Blogs
Home/science/Naukowcy bija na alarm. Drastyczny wzrost liczby przypadkow raka jelita grubego u modych. "U dzieci to skok o 500 proc. w 20 lat"

science

Naukowcy bija na alarm. Drastyczny wzrost liczby przypadkow raka jelita grubego u modych. "U dzieci to skok o 500 proc. w 20 lat"

Rak jelita grubego jest zwykle kojarzony z osobami w wieku powyzej 50 lat rzadziej z modymi ludzmi nastolatkami i dziecmi. Najnowsze badanie naukowcow z Uniwersytetu Missouri-Kansas City wykazuje natomiast ze ta choroba coraz czesciej dotyka wasnie modsze osoby. Wskazuja na to informacje z bazy danych amerykanskiego Centrum Kontroli i Prewencji Chorob z okresu od 1999 do 2020 r.

Naukowcy biją na alarm. Drastyczny wzrost liczby przypadków raka jelita grubego u młodych. "U dzieci to skok o 500 proc. w 20 lat"
January 30, 2025 | science

Podział na różne grupy wiekowe Na przykład w Niemczech co roku u około 60 tys. osób diagnozuje się raka jelita grubego. We wczesnych stadiach choroba może objawiać się na przykład zaparciami, krwią w stolcu, biegunką i zmianami w stolcu. Siedem wczesnych objawów raka jelita grubego. Wielu o nich nie słyszało W wielu przypadkach choroba jest diagnozowana dopiero na późnym etapie — na przykład, gdy występuje już nadmierne zmęczenie i osłabienie, utrata masy ciała lub niedrożność jelit . Choroba dotyka jednak nie tylko osoby starsze. Według badania coraz więcej dzieci i młodych ludzi ma zdiagnozowanego raka jelita grubego. Na potrzeby badania naukowcy z Uniwersytetu Missouri-Kansas City uzyskali informacje z bazy danych amerykańskiego Centrum Kontroli i Prewencji Chorób. Aby zrozumieć przebieg przypadków raka jelita grubego, naukowcy przyjrzeli się okresowi od 1999 do 2020 r., koncentrując się na następujących grupach wiekowych: grupa pierwsza — dzieci w wieku od 10 do 14 lat, grupa druga — młodzież w wieku od 15 do 19 lat, grupa trzecia — młodzi dorośli w wieku od 20 do 24 lat, grupa czwarta — młodzi dorośli w wieku od 25 do 29 lat, grupa piąta — dorośli w wieku od 30 do 34 lat, grupa szósta — dorośli w wieku od 35 do 39 lat, grupa siódma — dorośli w wieku od 40 do 44 lat. Naukowcy nie tylko przeanalizowali liczbę osób, u których zdiagnozowano raka jelita grubego w okresie badania trwającym ponad 20 lat, ale także przyjrzeli się bliżej niektórym czynnikom ryzyka i stylowi życia. To niesamowite! Wygrał z rakiem jelita i wrócił na tor mając 63 lata Czynniki ryzyka obejmowały rodzinną historię nieswoistego zapalenia jelit lub raka jelita grubego. Otyłość, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu oraz nawyki żywieniowe również odegrały rolę w analizie. Odsetek zachorowań na raka jelita grubego wzrósł w szczególności u dzieci i nastolatków Niepokojące jest to, że w okresie objętym badaniem zaobserwowano drastyczny wzrost zachorowań na raka jelita grubego u młodszych osób. Wzrost liczby przypadków był szczególnie zauważalny w grupach pierwszej, drugiej oraz trzeciej. Grupa pierwsza: u dzieci w wieku od dziesięciu do 14 lat wskaźnik wzrósł z 0,1 na 100 tys. mieszkańców w 1999 r. do 0,6 na 100 tys. w 2020 r. Odpowiada to wzrostowi o 500 proc. Grupa druga: w 1999 r. w wieku nastoletnim na raka jelita grubego chorowało ok. 0,3 na 100 tys. mieszkańców. Wskaźnik ten dla osób w wieku od 15 do 19 lat wzrósł do 1,3 na 100 tys. w 2020 r. — czyli o 333 proc. Co pomaga obniżyć ryzyko raka? Oto 10 składników diety antynowotworowej Grupa trzecia: w 1999 r. dotkniętych chorobą było 0,7 na 100 tys. mieszkańców w wieku od 20 do 24 lat. W 2020 r. chore były dwie osoby na 100 tys. mieszkańców. Ryzyko wzrosło zatem o 185 proc. Liczby pokazują, że coraz więcej młodych ludzi cierpi na tę chorobę. Odnotowano jednak również znaczny wzrost liczby zachorowań w grupie 5 (od 30 do 34 lat) — o 71 proc. W grupie 6 (od 35 do 39 lat) liczby przypadków wzrosła o 58 proc. Czynniki sprzyjające Analiza wykazała, że istnieje szereg czynników sprzyjających zachorowaniu na raka jelita grubego. Według badania oprócz wspomnianych już czynników ryzyka mowa na przykład o niskim spożyciu błonnika, konsumowaniu przetworzonego mięsa oraz picu napojów słodzonych cukrem. Negatywnie na organizm wpływa ponadto dieta wysokotłuszczowa. Co jeść, by obniżyć ryzyko raka piersi? Sześć grup produktów Brak ruchu i przyjmowanie antybiotyków również mogą sprzyjać chorobie. " Najczęstszymi objawami raka jelita grubego obserwowanymi u pacjentów z wczesnym stadium choroby były zmiany w nawykach jelitowych w postaci zaparć lub biegunki, ból brzucha, krwawienie z odbytu i objawy niedokrwistości z niedoboru żelaza" — wyjaśnił w komunikacie prasowym główny badacz Islam Mohamed, lekarz specjalizujący się w chorobach wewnętrznych na Uniwersytecie Missouri-Kansas City, który przewodniczył badaniom. "Rak jelita grubego nie jest już postrzegany wyłącznie jako choroba starszej populacji" Nawet jeśli wzrost o 500 proc. (od 10 do 14 lat) lub 333 proc. (od 15 do 19 lat) brzmi bardzo przerażająco, Mohamed podkreśla, że liczby te są nadal niskie i wynoszą odpowiednio 0,1 i 1,3 na 100 tys. mieszkańców. W każdym razie są one zbyt niskie, aby zalecać kompleksowe badania kolonoskopowe u młodych. Niemniej jednak nastąpił gwałtowny wzrost liczby zachorowań, którego nie należy ignorować. " Rak jelita grubego nie jest już postrzegany wyłącznie jako choroba starszej populacji " — stwierdził Mohamed w komunikacie prasowym dotyczącym badania. Wyniki badania podkreśliły znaczenie podnoszenia świadomości na temat raka jelita grubego wśród rodziców ich dzieci i powinny być kontynuowane w młodym wieku dorosłym. Jedz trzy razy w tygodniu nie tylko w zimie. Ten polski superfood chroni przed rakiem "Ważne jest, aby społeczeństwo było świadome oznak i objawów raka jelita grubego" — stwierdził naukowiec. Należy zauważyć, że badanie zostało oparte na danych uzyskanych między innymi z ankiety przeprowadzonej wśród pacjentów. Nie ma zatem gwarancji, że informacje są dokładne. Więcej informacji na temat badania zostanie ogłoszonych 20 maja podczas konferencji "Tydzień Chorób Układu Pokarmowego 2024" ("Digestive Disease Week", DDW) w Waszyngtonie.

SOURCE : wiadomosci
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS