Home/food/Jedz gdy zalezy ci na odpornosci zdrowiu serca i sylwetce. Zadbasz tez o wzrok

food

Jedz gdy zalezy ci na odpornosci zdrowiu serca i sylwetce. Zadbasz tez o wzrok

Smakuje podobnie do biaej kapusty zatem z powodzeniem moze stanowic jej zamiennik....

September 16, 2024 | food

, charakteryzuje się czerwono-fioletową barwą. Warzywo było znane już w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie było chętnie spożywane ze względu na wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Ta odmiana kapusty ma niewiele kalorii. Stanowi zatem Powodów, by sięgać po czerwoną kapustę, jest jednak zdecydowanie więcej. Spożywając ją, dostarczamy sobie także sporej dawki witamin i minerałów. Będą to: Bogactwo witaminowe czerwonej kapusty jest naprawdę ogromne. Co więcej, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Antocyjany w warzywie usuwają szkodliwe wolne rodniki z organizmu. Dzięki nim proces starzenia spowalnia, zmniejsza się też ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i chorób nowotworowych. Dzięki zawartości fitoskładników, witaminy C (zawiera jej więcej niż kapusta biała, charakteryzuje się też większą zawartością witamin z grupy B), siarki oraz krzemu Witamina C pobudza aktywność białych krwinek, które są niezbędne w walce z drobnoustrojami. Spożywanie Antocyjany i błonnik pomogą obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL oraz zmniejszyć ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki tym składnikom czerwona kapusta Składnik ten m.in. drażni ściany jelita i pobudza ruch perystaltyczny, co przyspiesza wydalanie mas kałowych i zapobiega zaparciom, a także wielu innym chorobom jelit. Dodatkowo Spożywanie warzywa może nawet poprawić jakość widzenia. Co ważne, witamina A pozytywnie wpływa również na stan skóry, włosów oraz paznokci. To bardzo niski wynik, dlatego jedzenie jej przez diabetyków jest bezpieczne. Dodatkowo korzystna jest niewielka ilość kalorii i węglowodanów. Oba warzywa wykazują podobne właściwości, m.in. przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne. Zawierają także liczne witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak to czerwona kapusta przoduje w tym zestawieniu. Charakteryzuje się , m.in. witaminy C czy witaminy A. Zawiera

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS