Blogs
Home/health/Stan zapalny to reakcja obronna organizmu. Jak z nim walczyc

health

Stan zapalny to reakcja obronna organizmu. Jak z nim walczyc

Infekcje pokarmy urazy leki czy nawet ugryzienie przez owada moga wywoac stan zapalny w organizmie. To reakcja obronna. Mowimy o nim w cyklu Twoje Zdrowie w Faktach RMF FM. Bardzo niebezpieczne jest myslenie ze na stan zapalny wystarczy wziac popularne leki przeciwzapalne lub przeciwbolowe podkresla dr Dawid Szkudapski - specjalista gastroenterologii.

Stan zapalny to reakcja obronna organizmu. Jak z nim walczyć?
January 28, 2025 | health

Stan zapalny jest reakcją obronną na czynniki, które nam zagrażają. Rozwija się także w przebiegu chorób autoimmunologicznych, kiedy organizm traktuje własne komórki i tkanki jako obce i niebezpieczne. Zapalenie może mieć charakter ostry lub przewlekły . Zapalenie pęcherza – przyczyny, objawy i leczenie Stresujesz się? To zwiększa ryzyko chorób układu pokarmowego W przypadku przewlekłych stanów zapalnych, np. w tzw. nieswoistych chorobach zapalnych jelit: wrzodziejącego zapalenia jelita grubego albo choroby Leśniowskiego-Crohna jest inaczej. Ten proces raz zainicjowany trwa do końca życia z okresami remisji i nawrotów. Nie jesteśmy w stanie tych schorzeń wyleczyć. Nie znamy do końca etiologii tej grupy chorób, ale wiemy, jak zareagować od strony farmakoterapii. W niektórych przypadkach możemy proponować inne warianty leczenia, także chirurgicznego - zaznacza dr Dawid Szkudłapski. Gdy narasta stan zapalny, należy przerwać ciążę. Nowe rekomendacje Bardzo często chory najpierw trafia np. do neurologa albo do reumatologa z powodu objawów stawowych albo do okulisty z powodu objawów ocznych i wtedy specjalista, który bada pacjenta, łączy objawy, może skierować go do gastroenterologa. Bardzo często odpowiednie leczenie stanu zapalnego przewodu pokarmowego będzie warunkowało skuteczność w leczeniu okulistycznym, neurologicznym czy reumatologicznym, bo szereg objawów pozajelitowych jest ściśle powiązanych właśnie ze stanem zapalnym w jelitach - wyjaśnia gastroenterolog. Nie zawsze jednak przewlekłe dolegliwości ze strony układu pokarmowego świadczą o chorobie o podłożu zapalnym. Zdecydowana większość zgłaszających się do lekarza pacjentów ma chorobę o podłożu czynnościowym, wówczas mówimy o tzw. zaburzeniach interakcji osi mózgowo-jelitowej. Specjaliści przestrzegają przed braniem na własną rękę leków przeciwzapalnych. Bardzo niebezpieczne jest myślenie, że na stan zapalny wystarczy wziąć popularne leki przeciwzapalne czy przeciwbólowe. Najczęściej sięgamy po te preparaty, które są dostępne bez recepty na każdej stacji benzynowej czy w sklepie spożywczym - myślę tutaj o niesteroidowych lekach przeciwzapalnych. W pewnej grupie chorych takie leki mogą wywołać dodatkowy problem w postaci zaostrzenia dolegliwości. Paradoksalnie mają pomagać, a będą szkodziły. Jeśli objawy ulegają zaostrzeniu albo przedłużeniu, warto skierować się jednak do lekarza, aby to on podjął decyzję, które leki są potrzebne i jaką diagnostykę wdrożyć, żeby wyjaśnić przyczynę dolegliwości - mówi doktor Szkudłapski. Stan zapalny może dotyczyć każdego układu w organizmie. W przypadku chorób układu krążenia, reakcja zapalna jest złożona i dotyczy często całego organizmu - mówi prof. Damian Ziaja, kierujący Oddziałem Chirurgii Naczyń w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 5 im. św. Barbary w Sosnowcu. Wiele dróg prowadzi do miażdżycy Podstawowym leczeniem jest podanie heparyny drobnocząsteczkowej, leków przeciwzapalnych. Preparaty do smarowania są tylko elementem pomocniczym - podkreśla profesor. Kiedy stan zapalny układu żylnego nie jest leczony lub terapia nie daje satysfakcjonującego efektu, dochodzi do przewlekłego zapalenia. Leczenie długotrwałego stanu zapalnego układu żylnego to nie tylko farmakoterapia, czasami konieczne jest leczenie zabiegowe - tłumaczy specjalista. Miażdżyca to także stan zapalny. Dochodzi do uszkodzenia śródbłonka w naczyniach tętniczych i w tych miejscach, gdzie ten śródbłonek jest uszkodzony narastają blaszki miażdżycowe, tworzą się zakrzepy. Miażdżyca to przewlekły stan zapalny, który rozwija się latami - wyjaśnia profesor Ziaja. Miażdżyca jest chorobą genetyczną i często początkowo nie daje żadnych objawów, a te późniejsze niosą ze sobą wiele konsekwencji: udar mózgu, zawał serca, niedokrwienie przewodu pokarmowego, niedokrwienie kończyn dolnych. Na miażdżycę choruje coraz więcej osób! Kto jest najbardziej narażony? Warto kontrolować poziom cholesterolu . Kojarzymy go z miażdżycą, z większym ryzykiem odkładania się blaszek miażdżycowych, natomiast jest też pewna grupa pacjentów, którzy mają bardzo wysoki cholesterol, ale wcale tego w naczyniach nie widzimy. Oczywiście tacy pacjenci są w mniejszości. Ze względu na wartości statystyczne, jeśli pacjent ma podwyższony poziom cholesterolu, to powinien podlegać kontroli, badaniom i w określonym momencie leczeniu farmakologicznemu - mówi prof. Damian Ziaja. Dodaje, że dziś za bezpieczny poziom uznaje się wartość 200 . Jeśli jest lekko przekroczony, najpierw warto zweryfikować dietę, zadbać o wysiłek fizyczny i wykonać kontrolne badanie po 2-3 miesiącach. Jeśli uzyskaliśmy lepszą wartość, to stosowanie leków może nie być konieczne. Jeśli nie ma poprawy, cholesterol rośnie, to trzeba wdrożyć leczenie - zaznacza. Są badania laboratoryjne, dzięki którym można wykryć stan zapalny w organizmie. Pobierając próbkę krwi od pacjenta, u którego są objawy stanu zapalnego, podstawowymi badaniami wykrywamy ten stan zapalny - to podwyższony poziom CRP oraz podwyższona wartość białych ciałek krwi, czyli leukocytów. Jest jeszcze kilka innych - podwyższona wartość płytek krwi przy przewlekłym stanie zapalnym, podwyższona wartość eozynofilii, czyli krwinek kwasochłonnych - tłumaczy ekspert w rozmowie z RMF FM. Na co choruje żołądek? To, co jemy ma duży wpływ na procesy zapalne w organizmie, choć nie ma ściśle określonej definicji diety przeciwzapalnej. Jest to sposób odżywiania, który polega na tym, że spożywamy produkty, które mają zredukować stan zapalny. Do produktów o działaniu przeciwzapalnym można zaliczyć przede wszystkim warzywa i owoce , które powinniśmy jeść do każdego posiłku, produkty z pełnego przemiału , czyli np. płatki owsiane, otręby, pieczywo pełnoziarniste - wymienia Patrycja Mochocka, dietetyczka kliniczna w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 5 im. św. Barbary w Sosnowcu. Zaznacza, że do diety warto włączyć oleje , ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają stan zapalny. Trzeba jednak zwrócić uwagę na jednostkę chorobową danego pacjenta, na to, jakie ma objawy choroby - np. przy wzdęciach czy biegunkach produkty z pełnego ziarna nie są wskazane. Często też pacjenci po surowych warzywach mają dolegliwości, bóle brzucha, wzdęcia. Wtedy też trzeba się zastanowić, czy ilość warzyw i owoców jest odpowiednia - mówi dietetyczka. Specjalistka, wśród czynników prozapalnych w diecie wymienia przede wszystkim: produkty wysoko przetworzone, fast food, produkty instant . Duża ilość wędlin, mięsa, słone przekąski takie, jak chipsy, paluszki też nie są wskazane - mówi dietetyczka. Cukier również ma znaczenie. Chodzi o cukier dodany, a nie ten, który naturalnie np. w owocach się znajduje - czyli Warto zwrócić uwagę, że otyłość jest chorobą zapalną: Tkanka tłuszczowa wytwarza czynniki prozapalne, dlatego dieta przeciwzapalna to tak naprawdę prawidłowe odżywanie się - podsumowuje dietetyczka.

SOURCE : rmf24
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS