Home/food/Uwielbiany przez Wochow ceniony przez Grekow. Swietnie smakuje wspomaga jelita

food

Uwielbiany przez Wochow ceniony przez Grekow. Swietnie smakuje wspomaga jelita

To produkt po ktory siegaja i Wosi i Grecy. Wytwarzany jest z fig ktore znane sa...

September 14, 2024 | food

, zwanego również drzewem figowym, rośliny znanej i cenionej od tysiącleci. Kształtem przypominają niewielkie gruszki, które w fazie dojrzewania przybierają kolor od zielonego aż po ciemnofioletowy. Miąższ ma z kolei kolor od złotawego po czerwony. Charakterystyczne dla niego są drobniutkie pestki, które można gryźć i połykać. Największymi producentami fig na świecie są Turcja, Grecja, Maroko i Stany Zjednoczone. W Polsce przez cały rok dostępne są figi suszone. 100 g suszonych owoców dostarcza ok. 13 g błonnika. Jednak to owoce, które mają dużo kalorii (zarówno świeże, jak i suszone zawierają głównie cukry). Oczywiście więcej kalorii mają figi suszone - 100 g to ponad 300 kcal. Figi, szczególnie suszone, są dobrym źródłem składników mineralnych i błonnika, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. , które neutralizują wolne rodniki, przyspieszające starzenie się i powodujące groźne choroby. Poza tym U osób spożywających figi naukowcy zaobserwowali obniżenie wartości ciśnienia skurczowego, a także rozkurczowego. Do jego przygotowania wykorzystuje się świeże, dojrzałe owoce. Są one naprzemiennie gotowane w małej ilości wody, a następnie chłodzone, co zajmuje kilka dni. Otrzymany syrop filtruje się przez gazę, m.in. w celu usunięcia pestek. To tradycyjna metoda, obecnie proces ten został zautomatyzowany. W obu przypadkach otrzymywany Warto sprawdzać etykietę przed zakupem syropu figowego. Na rynku można znaleźć bowiem syropy o smaku figowym mające w składzie m.in. naturalny aromat figowy i cukier, które nie niosą za sobą istotnych właściwości zdrowotnych. Syropowi z fig przypisuje się pewne zdrowotne właściwości. Zarówno owoce świeże, suszone, jak i syrop figowy są źródłem antyoksydantów. W badaniach zaobserwowano, że reguluje częstotliwość wypróżnień i przynosi ulgę w bólu brzucha. Uznaje się jednak, że , ze względu na mniejszą zawartość błonnika. Tak samo suszone figi zawierają więcej innych cennych składników dla organizmu. W syropie figowym nie znajdziemy też prebiotyków, które z kolei są obecne w świeżych owocach. Syrop figowy stanowi alternatywę dla białego cukru? Czy jest zdrowszy? Przy czym wciąż należy stosować go z umiarem. Niektórzy polewają nim naleśniki. (dobrze będzie komponował się z kozim serem). , nada też ciekawego aromatu herbacie czy kawie.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS