food
Konkurent octu balsamicznego. Obniza cholesterol pomaga w utracie kilogramow
Sa bogate w zwiazki przeciwutleniajace stanowia jedno z najlepszych zrode potasu. W...
Daktyle to owoce palm daktylowych. Istnieje wiele odmian daktyli i każda z nich różni się nieco kształtem, wielkością, mięsistością, kolorem, terminem zbiorów czy (nieznacznie) zawartością składników odżywczych, ale najczęściej te daktyle, z którymi mamy do czynienia, mają podłużny kształt, długość do 7 cm i pomarańczowo-brązową skórkę. Cechują się też słodkim smakiem i mięsisto-mazistą konsystencją. Uwaga - zawierają w środku pestkę. Można je jeść świeże lub suszone, dodawać je do dań słodkich, jak i wytrwanych. Daktyle to bardzo wartościowy wybór żywieniowy. Zawierają spore ilości witamin i składników mineralnych w porównaniu do innych popularnych owoców. (w 100 g daktyli znajduje się ponad 600 mg tego pierwiastka). Zawierają witaminy z grupy B, magnez, wapń, mangan czy żelazo. , przez co są zalecane osobom aktywnym i uprawiającym intensywny sport. Daktyle świeże mają mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny. Po daktyle warto sięgać z wielu powodów. Po pierwsze - Zawierają mnóstwo karotenoidów, mają wysokie stężenie polifenoli. Przypomnijmy, że przeciwutleniacze to związki neutralizujące wolne rodniki tlenowe. Daktyle, jak wynika z badań, mogą ograniczać wchłanianie cholesterolu z pożywienia (ekstrakt z daktyli hamował utlenianie cholesterolu LDL). , który w organizmie jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśnia sercowego oraz regulację ciśnienia tętniczego krwi. Regularne spożywanie daktyli wiązane jest ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju chorób zwyrodnieniowych mózgu, takich jak choroba Alzheimera, a także z poprawą pamięci i zdolności uczenia się. Owoce palm daktylowych chronią też organizm przed drobnoustrojami. Są dobrym źródłem energii dla sportowców - przed treningiem, jak i po treningu. Osobom aktywnym sprzyja też obecność potasu. Daktyle zawierają także składniki dobre dla kości i skóry. Najczęściej nasz wybór pada na suszone daktyle. Traktujemy je jako przekąskę lub zamiennik białego cukru w przepisach. Stanowią czasem dodatek do owsianki, smoothie czy dań wytrawnych z mięsa, ryb i warzyw. , wytwarzanego z miąższu i pestek daktyli. To produkt powszechnie używany w krajach Bliskiego Wschodu. W smaku przypomina mieszankę octu balsamicznego i octu słodowego. Wykorzystywany jest ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne właściwości. Jakie? Ocet z daktyli zyskuje coraz większą popularność w wielu innych miejscach na świecie. Odpowiada za to nie tylko jego wyjątkowy smak. Jak się podkreśla, daktyle są źródłem wielu ważnych dla organizmu składników. Znaleźć je można też w occie, dzięki czemu jest on Ocet daktylowy Badania potwierdzają jego wysoką aktywność przeciwutleniającą (podkreśla się przede wszystkim wysoką zawartość związków fenolowych). Ocet daktylowy wydaje się mieć korzystny wpływ na parametry profilu lipidowego i wskaźniki stanu zapalnego u osób z łagodną hipercholesterolemią - wskazują naukowcy. Korzyści zdrowotne były związane głównie ze stężeniem kwasu octowego, błonnika pokarmowego i związków fenolowych. Zawarte w nim enzymy i kwasy pomagają w rozkładaniu pokarmów, co sprzyja lepszemu trawieniu. Regularnie spożywany (zawartość m.in. przeciwutleniaczy wzmacnia naturalne mechanizmy ochronne organizmu). W Iranie sięga się po niego ze względu na Można po niego sięgać również w stanach wyczerpania i anemii. Jest uważany za dobry dla skóry. Rozcieńczony z wodą może służyć jako tonik. Jak w kuchni można wykorzystać ocet z daktyli? Produkt ten sprawdzi się jako element dressingów do sałatek. Nadaje się do mięsa, może stanowić ciekawy dodatek do owoców morza czy grillowanych warzyw. Niektórzy skrapiają nim orzechy lub inne bakalie. Tak jak niektóre inne octy owocowe bywa używany w deserach, w tym w ciastach i lodach. Taki napój pije się rano i wieczorem. Można go dosładzać miodem.
PREV NEWSLepsza od maslanki i kefiru. Odzywia organizm wspiera prace mozgu obniza cisnienie
NEXT NEWSJedza je codziennie i robia z nich ocet. Obniza cholesterol pomaga w utracie kilogramow
Zbijaja cholesterol reguluja cisnienie sa dobre dla kosci. Stosuj tez olej
Korzystamy z nich przygotowujac zdrowe desery. Nie zaujemy ich do jogurtow owsianek...
"Krol przypraw" jest dobry dla serca i trzustki. Stosowany codziennie pomoze schudnac
Pochodzi z Indii i nie bez przyczyny nazywany jest krolem przypraw. Wzbogaca smak i...
Zbije cholesterol i cukier poprawi sen. Jak jeszcze dziaa herbata jasminowa
Herbata jasminowa dostepna jest nie tylko w dobrych sklepach zielarskich ale coraz...
Smarowido pene witaminy E biaka i mineraow. To hit na sklepowych pokach
Na pokach ze zdrowa zywnoscia wciaz pojawiaja sie nowe produkty. Jednym z ostatnich...
Grecy Japonczycy i mieszkancy Grenlandii zawdzieczaja im zdrowie. U Polakow niedobor
Wiemy coraz wiecej o tym jakie substancje odzywcze powinnismy suplementowac jakich...
Cukier w normie bez wyrzeczen Oto 10 sposobow autorki kultowej "Glukozowej rewolucji"
Ciage zmeczenie problemy z koncentracja zaburzenia snu osabiona odpornosc wieczna...