Home/food/Czy cukrzycy i osoby na diecie moga jesc dynie Kto nie moze jesc dyni

food

Czy cukrzycy i osoby na diecie moga jesc dynie Kto nie moze jesc dyni

Jest niekwestionowana krolowa jesiennego stou. Dynie cenimy nie tylko za piekny wyglad...

September 19, 2024 | food

To piękne i okazałe warzywo (uściślając - w botanice określana jest jako owoc) kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych. Do tego jest niskokaloryczna i dostarcza organizmowi sporo błonnika, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. W liczbach wygląda to następująco. Dynia zawiera naturalne cukry, ale w umiarkowanych ilościach. Z pozoru wydaje się dobrym wyborem dla diabetyków, ale niestety nie jest to takie proste. Dlaczego? Ponieważ (dynia piżmowa) i hokkaido (ok. 50 IG). Indeks glikemiczny to skala od 0 do 100, która wskazuje, w jakim stopniu dany pokarm może powodować wzrost poziomu cukru we krwi. Wyższe liczby oznaczają, że żywność powoduje większy wzrost poziomu cukru we krwi. Z drugiej strony mamy który wskazuje liczbę węglowodanów w porcji jedzenia i stopień, w jakim ta porcja jedzenia podnosi poziom cukru we krwi. GL mniejszy niż 10 wskazuje, że żywność ma niewielki wpływ na poziom cukru we krwi. A Jaki wniosek płynie z tego dość skomplikowanego porównania? Oznacza to, że Jednak zjedzenie dużej ilości może drastycznie zwiększyć poziom cukru we krwi. Cukrzycy i osoby z insulinoopornością muszą zwracać uwagę na to co i w jakich ilościach jedzą. Dynia nie jest tutaj wyjątkiem. Jej związek z cukrzycą jest tematem wielu badań. Te, których wyniki przytoczę, były wykonywane na myszach, ale badacze wyciągnęli z nich ciekawe wnioski. Na przykład u karmionych dynią myszy chorych na cukrzycę zaobserwowano naturalne zwiększenie produkcji insuliny. To samo badanie wykazało, że dzięki zawartości dwóch substancji: trygoneliny i kwasu nikotynowego. Inna grupa badaczy podawała myszom chorym na cukrzycę typu II dwa związki: polisacharydy z dyni i puerarynę wyizolowaną z rośliny Pueraria lobata. Jak się okazało, połączenie to poprawiało gospodarkę poziomem cukru we krwi i wrażliwość na insulinę u gryzoni laboratoryjnych. Jednak pamiętajmy, że nie były to badania na ludziach. Diabetycy i osoby z isulinoopornością mogą jeść dynię jesienią, ale w ograniczonych ilościach. Najlepszym wyborem będzie dynia piżmowa i hokkaido, ponieważ mają niższy indeks glikemiczny niż dynia zwyczajna. Dane, które zostały przytoczone powyżej dotyczą surowej lub przetworzonej dyni, ale bez dodatków. Jeśli lubisz smak dyni zrób z niej dodatek do sałatek, ugotuj zupę lub puree. To ostatnie może być kolorowym, jesiennym dodatkiem do nocnej owsianki lub puddingu chia. W ten sposób będziesz mógł bezpiecznie rozkoszować się ulubionym jesiennym smakiem. Skorzystasz również w pełni z korzyści zdrowotnych jakie oferuje dynia. Zrozumienie, w jaki sposób niektóre produkty spożywcze, takie jak dynia, wpływają na poziom cukru we krwi, jest szczególnie ważne w przypadku cukrzycy. . To zdrowe warzywo, które zawiera wiele cennych składników odżywczych przy niskiej kaloryczności. Jak wykazują badania zawiera związki, które mogą wspierać gospodarkę poziomem cukru we krwi. Pod warunkiem, że spożywasz ją z umiarem i w towarzystwie zdrowych dodatków. źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6429091 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19420712/

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS