Home/food/Jedza je codziennie i robia z nich ocet. Obniza cholesterol pomaga w utracie kilogramow

food

Jedza je codziennie i robia z nich ocet. Obniza cholesterol pomaga w utracie kilogramow

Sa bogate w zwiazki przeciwutleniajace stanowia jedno z najlepszych zrode potasu. W...

August 21, 2024 | food

Daktyle to owoce palm daktylowych. Istnieje wiele odmian daktyli i każda z nich różni się nieco kształtem, wielkością, mięsistością, kolorem, terminem zbiorów czy (nieznacznie) zawartością składników odżywczych, ale najczęściej te daktyle, z którymi mamy do czynienia, mają podłużny kształt, długość do 7 cm i pomarańczowo-brązową skórkę. Cechują się też słodkim smakiem i mięsisto-mazistą konsystencją. Uwaga - zawierają w środku pestkę. Można je jeść świeże lub suszone, dodawać je do dań słodkich, jak i wytrwanych. Daktyle to bardzo wartościowy wybór żywieniowy. Zawierają spore ilości witamin i składników mineralnych w porównaniu do innych popularnych owoców. (w 100 g daktyli znajduje się ponad 600 mg tego pierwiastka). Zawierają witaminy z grupy B, magnez, wapń, mangan czy żelazo. , przez co są zalecane osobom aktywnym i uprawiającym intensywny sport. Daktyle świeże mają mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny. Po daktyle warto sięgać z wielu powodów. Po pierwsze - Zawierają mnóstwo karotenoidów, mają wysokie stężenie polifenoli. Przypomnijmy, że przeciwutleniacze to związki neutralizujące wolne rodniki tlenowe. Daktyle, jak wynika z badań, mogą ograniczać wchłanianie cholesterolu z pożywienia (ekstrakt z daktyli hamował utlenianie cholesterolu LDL). , który w organizmie jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśnia sercowego oraz regulację ciśnienia tętniczego krwi. Regularne spożywanie daktyli wiązane jest ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju chorób zwyrodnieniowych mózgu, takich jak choroba Alzheimera, a także z poprawą pamięci i zdolności uczenia się. Owoce palm daktylowych chronią też organizm przed drobnoustrojami. Są dobrym źródłem energii dla sportowców - przed treningiem, jak i po treningu. Osobom aktywnym sprzyja też obecność potasu. Daktyle zawierają także składniki dobre dla kości i skóry. Najczęściej nasz wybór pada na suszone daktyle. Traktujemy je jako przekąskę lub zamiennik białego cukru w przepisach. Stanowią czasem dodatek do owsianki, smoothie czy dań wytrawnych z mięsa, ryb i warzyw. , wytwarzanego z miąższu i pestek daktyli. To produkt powszechnie używany w krajach Bliskiego Wschodu. W smaku przypomina mieszankę octu balsamicznego i octu słodowego. Wykorzystywany jest ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne właściwości. Jakie? Ocet z daktyli zyskuje coraz większą popularność w wielu innych miejscach na świecie. Odpowiada za to nie tylko jego wyjątkowy smak. Jak się podkreśla, daktyle są źródłem wielu ważnych dla organizmu składników. Znaleźć je można też w occie, dzięki czemu jest on Ocet daktylowy Badania potwierdzają jego wysoką aktywność przeciwutleniającą (podkreśla się przede wszystkim wysoką zawartość związków fenolowych). Ocet daktylowy wydaje się mieć korzystny wpływ na parametry profilu lipidowego i wskaźniki stanu zapalnego u osób z łagodną hipercholesterolemią - wskazują naukowcy. Korzyści zdrowotne były związane głównie ze stężeniem kwasu octowego, błonnika pokarmowego i związków fenolowych. Zawarte w nim enzymy i kwasy pomagają w rozkładaniu pokarmów, co sprzyja lepszemu trawieniu. Regularnie spożywany (zawartość m.in. przeciwutleniaczy wzmacnia naturalne mechanizmy ochronne organizmu). W Iranie sięga się po niego ze względu na Można po niego sięgać również w stanach wyczerpania i anemii. Jest uważany za dobry dla skóry. Rozcieńczony z wodą może służyć jako tonik. Jak w kuchni można wykorzystać ocet z daktyli? Produkt ten sprawdzi się jako element dressingów do sałatek. Nadaje się do mięsa, może stanowić ciekawy dodatek do owoców morza czy grillowanych warzyw. Niektórzy skrapiają nim orzechy lub inne bakalie. Tak jak niektóre inne octy owocowe bywa używany w deserach, w tym w ciastach i lodach. Taki napój pije się rano i wieczorem. Można go dosładzać miodem.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS