Blogs
Home/science/Wylej mleko owsiane wyrzuc soki. "Glukozowa bogini" twierdzi nie sa dla nas dobre

science

Wylej mleko owsiane wyrzuc soki. "Glukozowa bogini" twierdzi nie sa dla nas dobre

Problemy z aknieniem migreny problemy ze skora a takze choroby ukadu krazenia wszystko to moze miec zwiazek z poziomem cukru we krwi tumaczy biochemiczka Jessie Inchauspe. Badaczka znalaza kilka prostych sztuczek aby utrzymac go na niskim poziomie i poprawic w ten sposob jakosc zycia. Spoiler soki owocowe powinny pojsc w odstawke. Mleko owsiane tez. Nalezy za to zaprzyjaznic sie... z octem.

January 21, 2025 | science

Kiedy francuska biochemiczka Jessie Inchauspé pracowała po studiach w start-upie z Doliny Krzemowej, zajmującym się technologiami związanymi ze zdrowiem, z ciekawości przymocowała sobie do ciała glukometr. Przez skórę na ramieniu wprowadzono jej maleńką igłę przytwierdzoną do czujnika, który przekazywał informacje o poziomie glukozy w czasie rzeczywistym. Dało jej to szczegółową wiedzę na temat wpływu żywności na poziom cukru we krwi . Inchauspé — znana na świecie jako " Glukozowa bogini " (z ang. "Glucose Goddess", od nazwy jej bestsellerowej książki "Glukozowa rewolucja") — mówi, że nasze ciała ciągle komunikują się z nami, tylko trzeba ich w odpowiedni sposób słuchać. To, jak się czujemy, gdy obudzimy się rano, może być konsekwencją naszego sposobu odżywiania . Mogą być z tym związane także przewlekłe choroby układu sercowo-naczyniowego, a nawet zapalenia stawów. Tezy, że to, co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie, nie da się zakwestionować, ale krytycy Inchauspé twierdzą, że z dostępnych badań wybiera sobie te, które pasują do jej przekonań, zaś wiele wniosków opiera jedynie na własnych doświadczeniach i obserwacji reakcji swojego ciała - przyp. red. Cornelia Karin Hendrich, "Die Welt" : Twierdzi pani, że ma rozwiązanie na wiele problemów, takich jak migreny, pryszcze, zmęczenie czy gorszy nastrój. Na czym ono polega? Jessie Inchauspé : Moja koncepcja opiera się na fakcie, że każdego dnia większość ludzi doświadcza poważnych skoków glukozy, nawet o tym nie wiedząc. Większość spożywanych przez nas pokarmów powoduje gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi, a następnie jego ponowne spadki. Te wzloty i spadki są związane z wieloma objawami i chorobami — od trądziku, przez zmarszczki i cukrzycę, po bezpłodność . Co dokładnie dzieje się, gdy mamy skok glukozy? Skoki glukozy uszkadzają nasze komórki . Każdy skok glukozy "stresuje" je, co prowadzi do stanu zapalnego w organizmie. Z czasem komórki przestają wydajnie produkować energię . Ponadto każdy skok glukozy przyspiesza proces starzenia się . Wolne rodniki i procesy zapalne mogą prowadzić do reumatoidalnego zapalenia stawów i choroby zwyrodnieniowej stawów. I wreszcie, z każdym skokiem glukozy wyzwalamy uwalnianie insuliny w naszym organizmie. Jakie ma to konsekwencje? Zbyt duża ilość insuliny z czasem prowadzi do takich schorzeń jak cukrzyca typu 2, problemy z płodnością i wiele innych. Objawy skoków glukozy są indywidualne, niektórzy ludzie czują się roztrzęsieni, mają lekkie zawroty głowy, nie czują się zbyt dobrze. Inni mogą doświadczać migren. U niektórych osób, takich jak ja, skoki glukozy mogą wywoływać problemy psychiczne . Myślę, że wszystkie te objawy są próbą poinformowania nas przez organizm, że ma miejsce skok glukozy – oraz że nie jest to dla nas dobre . Senność czy gorsze samopoczucie — to rozumiem. Ale jakie problemy psychiczne lub psychologiczne wynikają ze skoków glukozy? To dość nowe odkrycia. Im więcej skoków glukozy powoduje dieta, tym częściej pojawiają się depresja lub zaburzenia lękowe . Zainteresowałam się tym, ponieważ zauważyłam, że skoki glukozy zbiegły się w czasie z moimi problemami ze zdrowiem psychicznym. Kiedy zaczęłam regularnie mierzyć poziom cukru we krwi, było to dla mnie duże odkrycie. Pomyślałam: wow, skoki poziomu cukru we krwi występują w tym samym czasie, w którym gorzej się czuję. Zauważyłam, że moje zdrowie psychiczne poprawia się, gdy unikam tych skoków . Co jeszcze dzieje się w ciele człowieka, u którego często dochodzi do skoków glukozy? Najbardziej zauważalną rzeczą jest uczucie zmęczenia. Nie masz zbyt wiele energii do działania w ciągu dnia . Co dwie godziny odczuwasz też głód. Trzecim częstym objawem jest apetyt na słodycze. W dłuższej perspektywie skoki poziomu glukozy prowadzą do problemów skórnych, tj. trądzik, łuszczyca i egzema, a także do bezsenności i przyrostu masy ciała. Z czasem wysoki poziom cukru we krwi zwiększa ryzyko chorób serca i Alzheimera . "Warzywa to potężne narzędzie" Mówi pani, że na to wszystko jest proste rozwiązanie: trzeba zwracać uwagę na kolejność jedzenia. Wiemy z badań, że możemy zmniejszyć skoki glukozy nawet o 75 proc., jeśli jemy pokarmy w określonej kolejności. Mianowicie najpierw należy jeść warzywa, następnie białka i tłuszcze, a na końcu skrobię i cukry . Jeśli masz przed sobą klasyczne danie składające się z ziemniaków, mięsa i mieszanych warzyw, zacznij od warzyw, następnie zjedz mięso i skończ na ziemniakach . Zobaczysz, że twoje ciało będzie lżejsze, będziesz mieć więcej energii i mniej zachcianek w ciągu dnia. Na Instagramie można przeczytać, że ludzie tracą na wadze, gdy jedzą właśnie w tej kolejności. Jedna z użytkowniczek stwierdziła nawet, że schudła sześć kilogramów w ciągu czterech miesięcy. Chcę jednak zauważyć, że unikanie skoków glukozy to nie jest dieta, a działanie prozdrowotne. Kiedy jednak to robimy, zmniejszamy apetyt , a w efekcie czujemy się lepiej i mamy więcej energii, co przy okazji prowadzi do utraty wagi . Powiedziałbym, że około trzech czwartych moich znajomych zauważyło, że stracili dzięki temu na wadze. No dobrze, ale czy to oznacza, że każdy posiłek powinien zaczynać się od warzyw, na przykład od sałatki? Tak, każdy posiłek powinien zaczynać się od warzyw. Mogą to być dowolne warzywa: sałatka, surowe pomidory lub resztki brokułów z poprzedniego wieczoru. To działa, ponieważ warzywa zawierają błonnik. Kiedy jesz warzywa jako pierwsze, błonnik dostaje się do jelit i tworzy tam siatkę ochronną. Ta siatka ochronna pomaga organizmowi nie wchłaniać zbyt dużej ilości glukozy z reszty posiłku. To jest absolutny życiowy trik numer jeden, jak go nazywam. Wiele osób nie zaczyna od warzyw, bo np. boli je brzuch po surowej papryce. Ale warzyw nie trzeba jeść na surowo! Można je wstępnie ugotować i przechowywać w lodówce. Można je też grillować lub gotować na parze. Ja też wolę gotowane warzywa. Czy to znaczy, że jeśli najpierw zjemy warzywa, to zapobiegniemy zachciankom na jedzenie, które często dopadają nas później — po południu lub wieczorem? Tak, warzywa to potężne narzędzie. Jeśli zaczynasz posiłek od warzyw, skok glukozy jest mniejszy, spadek również. Dzięki czemu np. mamy mniejszą ochotę na słodycze. "Mleko owsiane nie jest dobre dla organizmu" A jak wygląda dobre śniadanie? Najprostszą rzeczą do zapamiętania jest: nic słodkiego na śniadanie . Zamiast tostów z dżemem można zjeść tosty z serem, rybą lub jajkiem. Jeśli jesteś bardziej głodny, jajka są świetne. Kiełbaski są dobre, podobnie jak wszystko, co jest pełne białka, obfite i pomaga mieć stałą energię przez resztę dnia . Jeśli nie chcesz w ogóle rezygnować z tostów z dżemem, zjedz wcześniej tosta z serem lub kiełbasą. To, czego naprawdę powinieneś unikać, to jedzenie czegoś słodkiego na pusty żołądek. Wiele osób pije teraz kawę z mlekiem owsianym. Ale pani zdaje się nie ma dobrego zdania o mleku owsianym... Mleko owsiane wytwarzane jest z ziaren owsa, a owies to zboże. Płatki owsiane zawierają dużo glukozy. W porównaniu do innych produktów mlecznych, tj. mleko krowie, mleko owsiane powoduje u większości ludzi duży skok glukozy. Nie jest zatem dobre dla organizmu . Lepiej jest pić mleko krowie lub nawet mleko migdałowe. Nie należy pić mleka owsianego na pusty żołądek, zwłaszcza rano. (...) Co można jeść wieczorem? Na kolację, kiedy masz trochę więcej czasu na gotowanie, zacznij od przystawki warzywnej. Wybierz swoje ulubione warzywa i przygotuj ich dużą porcję z wyprzedzeniem , najlepiej w weekend. Ja piekę duże ilości warzyw w niedzielę i trzymam je w lodówce. Każdego wieczoru przed kolacją jem kilka kęsów brokułów z sosem tahini lub parmezanem jako przystawkę. A potem możesz jeść, co chcesz. Wspaniałą rzeczą w tej koncepcji jest to, że nie musisz trzymać się konkretnego planu posiłków. Możesz naprawdę jeść, co chcesz , o ile pamiętasz, aby najpierw jeść warzywa, a nie tylko węglowodany. Genetyk z Cambridge o tyciu, dietach i kaloriach: ludzie podchodzą do żywienia w niemal religijny sposób Twój nowy przyjaciel: ocet Kiedy wieczorem oglądam telewizję, często nadal jestem głodna. Co pani poleciłaby w takiej sytuacji? Coś, co nie jest słodkie. Cokolwiek, co lubisz. Kiedy żołądek jest pusty, o wiele lepiej jest zjeść jakieś białko, warzywa, a nawet pajdę chleba z serem. Ma pani więcej sztuczek także na sytuacje, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego? Tak, bardzo skuteczną sztuczką jest wypicie wtedy octu . Wystarczy wlać łyżkę octu jabłkowego do dużej szklanki wody i wypić przed jedzeniem. Ocet zmniejsza skok glukozy wywołany przez słodkie jedzenie o około 30 procent . Druga sztuczka: jeśli chcesz zjeść ciasto czekoladowe, dodaj do niego białko, tłuszcz lub błonnik , na przykład jedząc je z jogurtem. Trzecią sztuczką jest ćwiczenie przez 10 minut po zjedzeniu czegoś słodkiego. Możesz zrobić kilka przysiadów przed telewizorem, podnieść ciężary lub potańczyć. Najważniejsze jest aktywowanie mięśni, aby mogły wchłonąć glukozę, która dostała się do krwi. Próbowałam, ale woda z octem nie smakuje zbyt dobrze. Zacznij od kilku kropli w dużej szklance wody. Poczujesz się lepiej. Ocet jest również dobry na trawienie, obniża skoki glukozy i pomaga organizmowi spalać więcej tłuszczu. Kolejny problem: czasami czujesz, że odrobina cukru sprawia, że lepiej myślisz lub koncentrujesz się. To dlatego, że cukier uwalnia dopaminę w mózgu , co z kolei sprawia, że czujemy się dobrze i jesteśmy bardziej czujni. Całkowicie to rozumiem. Kiedy pracuję przez wiele godzin, też chcę zjeść czekoladę, ponieważ sprawia mi to przyjemność i poprawia samopoczucie. Ale wiemy też, że na dłuższą metę pogarszamy w ten sposób zdolność naszego organizmu do wytwarzania energii . Dlaczego tak się dzieje? To rodzaj błędnego koła, ponieważ im bardziej trenujemy nasze ciała, aby polegały na cukrze w celu uzyskania energii, tym mniej zdolne są one do jej wytwarzania. Jeśli potrzebujesz małego zastrzyku energii dla mózgu, zjedz coś słodkiego, ale najlepiej wybierz coś innego — może migdały lub orzechy, może jajko. Żerowanie na dopaminie Dopamina jest jak narkotyk, do którego się przyzwyczailiśmy? Mamy w organizmie system, który nagradza nas, gdy jemy słodkie pokarmy. Ponieważ w przeszłości, w czasach prehistorycznych, słodkie jedzenie było dla naszego ciała jak komunikat: "jestem bezpieczny". Teraz, za każdym razem, gdy jemy coś słodkiego, ciało mówi: dobra robota, jedz tego więcej . Problem polega na tym, że przemysł spożywczy wykorzystuje to i produkuje bardzo, bardzo słodkie pokarmy. W przeszłości, jeśli coś było słodkie, był to owoc, który zawiera również dużo błonnika i wody . A dzisiaj? Dziś mamy batoniki czekoladowe, które są odpowiednikiem 10 kawałków owoców w małej porcji, tyle że bez błonnika i bez wody. W ten sposób przemysł spożywczy wykorzystuje mechanizm dopaminy do zarabiania pieniędzy . Jeśli jesteś uzależniony od słodyczy, możesz spróbować zamienić je na owoce. Weź plasterki jabłka z jogurtem i przeprogramuj swoje ciało. Mam pytanie o miód: wiele osób uważa, że jako produkt naturalny jest lepszy od cukru. Nie! Miód zawiera znacznie więcej fruktozy niż zwykły cukier domowy. Fruktoza prowadzi do większych stanów zapalnych i sprawia, że szybciej się starzejemy . Fruktoza występuje w dużych ilościach w coca-coli i soku pomarańczowym, ale cukier ten znajduje się również w suszonych owocach, lemoniadach i słodkich owocach. Fruktoza jest przekształcana w tłuszcz przez organizm szybciej niż glukoza. To prawda. A jednym z najczęstszych tłuszczów wytwarzanych przez fruktozę są trójglicerydy, jedna z głównych przyczyn chorób serca. Co jest lepsze dla poziomu cukru we krwi: jedzenie rozłożone w ciągu dnia czy niejedzenie przez dłuższy czas? Lepiej jest jeść trzy pełne posiłki dziennie niż trzy posiłki plus przekąski od czasu do czasu. Wiemy to na pewno. A jeśli jesteś kimś, kto pomija śniadanie i je tylko dwa posiłki dziennie, to też jest w porządku. Ważne jest, aby pierwszy posiłek w ciągu dnia, niezależnie od tego, co jemy, nie był słodki . A co najlepiej pić — oprócz wody oczywiście? Jeśli jest ciepło, piłabym wodę gazowaną z kilkoma kostkami lodu, może z odrobiną cytryny, a może z odrobiną octu, jeśli lubi się ocet tak jak ja. Ważne jest to, że soki owocowe nie są dobre dla organizmu. Sok owocowy to po prostu wyekstrahowany cukier z owoców. Naprawdę ważne jest, aby myśleć o nich jak o deserze. Przestańmy myśleć, że sok owocowy jest zdrowy . Dietetyczka Sarah Keogh mówi, że przy normalnym poziomie cukru we krwi dobrze radzi sobie ze skokami jego poziomu, w związku z czym musi na to zwracać uwagi. Problemy zdrowotne, które pani opisuje, mogą być spowodowane również brakiem składników odżywczych, takich jak witamina B. Oczywiście glukoza to nie wszystko. Musimy wziąć pod uwagę również takie rzeczy jak niedobory żywieniowe, stres, sen, ćwiczenia i inne aspekty. Ale to, że nie musisz zwracać uwagi na wskazówki żywieniowe, jeśli nie masz cukrzycy, nie jest prawdą. Obecnie wiemy, że u większości osób zdrowych, bez cukrzycy nawet bardzo zwyczajne pokarmy mogą doprowadzić poziom cukru we krwi do bardzo niezdrowego zakresu . Jest to stosunkowo nowe odkrycie. Przez długi czas myśleliśmy, że jeśli nie masz cukrzycy, nie musisz martwić się o poziom cukru we krwi. Ale to nieprawda.

SOURCE : wiadomosci
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS