Blogs
Home/food/Smarowido pene witaminy E biaka i mineraow. To hit na sklepowych pokach

food

Smarowido pene witaminy E biaka i mineraow. To hit na sklepowych pokach

Na pokach ze zdrowa zywnoscia wciaz pojawiaja sie nowe produkty. Jednym z ostatnich...

November 06, 2024 | food

To przede wszystkim Masło migdałowe to Ma delikatny smak i charakterystyczny aromat. Podobnie jak masło orzechowe jest to dość drogi produkt. Ale możesz je łatwo przygotować w domu, za nieco niższą cenę. Skład masła migdałowego jest bardzo prosty - wystarczą prażone migdały i ewentualnie odrobina oleju roślinnego, którego używa się do kontrolowania konsystencji masy. Zatem mamy prosty skład, bez zbędnych dodatków. Sprawdźmy kaloryczność i właściwości. Dlatego warto spożywać je w umiarkowanych ilościach. Typowa porcja (np. jedna łyżka, ok. 16 g) zawiera ok. 90-100 kcal. - już jedna porcja zapewnia ok. 25 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Witamina E wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc organizm przed infekcjami. Migdały zawierają też inne silne przeciwutleniacze - polifenole. Chronią one komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym, mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dodatkowo , które wspólnie wspierają zdrowie na wielu płaszczyznach. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla organizmu, a ponieważ nie może on ich samodzielnie wytwarzać, trzeba dostarczać je z dietą. Wspierają m.in. prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzroku. Sterole roślinne z kolei hamują wchłanianie cholesterolu do krwi, co wpływa korzystnie na serce. L-arginina natomiast pełni wiele funkcji: pomaga w gojeniu się ran, wspiera nerki w usuwaniu toksyn oraz poprawia krążenie, rozszerzając naczynia krwionośne. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wraz z magnezem wspierają odporność na stres. Ponadto To materiał budulcowy, który musi być obecny w naszej diecie. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, to produkty takie jak masło migdałowe będą jednym z dobrych zamienników mięsa. Podobnie jak inne masła orzechowe masło migdałowe jest źródłem zdrowych, nienasyconych tłuszczów i zawiera tylko niewielką ilość tłuszczów nasyconych. Masło migdałowe to nie tylko smaczny dodatek, ale i cenne źródło składników odżywczych, które wspierają zdrowie całego organizmu. , które pomagają zrównoważyć dietę eliminującą produkty pochodzenia zwierzęcego. Dzięki obecności witaminy E i minerałów takich jak wapń, magnez i żelazo masło migdałowe wspiera wegan i wegetarian w uzupełnianiu składników, które czasami trudniej dostarczyć z innych roślinnych źródeł. To pyszne smarowidło wzbogaci również dietę osób aktywnych fizycznie. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów i kaloryczności stanowi wartościowe źródło energii dla osób prowadzących aktywny tryb życia, a jego kremowa konsystencja sprawia, że łatwo je dodać do koktajli, owsianki czy smoothie bowl. To z kolei wpływa korzystnie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, pomagając zapobiegać chorobom serca. Dzięki sterolom roślinnym oraz antyoksydantom masło migdałowe chroni serce przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi. Błonnik pomaga regulować perystaltykę jelit, co zapobiega zaparciom i wspomaga prawidłowe trawienie. Dla osób z tendencją do problemów trawiennych lub zaparć masło migdałowe może być łagodnym, ale skutecznym dodatkiem do diety wspomagającym pracę jelit. Są jednak osoby, które nie powinny jeść masła migdałowego. To W niektórych przypadkach alergia na orzechy może dawać objawy tak nasilone, że niebezpieczne dla życia. Masło migdałowe zawiera dużo potasu i fosforu - dla osób zdrowych to cenne pierwiastki, dla chorych na nerki potencjalnie niebezpieczne substancje. Migdały są źródłem tyraminy, substancji mogącej wywołać bóle głowy. Dlatego Warto również pamiętać o wysokiej kaloryczności masła migdałowego. Choć stoją za nią zdrowe tłuszcze, to Istnieje wiele badań potwierdzających, że regularne spożywanie orzechów może zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Choć są one wysokokaloryczne, to nie przyczyniają się do powstawania otyłości tak jak przetworzone przekąski. Szczególnie masło migdałowe, które, jak się okazuje, Dlatego warto włączyć je do codziennej diety lub traktować jako roślinne urozmaicenie tradycyjnego jadłospisu.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS