Home/food/Najlepsze przetwory to z niej. Obniza cisnienie wzmacnia odpornosc

food

Najlepsze przetwory to z niej. Obniza cisnienie wzmacnia odpornosc

Pigwa pospolita to jedna z najstarszych roslin owocowych uprawianych przez czowieka....

August 31, 2024 | food

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to roślina wieloletnia z rodziny różowatych będąca jedynym przedstawicielem rodzaju pigwa. Charakterystyczne, żółte owoce przypominają połączenie cytryny, jabłka i gruszki. - są bowiem od nich większe, podczas gdy owoce pigwowca są okrągłe, twardsze i mniej więcej wielkości moreli. Pigwa pospolita pochodzi z południowo-zachodniej Azji, ale rozpowszechniona została również na innych terytoriach - w tym w południowej części Europy. To prawdziwa skarbnica zdrowia. Jakie są właściwości pigwy i w jakiej postaci ją spożywać? W pigwie znajdziemy wiele witamin i minerałów. Przede wszystkim - więcej niż w większości cytrusów. W owocach pigwy występują też: Zawarte w niej antyoksydanty pomagają opóźnić procesy starzenia i chronić komórki przed uszkodzeniami. Witamina C pomaga też - stąd wykonane z owoców pigwy przetwory polecane są zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko przeziębień i infekcji wzrasta. Wspomaga usuwanie z organizmu toksyn i metali ciężkich. Pobudza również apetyt, działa uspokajająco i wyciszająco, a także pomaga obniżyć ciśnienie i wspiera regulację poziomu glukozy i cholesterolu. Zewnętrznie może być stosowana w stanach zapalnych skóry i przy zapaleniu spojówek. Można jej również używać do płukania jamy ustnej i gardła. nie jest szczególnie skomplikowana. Roślina pięknie przy tym prezentuje się w ogrodzie, z uwagi na piękne kwiaty, jakimi się pokrywa i które są większe niż kwiaty jabłoni. Mogą mieć kolor biały lub białoróżowy. Najlepiej rozpocząć zbiory dopiero w połowie października. Doświadczeni ogrodnicy polecają zbierać owoce już po pierwszych przymrozkach. Wówczas powinny stracić nieco goryczy. Dojrzałe owoce pigwy mają mocny, przyjemny aromat, a smak miąższu zależy głównie od odmiany. Owoce pigwy nie nadają się do spożywania bez wcześniejszej obróbki, jednak można z nich przygotować przepyszne przetwory. Pod wpływem obróbki miękną. Co więcej, - można z nich przygotować macerat lub napar. Podobnie jak cytrynę Dzięki temu napój nabierze wyjątkowego, mocnego aromatu. Bardzo popularny jest , ale można również przygotować z niej różnego rodzaju Smak tego owocu świetnie się komponuje m.in. ze smakiem śliwek, jabłek, gruszek i pomarańczy, które mogą być doskonałym dodatkiem do dżemów. Do soku można zaś dodać imbiru lub miodu. Doskonałym dodatkiem do deserów może być także , którą jesteśmy w stanie samodzielnie przygotować. Owoce pigwy można także ususzyć i w takiej postaci dodawać do herbaty czy innych dań - np. do porannego musli. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do spożywania pigwy? Jest ona uznawana za raczej bezpieczny owoc, który mogą zjadać również dzieci i kobiety w ciąży. Jak w każdym przypadku, tak i ze spożywaniem pigwy nie powinniśmy jednak przesadzać. W bardzo rzadkich przypadkach Konieczne jest wówczas skontaktowanie się z lekarzem. Osoby uczulone będą musiały wyłączyć ją ze swojej diety lub ograniczyć jej spożycie.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS