Blogs
Home/food/Grecy Japonczycy i mieszkancy Grenlandii zawdzieczaja im zdrowie. U Polakow niedobor

food

Grecy Japonczycy i mieszkancy Grenlandii zawdzieczaja im zdrowie. U Polakow niedobor

Wiemy coraz wiecej o tym jakie substancje odzywcze powinnismy suplementowac jakich...

November 05, 2024 | food

Grupę kwasów omega tworzą Kwasy tłuszczowe to związki chemiczne budujące nasze błony komórkowe, będące źródłem energii i odpowiadające za zdrowie praktycznie wszystkich narządów i tkanek organizmu. Przymiotnik "niezbędne" odnosi się do faktycznej niezbędności tych związków, zaś przymiotnik "wielonienasycone" odnosi się do obecności co najmniej dwóch wiązań wielokrotnych w co najmniej osiemnastoatomowej cząsteczce. Jednonienasycone kwasy omega to tzw. omega-9 , w ich cząsteczce obecne jest tylko jedno wiązanie wielokrotne. , jednakże często traktowane są po macoszemu w porównaniu do innych substancji odżywczych, o których jako społeczeństwo wiemy już dużo więcej (czyt. witamina D czy żelazo). Omega-3 należą do związków egzogennych, czyli takich, które musimy dostarczać z zewnątrz, ponieważ nie możemy ich wytworzyć sami w strukturach naszych organizmów. Do ich największych zalet zalicza się: Wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 cechuje się niewiele diet na świecie. Należą do nich te W związku z tym należy przypuszczać, że niewielu z nas, Europejczyków, może poszczycić się odpowiednią ilością spożywanych omega-3 i większość z nas powinna je suplementować. Kwasy omega-6 to także związki dla człowieka egzogenne. Należą do nich: Proporcja taka wynika z większej zdolności do przekształcania przez nasze komórki kwasu linolowego (prekursora kwasów omega) do omega-6 niż omega-3, co z kolei hamuje syntezę omega-3 i zwiększa syntezę kwasu arachidonowego. Ten działa prozapalnie, stymulując produkcję cytokin, przez co pogarsza wszelkie stany chorobowe, które opierają się o stan zapalny, np. choroby autoimmunologiczne, schorzenia skórne itd. Ponadto udowodniono, że , a jego zwiększone stężenie predysponuje do szybszego postępu nowotworzenia. Oczywiście, i z pewnością nie bylibyśmy w stanie sobie bez nich poradzić. Omega-6: Kwasy omega-9 jako jedyne mogą być produkowane przez nasz organizm, w związku z czym ich udział w diecie nie jest konieczny. Może być jednak bardzo korzystny. Ich regularne spożycie: Z logicznego punktu widzenia: każdą suplementację i leczenie warto zweryfikować badaniem - czy powinniśmy, ile, co i jak często przyjmować. W przypadku kwasów omega jednak założyłabym, że badanie ich poziomu nie jest konieczne, a to głównie dlatego, że Oczywiście, każdy z nas może oznaczyć zawartość różnych kwasów omega we krwi. Takie badanie jest jednak stosunkowo rzadko wykonywane. Jest też drogie - cena waha się od 100 do kilkuset złotych za pełen profil kwasów omega. Co więcej - kwasy omega pochodzą z żywności i ulegają przekształceniom, przez co wynik może zależeć od diety z poprzednich kilku dni. Jak zatem podejść do suplementacji? Ja sama dla siebie założyłam, że niedobór omega-3 to pewnik przy mojej diecie i trybie życia, dlatego , zgodnie z zaleceniami z ulotki. Od tego czasu nie obserwuję efektów ubocznych, za to obserwuję znaczącą poprawę w nawilżeniu skóry, miękkości włosów i ogólną poprawę samopoczucia. Źródła: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci. https://www.izielnik.pl/blog/kwasy-omega-9-wlasciwosci-wystepowanie. Praca zbiorowa, Interna Szczeklika 2023, Medycyna Praktyczna, Kraków 2023.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS