Home/food/To dzieje sie z organizmem gdy jesz kalafiora. Zaskakujace skutki

food

To dzieje sie z organizmem gdy jesz kalafiora. Zaskakujace skutki

Wydaje sie niektorym nudny przynajmniej w smaku. Wydaje sie tez ze nie zawiera zbyt...

September 06, 2024 | food

Kalafior to jedna z odmian kapusty warzywnej, roślina należąca do rodziny kapustowatych (krzyżowych), której jadalna część nazywana jest różą. , ale rośnie zainteresowanie też innymi odmianami, o nieco odmiennym kształcie, jak również innym zabarwieniu. I tak np. kalafior może tworzyć fioletowe róże o pikantniejszym smaku od odmian białych czy też róże zielone, które w smaku są delikatne, bardziej słodkie. Dlaczego warto go jeść? Dlaczego często powinien gościć na naszych talerzach? 100 g surowego kalafiora to ok. 27 kcal. Mimo to jest on bogaty w składniki odżywcze. , jest źródłem witamin z grupy B (w tym witaminy B1, B2 i B6) i witaminy E, w jego składzie znajdziemy potas, sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, jod, cynk czy fosfor. I - związek o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Dla niektórych ważna będzie również spora zawartość błonnika. Składnik ten sprzyja odczuciu sytości po spożyciu posiłku, a co więcej obniża stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, a także pobudza perystaltykę jelit, wpływając na prawidłowy rytm wypróżnień. Kalafior jest idealnym składnikiem diety odchudzającej. Glukozynolany, znajdujące się m.in. w kalafiorze, ale też brokułach, kapuście białej, brukselce czy rzodkiewce mają istotne znaczenie w przypadku chemoprewencji nowotworów. Liczne badania epidemiologiczne, a także doświadczenia przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że Jedzenie warzyw krzyżowych, a wśród nich kalafiora, jak wynika z badań, wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Poprawia parametry lipidogramu, może obniżać poziom "złego" cholesterolu i zwiększać poziom tego "dobrego". Poza tym może hamować agregację płytek krwi i dzięki temu zapobiegać zakrzepom. Spożywanie kalafiora może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. I znów rozchodzi się o sulforafan. Naukowcy stwierdzili, że ten składnik przynosi konkretne korzyści w diecie osób starszych. Ekstrakty z kalafiora zawierają substancje, które mają Badania dotyczyły działania na m.in. Escherichia coli i Listeria monocytogenes. To jednak nie wszystko. Warzywo to jest także bogate w składniki, które wspierają układ immunologiczny (to m.in. witamina C), chronią przed reumatyzmem i mają korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Kalafior jest warzywem bogatym w substancje odżywcze i jego spożywanie może przynieść liczne korzyści dla organizmu. Jednak może nie być dobrym wyborem dla wszystkich. ważną informacją będzie to, że kalafior jako warzywo krzyżowe zawiera goitrogeny, czyli substancje wolotwórcze, które mogą pogarszać objawy. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny kontrolować spożycie warzyw krzyżowych.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS