Home/food/Owoc trzy razy "naj". Niektorych odpycha inni jedza dla serca i odpornosci

food

Owoc trzy razy "naj". Niektorych odpycha inni jedza dla serca i odpornosci

Uwazany jest za najniebezpieczniejszy owoc swiata. Jest tez najdrozszym owocem i owocem...

August 22, 2024 | food

Występuje w kilku odmianach uprawnych. Na rynku dominują przede wszystkim okazy z Malezji, Tajlandii, Indonezji i Filipin. To owoce o owalnym kształcie, długości do 40 cm i wadze do 4 kg, pokryte grubą, zieloną lub żółtawo-brązową skórką z kolcami (nazwa "durian" wywodzi się od malajskiego słowa "duri", które oznacza "kolec"). Pod skórką znajduje się jadalny, jasny, kremowy miąższ. Jadalne są również pestki, jednak wymagają one obróbki cieplnej. Za sprawą tych cech (ze względu na zapach). Dlaczego jest uważany za najniebezpieczniejszy owoc na świecie? Otóż rośnie na wysokich drzewach mających nawet po 40 m. Co do ceny. Istnieje wiele odmian duriana. Tą najbardziej pożądaną jest uprawiana w prowincji Nonthaburi w Tajlandii. Ale uspokajamy - nie wszystkie owoce osiągają tak zawrotne ceny. W wielu miejscach w Azji, na lokalnych targach, owoc można dostać za kilka dolarów. Większości konsumentów Do duriana przylgnęło przecież określenie W jednym badaniu wyodrębniono ponad 40 substancji aktywnych, które są odpowiedzialne za to, jak pachnie (to wina m.in. organicznych związków siarki). Wąchając ten owoc, można wyczuć choćby Dla niektórych durian stanowi pod tym względem połączenie zepsutego mięsa z serem pleśniowym. Przewodnicy w krajach azjatyckich mawiają: "Pachnie szatańsko, smakuje niebiańsko". Smak duriana jest opisywany jako połączenie smaku orzechów i sera. W tych częściach Azji, w których durian jest szczególnie popularny, można spotkać się z zakazami, które dotyczą wnoszenia owocu np. do metra. Choć wiele osób nie może się przekonać do duriana, cieszy się on raczej złą sławą, jest to owoc, który charakteryzuje się obecnością wielu składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy. Ich zawartość zależy jednak od kilku czynników - odmiany, warunków uprawy i pory zbiorów. Spośród flawonoidów najwięcej jest w durianie rutyny i kwercetyny. Jest źródłem wielu witamin i minerałów, w tym Porównując go z innymi owocami tropikalnymi, trzeba przyznać, że jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców. W 100 g owocu znajdziemy ok. 150 kcal. Posiada niski indeks glikemiczny. , m.in. dzięki dużej zawartości witaminy C i związków fenolowych. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i redukuje wolne rodniki. Zwiększenie zawartości przeciwutleniaczy w diecie wpływa na zmniejszenie ryzyka wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, chorób serca, nowotworów czy zapalenia stawów. (stosowanie diety bogatej w potas jest związane m.in. z obniżeniem ciśnienia tętniczego, zmniejszeniem ryzyka udaru), witaminy B6 oraz wspomnianych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C. Naukowcy zaobserwowali, że , ale konieczne są kolejne badania. Ważnym składnikiem jest też kwas oleinowy. Dieta bogata w kwas oleinowy sprzyja profilaktyce miażdżycy oraz chorób serca. Duża w tym rola witaminy C, a także miedzi. To jeden z najważniejszych aminokwasów. Jest prekursorem neurotransmiterów, takich jak serotonina i melatonina. Odpowiada on m.in. za utrzymanie dobrego nastroju i odporność na stres, a także wpływa na regulację cyklu dobowego. Jedząc go, dostarczysz też sobie tak potrzebnej energii. Błonnik m.in. reguluje pracę jelit, pomaga w redukcji zaparć, wzdęć, ułatwia wypróżnianie i utrzymywanie prawidłowej masy ciała, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, chroni przed rozwojem wielu chorób. Gdy spożywany jest regularnie, Takie połączenie może wywołać nudności, wymioty, zaczerwienienie twarzy, senność, ale też kołatania serca, a nawet zatrzymanie krążenia. Jak wskazują badacze, zawarte w owocu związki siarki blokują oksydazę aldehydową, która odpowiada za metabolizm etanolu w wątrobie. W sytuacji wystąpienia niepokojących objawów, np. pokrzywki, chrypki czy wymiotów, należy skonsultować się z lekarzem. Durian charakteryzuje się specyficznymi walorami smakowo-zapachowymi, ale stanowi źródło cennych składników odżywczych i jego spożywanie może przynieść organizmowi wiele korzyści, dlatego, jeśli zastanawiasz się, czy warto po niego sięgać, odpowiadamy, że jak najbardziej. Nie znajdziemy go na pierwszym lepszym targu czy w supermarkecie, jest dostępny w sprzedaży internetowej. Najprędzej okazja do jego konsumpcji zdarzy się podczas pobytu w krajach Azji. Bywa też smażony i gotowany. Przygotowuje się z niego koktajle, pasty czy lody. Jest wykorzystywany w daniach na słodko, jak i tych wytrawnych, np. curry. W niektórych miejscach dużą popularnością cieszą się przekąski w postaci durianowych chipsów oraz cukierków. Niekiedy sięga się też po Jak wspominaliśmy, przed spożyciem jednak muszą być poddane obróbce termicznej (nie należy ich spożywać na surowo ze względu na zawartość cyklopropanu, który wykazuje toksyczne działanie). Pestki duriana mogą być smażone, prażone lub gotowane.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS