Blogs
Home/food/Te osoby nie powinny jesc sliwek. Moga nasilic przykre objawy

food

Te osoby nie powinny jesc sliwek. Moga nasilic przykre objawy

Sliwki to pyszne owoce zawierajace mnostwo cennych zwiazkow ktore wykazuja wasciwosci...

September 07, 2024 | food

Śliwki to owoce, które, w zależności od odmiany śliwy, mogą mieć zarówno różną wielkość, jak i kolor. Wyróżniamy m.in. niezwykle popularne śliwki węgierki (mające odcień fioletu bądź purpury), lubaszki (mające odcień granatowy) czy śliwki brzoskwiniowe (mające odcień różowoczerwony). W 100 g zawierają ok. 46 kcal. Są prawdziwą skarbnicą dobroczynnych związków. W ich składzie znajdziemy nie tylko witaminy i minerały (takie jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, potas, wapń, fosfor czy magnez). (najwięcej substancji aktywnych znajduje się w skórce owoców), a także , które mogą pozytywnie oddziaływać na układ pokarmowy. Polifenolom przypisuje się właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, a także przeciwcukrzycowe. Istnieją także doniesienia o ich pozytywnym wpływie na czynność wątroby. Śliwki to owoce chętnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Mowa tu m.in. o dżemach, konfiturach, kompotach czy uwielbianych przez wiele osób powidłach. Jednak śliwki nadają się nie tylko do tego rodzaju wyrobów. Owoce stanowią nieodzowny składnik rozmaitych ciast i deserów. Niektórzy przygotowują z nich farsz do pierogów. Wprawieni w sztuce kulinarnej kucharze używają śliwek również do rozmaitych dań wytrawnych - np. faszerują nimi mięsa. Przede wszystkim chodzi tu o alergików , u których kontakt z tymi związkami powoduje różnego typu objawy. Mowa tu m.in. o wysypce czy nieprzyjemnych reakcjach układu pokarmowego. Z tych owoców powinny zrezygnować . Zjedzenie śliwek może się u nich skończyć nasileniem objawów, takich jak wzdęcia, bóle brzucha czy zaparcia. W przypadku tego rodzaju schorzenia najlepiej skonsultować swoją dietę ze specjalistą. Również w ich przypadku konsumpcja tych owoców może skończyć się bolesnymi dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym. Źródło: fdc.nal.usda.gov

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS