Blogs
Home/health/Doskonae zrodo energii i niedoceniona "masc" na bolace stawy. Kiedy warto siegnac po smalec z gesi

health

Doskonae zrodo energii i niedoceniona "masc" na bolace stawy. Kiedy warto siegnac po smalec z gesi

Bogaty w witaminy A i E oraz zdrowe tuszcze jest cennym dodatkiem do diety dodajacym...

November 19, 2024 | health

Smalec to wytopiony tłuszcz zwierzęcy, który - chociaż kaloryczny - może dostarczyć organizmowi sporą dawkę energii i zdrowych tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Nie należy zapominać, że smalec jest produktem tłustym i zawiera wysoką ilość cholesterolu - nie nadaje się do codziennego stosowania w kuchni czy do smażenia, czy jako dodatek do pieczywa. Gęsi smalec jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe - te same, które znajdziemy w orzechach czy oliwie. Spożywany w niewielkich ilościach stanowi cenne źródło substancji odżywczych dla organizmu. Gęsi smalec nie tylko wewnętrznie, ale stosowany też zewnętrznie może pomóc w wielu dolegliwościach. Na co warto stosować gęsi smalec? Gęsi smalec stosowano jako środek rozgrzewający na kaszel i przeziębienia. Wcierano go w klatkę piersiową lub plecy, dzięki czemu pomagał on rozgrzać ciało, ułatwiając tym samym odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach wydzieliny. Do dziś znajduje on swoje zastosowanie właśnie w okresie infekcji, dlatego jeśli męczy nas kaszel i katar - gęsi smalec może okazać się doskonałym wsparciem w walce z infekcją. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, gęsi smalec stosuje się jako naturalny środek łagodzący bóle reumatyczne i napięcia mięśniowe. Wystarczy jego niewielką ilość wmasować w obolałe miejsce. Lepsze krążenie krwi i wyższa temperatur sprawią, że ból stanie się zdecydowanie mniejszy. Smalec z gęsi jest doskonałym środkiem nawilżającym i regenerującym dla skóry suchej i pękającej. Pomaga w leczeniu spierzchniętych dłoni i popękanych pięt. W zmienioną chorobowo skórę wystarczy wmasować jego niewielką ilość, by zauważyć, że skóra jest nawilżona i mniej napięta. Spożywanie gęsiego smalcu w niewielkich ilościach dostarcza organizmowi energii i składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia lepszą odporność. Najlepszym okresem na spożywanie gęsiego smalcu jest okres wzmożonych infekcji, czyli na jesień oraz w zimie. Smalec można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. :

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS