić wrażliwość na insulinę, co może być korzystne w leczeniu osób chorych na cukrzycę. Zauważa się, że Do tego , co zalicza go do produktów wykazujących korzyści w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Odnotowuje się też jego Ekstrakt z sumaka wpływa na enzym lipazy - zmniejsza wchłanianie tłuszczu, przez co stanowi doskonałą strategię zapobiegania i leczenia otyłości. Z tych właściwości chętnie korzystano już wieki temu. Badacze wskazują, że wprowadzenie suplementu diety z sumaka może m.in. zapobiegać chorobom wywołanym przez H. pylori. , jednak potrzeba kolejnych badań, by potwierdzić to działanie. Dla większości osób sumak jest bezpieczny. Powinny go jednak unikać osoby z alergią na rośliny z gatunku nanerczowatych. Nadaje potrawom charakterystycznego smaku i aromatu, a także koloru. Ma intensywny kolor, czerwonobrunatny, do tego cytrusowy zapach i wyraźny, lekko cytrynowy, kwaśno-cierpki, a zarazem słony smak. Jest szczególnie popularny w kuchni Bliskiego Wschodu, a także w kuchni śródziemnomorskiej. Nadaje się do dań z baraniny, wieprzowiny, jagnięciny, a także drobiu czy ryb i owoców morza. Dodaje im świeżości i lekkości. Warto go dodawać do sosów i dipów, a także ryżu lub kuskusu. , np. w lemoniadzie. Przygotowuje się z nich również herbaty. Nietypowe połączenie kwasowości i słonego smaku w przyprawie pozwala na Sumak bywa też częścią mieszanek przyprawowych. Jest jednym z głównych składników mieszanki przyprawowej . Sumak spotykany jest również w suplementach. Tego typu produkty są popularne w Ameryce Północnej.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS