Blogs
Home/food/Zbijaja cholesterol reguluja cisnienie sa dobre dla kosci. Stosuj tez olej

food

Zbijaja cholesterol reguluja cisnienie sa dobre dla kosci. Stosuj tez olej

Korzystamy z nich przygotowujac zdrowe desery. Nie zaujemy ich do jogurtow owsianek...

November 09, 2024 | food

Nasiona chia, w ostatnich latach bardzo popularny dodatek do koktajli, owsianek, jogurtów czy dań typu smoothie bowl, to - rośliny z rodziny jasnotowatych, uprawianej już przez Azteków w czasach przedkolumbijskich, obecnie nadal powszechnej w Meksyku i Gwatemali, ale z plantacjami także w Australii, Boliwii czy Argentynie. Swego czasu Nazwa "chia" ma pochodzić od słowa "chian", które w języku Azteków oznacza "oleisty". Jest to jedna z ważniejszych cech nasion. Poza tym są raczej niepozorne - Według innej teorii "chia" w języku Majów symbolizowało siłę - przed walką wojownicy jedli nasiona chia, bo pomagały im one w utrzymywaniu dobrej kondycji psychofizycznej. Nasiona szałwii hiszpańskiej stanowiły wartościowy produkt spożywczy w diecie Majów oraz Azteków. Doceniano ich zdrowotne, jak i odżywcze właściwości. My korzystamy z nich od niedawna. Jako produkt spożywczy zostały zatwierdzone przez Unię Europejską w 2009 roku. Dziś zalicza się je do superfoods. Na szczególną uwagę zasługuje (ok. 64 g w 100 g produktu) przy jednocześnie niskiej zawartości kwasu linolowego (omega-6). Uważa się, że nasiona szałwii hiszpańskiej stanowią najlepsze źródło kwasu alfa-linolenowego wśród produktów pochodzenia roślinnego. Poza tym Dwie łyżki to ponad 3 g białka roślinnego, wysokiej jakości, ponieważ zawiera ono zarówno aminokwasy egzogenne, jak i endogenne. Mamy też - dwie łyżki dostarczą niemal 7 g błonnika (zdecydowana większość to frakcja nierozpuszczalna). W nasionach znajdują się , w tym kwas cynamonowy, chlorogenowy oraz flawonoidy - mirycetyna, kwercetyna i kamferol, a także znaczne ilości witamin i składników mineralnych. Wartość energetyczna dla 100 g nasion chia wynosi 486 kcal. Mają one niski indeks glikemiczny. Nie zawierają białek glutenowych, dlatego mogą być bez obaw spożywane przez osoby chore na celiakię. Zaliczyć do nich należy m.in. kwas cynamonowy i chlorogenowy, a także flawonoidy - mirycetynę, kwercetynę czy kempferol. To zasługa błonnika, ale też kwasów omega-3. Wskazuje się, że odpowiednia podaż kwasów omega-3 przyczynia się do obniżenia stężenia trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego. Poza tym kwasy omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne i kardioprotekcyjne. Nasiona chia wpływają na parametry metaboliczne. Spożycie nasion powoduje, że w przewodzie pokarmowym tworzy się żel, co przekłada się na uczucie sytości. Nasiona szałwii hiszpańskiej są też dobrym produktem dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Powstający z nasion chia żel opóźnia trawienie węglowodanów i przyczynia się do wyrównania glikemii - zwracają uwagę badacze. Są to wapń, fosfor oraz magnez. Wapnia zawierają niemal sześć razy więcej niż mleko. Ze względu na dużą zawartość białka dobrej jakości są idealne dla wegetarian i wegan. Naukowcy podkreślają jednak, że potrzebne są dalsze badania nad właściwościami nasion szałwii hiszpańskiej. Sprawdzą się jako dodatek do sałatek, owsianek, jogurtów, koktajli owocowych, pieczywa, kanapek, a także ciast czy babeczek. Można nimi posypywać również potrawy na bazie makaronu, ryżu i kasz. W wyniku moczenia w wodzie, soku lub mleku pęcznieją, zwiększając swoją objętość. Nie tylko po nasiona chia sięgamy coraz częściej. Olej z nasion chia to produkt o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin takich jak witamina A i witamina E, a także minerałów - wapnia, potasu, cynku czy selenu. Spożywanie tego oleju to więc jeden ze sposobów na zapewnienie organizmowi wielu niezbędnych dla zdrowia składników. Wiele korzyści z regularnego spożywania oleju z nasion chia mogą odnieść sercowcy. Wykazuje Poza tym - wspomaga funkcje poznawcze i koncentrację. Wpływa też pozytywnie na nastrój, łagodzi zmęczenie. Olej z nasion chia jest dobry dla skóry. Doskonale nawilża, poprawia elastyczność skóry, zmniejsza drobne zmarszczki, ujednolica koloryt. Może być pomocny w przypadku skóry trądzikowej. Jest dobry dla włosów i paznokci. Włosy dzięki niemu stają się lśniące i miękkie. Co więcej, jego regularne stosowanie wspomaga wzrost nowych komórek włosa. Charakteryzuje się lekko złotawym kolorem i delikatnym, orzechowym posmakiem. Można go dodawać do sałatek, surówek, zup i sosów. Sprawdza się też jako dodatek do soków warzywnych, a także w różnego rodzaju farszach, pastach i dressingach. Zalecane spożycie wynosi 3-5 ml dziennie (jedna łyżeczka). Poprawia bowiem m.in. nawilżenie i jędrność skóry. Można go mieszać z kremem, balsamem czy serum. Polecany jest też do pielęgnacji włosów (może być wykorzystany w formie maseczki na włosy; jest dobry do włosów wysokoporowatych, suchych i zniszczonych), a także paznokci.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS